ABD, Afganların tahliyesi için özel havayolu şirketlerinden yardım isteyecek

ABD'de Joe Biden yönetiminin, Kabil'den tahliye edilenlerin bölgedeki üslerden naklinin hızlandırılması için ABD'li özel hava yolu şirketlerinden yardım istemeyi değerlendirdiği belirtildi.

ABD, Afganların tahliyesi için özel havayolu şirketlerinden yardım isteyecek
ABD, Afganların tahliyesi için özel havayolu şirketlerinden yardım isteyecek
GİRİŞ 22.08.2021 09:40 GÜNCELLEME 22.08.2021 13:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Wall Street Journal gazetesi, Biden yönetiminin, 2. Dünya Savaşı sonrası 1952'de oluşturulan ve özel hava yolu şirketlerinden acil durumlarda ABD Savunma Bakanlığının hava ikmal gereksinimlerini desteklemesini talep eden Sivil Rezerv Hava Filosu'nu devreye sokmayı gözden geçirdiğini yazdı.

20 UÇAK TEMİN ETMEYİ PLANLIYORLAR

Habere göre, Beyaz Saray, Kabil'den tahliye edilenlerin bölgelerdeki üslerden ABD'ye nakli için ticari 5 hava yolu şirketinden 20 uçak temin etmeyi değerlendiriyor. Ticari uçaklar Kabil'e uçmayacak ama tahliye edilerek Katar, Bahreyn ve Almanya'daki ABD üslerine getirilen Afganları ABD'ye taşıyacak.

ABD Savunma Bakanlığına göre, Kabil'den 14 Ağustos'tan beri 2 bin 500'ü Amerikan vatandaşı 17 bin kişi tahliye edildi.

TALİBAN'IN ÜLKEYE HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı olarak hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • bekir sağlam 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd bu taşıdığı göçmenleri nereye bırakmayı planlıyor acaba. Bize bırakmayı planlıyorsa böyle birşey asla kabul edilemez burası yol geçen hanı değil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!