ABD ve İngiltere'den Navalny'nin zehirlenmesiyle ilgili Rusya'ya yaptırım

İngiltere, Rus muhalif Aleksey Navalny'nin zehirlenmesinin yıl dönümünde 7 Rus istihbarat ajanı hakkında mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı kararı aldı. Olayla ilgili bir yaptırım kararı da ABD'den geldi.

ABD ve İngiltere'den Navalny'nin zehirlenmesiyle ilgili Rusya'ya yaptırım
ABD ve İngiltere'den Navalny'nin zehirlenmesiyle ilgili Rusya'ya yaptırım
GİRİŞ 20.08.2021 19:27 GÜNCELLEME 20.08.2021 21:44

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yaptırım uygulanan Rusya Federal Güvenlik Servisinden (FSB) 7 kişinin, 20 Ağustos 2020'de Navalny'e yönelik saldırının planlanması veya gerçekleştirilmesinden doğrudan sorumlu olduğu ve bu yaptırım kararlarının ABD ile birlikte alındığı vurgulandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Aleksey Navalny'nin bir yıl önce korkunç şekilde zehirlenmesinden beri İngiltere, bu dehşete düşüren harekete karşı uluslararası tepkinin ön saflarında yer aldı. Rus devletine herhangi bir kimyasal silah kullanımının uluslararası hukuku ihlal ettiğine ve şeffaf ceza soruşturması yapılması gerektiğine dair açık bir mesaj gönderiyoruz. Rusya'yı, Novichok sinir gazı stokunun tamamını açıklamaya davet ediyoruz."

NAVALNIY'IN TUTUKLANMASI

Sibirya'dan 20 Ağustos 2020'de Moskova'ya dönüşü sırasında uçakta rahatsızlanan 44 yaşındaki Rus muhalif lider Aleksey Navalny'nin çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. Navalny, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel uçakla tedavi için Berlin'e getirilmişti. Almanya, Rus muhalifin kesin olarak zehirlendiğinden emin olduklarını duyurmuştu.

Aleksey Navalny, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Şubat'ta Moskova Şehir Mahkemesinde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalny'nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasını adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalny'nin kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar vermişti.

Rusya'nın çeşitli kentlerinde tutuklu Navalny'nin tahliyesi için izinsiz gösteriler düzenlenmişti.

ABD'DEN RUS MUHALİF ALEKSEY NAVALNIY'IN ZEHİRLENMESİYLE İLGİLİ KİŞİ VE KURULUŞLARA YAPTIRIM

 ABD yönetimi, Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesi ve Rusya'nın kimyasal silah programıyla ilgili 9 kişi ve 2 kuruluşu yaptırım listesine aldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi (OFAC) ile ABD Dışişleri Bakanlığının, Rus muhalif Navalnıy'ın zehirlenmesinin yıl dönümünde yeni yaptırımlar uyguladığı bildirildi.

Açıklamada, OFAC'ın Navalnıy'ın zehirlenmesine veya Rusya'nın kimyasal silah programına dahil olan 9 Rus yetkili ve 2 Rus kuruluşunu yaptırım listesine eklediği belirtildi.

Ayrıca açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığının da Rusya'nın kimyasal silah kabiliyetini geliştirmek için faaliyet gösteren Rusya Savunma Bakanlığına bağlı 2 bilimsel laboratuvarı yaptırım listesine eklediği kaydedildi.

NAVALNIY'IN ZEHİRLENMESİ

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın uçuş esnasında zehirlendiği iddia edilmişti.

Kremlin'e muhalif Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de ilk tedavi gördüğü Omsk'tan özel uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. Tedavi gördükten sonra Aleksey Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus istihbarat servisi aracılığı ile kendisini zehirlettiğini iddia etmişti.

Navalnıy, Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havalimanında 17 Ocak'ta tutuklanmıştı. 2 Şubat'ta Moskova Şehir Mahkemesi, Navalnıy'ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, evde geçirdiği cezayı da hesaplayarak 2,5 yıllık normal hapis cezasına çevirmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 16 Şubat'ta Navalnıy'ın derhal serbest bırakılması için Rusya’ya geçici tedbir aldığını bildirmeye karar vermişti. Kremlin ise AİHM’in kararının yasa dışı olduğunu savunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi