Oyunu bozan S-400 hamlesi: Gizli planı varsa bu F-35'lerin sonu olur

Türkiye'nin olası ikinci S-400 alımını ve ABD'nin karşı tavrını değerlendiren Salih Yılmaz, "Eğer ABD gerçekten bir şeyleri gizliyorsa, Türkiye'nin S-400'ler üzerinden bazı gerçekleri öğrenmesi F-35 projesini etkisizleştirebilir" dedi.

Oyunu bozan S-400 hamlesi: Gizli planı varsa bu F-35'lerin sonu olur
Oyunu bozan S-400 hamlesi: Gizli planı varsa bu F-35'lerin sonu olur
GİRİŞ 09.09.2021 11:04 GÜNCELLEME 10.09.2021 11:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rusya'dan ikinci parti S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının nihai aşamada olduğu haberinin gelmesi konuyu gündemin tekrar üst sıralarına taşıdı. Ankara Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, "Türkiye gibi büyük bir ülkenin kendi sınırlarını koruyabilmesi için aslında ikinci parti bile yeterli olmayabilir" dedi.

Türkiye'nin ikinci parti S-400 alımını ve ABD'nin buna karşı çıkma nedenlerini değerlendiren Yılmaz, Washington'un sürekli baskısı ve yaptırım tehditlerine rağmen S-400 sistemlerinin alımı için, "İkinci parti S-400 sistemlerinin alımı, Türkiye'nin kendi savunma politikasındaki bağımsızlığını göstermesi açısından değerlidir. Türkiye'nin hava savunma sistemlerini almasının amacı, bölgedeki herhangi bir aktöre karşı savaşa hazırlanmak değildir. Doğu ve güneydoğu bölgelerinin havadan tehditlere karşı korunmasına ihtiyacı vardır. Türkiye'nin bölgesel ve küresel öneminin artması nedeniyle kendi füze ve hava savunma sistemini oluşturmaya ihtiyacı var, bu da ülkenin NATO'nun füze savunma kalkanına bağımlılığı ve bundan kaynaklanan olası tehdidi ortadan kaldıracaktır" diye konuştu.

UÇUŞA YASAK BÖLGE

Türkiye'nin S-400 sistemlerini sürekli olarak kullanmayacağını, sadece güvenliğine açık tehditlerin ortaya çıkması üzerine devreye alacağını hatırlatan Yılmaz, ABD'nin karşı çıkmasının arkasında farklı nedenler de olabileceğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Eğer gerçekten gizlediği bir şeyler varsa Türkiye'nin S-400'ler üzerinden bazı gerçekleri öğrenmesi F-35 projesinin bütünüyle etkisizleştirebilir. Bir diğer neden ise Türkiye S-400'leri aldığında Irak ve Suriye'de 'Uçuşa Yasak Bölge' ilan ederek kendi hâkimiyetini belirginleştirebilir. Malum olduğu üzere Rusya ve ABD, Suriye hava sahasını kendi aralarında paylaşarak bir anlamda birbirlerine karşı uçuşa yasak bölge ilan etmişlerdir. Türkiye'nin de bu güce ulaşması başta PKK terör örgütü olmak üzere birçok kullanılan örgütün güç kaybetmesi anlamına da gelecektir. Türkiye-Rusya arasında S-400 ileri teknoloji alanında bir işbirliği, zamanla başka silah teknolojilerinde de işbirliği yolunu açacaktır ki bu durum ABD'nin silah pazarı açısından bir tehdit oluşturmaktadır. Türkiye'nin Rusya ile işbirliğini örnek alacak birçok NATO müttefiki daha ucuz olan Rus yapımı silahlara yönelebilecektir. Aslında Türkiye-Rusya işbirliği ABD açısından, Avrupa'da hâkimiyetini devam ettirmek için kullandığı NATO düzenini tartışmaya açmaktadır."

"DOĞU AKDENİZ'DE KULLANILABİLİR"

Yılmaz, ikinci parti S-400 alımında Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin etkisini değerlendirerek, "Anlaşmaya bakıldığında bu sistemler istenirse KKTC'de de kullanılabilir. Bu durumda Doğu Akdeniz'de Mavi Vatan'ın güvenliği başta olmak üzere Fransa'nın liderlik ettiği Türkiye karşıtı bloğu dengeleyecektir. Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi ihtiyacı Suriye rejiminin Türk uçağını düşürmesi, kimyasal silahlar kullanması, İran-Irak Savaşında kullanılan kimyasal silahlar, İran'ın uzun menzilli füzeler üretmesi vb. şartlara bağlı olarak zorunlu hale gelmiştir" dedi.

S-400 anlaşmasının ABD açısından bir güç gösterisi olduğunu, Türkiye'yi bu anlaşmadan vazgeçirirse hem Rusya'ya hem de müttefiki Türkiye'ye prestij açısından zarar vereceğini düşünerek bir strateji ürettiğini söyleyen Yılmaz, "ABD'nin tavrı teknoloji transferine asla izin vermemek üzerine kuruludur. Rusya'nın teknoloji transferi konusunda bir yaptırımı yok, hatta ortak üretim konusunda birçok teklifleri var. Bu anlamda ikinci S-400 alımı oldukça önemlidir. Türkiye gibi büyük bir ülkenin kendi sınırlarını koruyabilmesi için aslında ikinci parti bile yeterli olmayabilir. Rusya'nın ikinci parti S-400 konusunda teknoloji transferi ve ortak üretim teklifi oldukça caziptir. Bu anlamda sadece S-400 teknoloji transferi değil, milli uçak, helikopter, İHA-SİHA, donanma gemisi vb. alanlarda da ortak üretim teklifleri vardır. Yani ikinci parti S-400 alımı bir bakıma Rusya-Türkiye ortak askeri sanayi üretiminde bir başlangıç oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ / ASLIHAN ALTAY KARATAŞ
YORUMLAR 4
  • turkim muslumanim 2 yıl önce Şikayet Et
    7 bolge. 7 batarya. ellham dullah kasada para var 7 bolgeye alin ha ta su 35 den a lin derim artik abd bizi hedef aliyor dost deyil pkk ypg silah veriyor kagit parcasi bide
    Cevapla
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamalar 100yılık plan yapıyor başkanları kukla ülkeyi yöneten yahudi lobisi ve her ülke için planları var dunyanın bir çok yerine nukler savaş başlığı yerleştirmiş ajanlar akla hayale gelmeyecek yerlerde adamları var fetö gibi mesela bizim yerli olarak kendi guvenlıgımızı almamız zaruri ihtiyaçtır tabiki rusyaya güvenmek ne kadar iyise
    Cevapla
  • Bayraktar TB-2 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye gibi etrafı düşmanlarla çevrili bir ülkenin bırakın 2. parti S-400 sistemini en az 6 parti S-400 sistemine ihtiyacı var.
    Cevapla
  • Samsun55 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin gizli planı bizi içeriden karıştırıp dış müdehaleye açık hale getirmek başka ne olabilir. Türkiye 7/24 çalışıp savunma ve saldırı sistemlerini seri bir şekilde gelistirmeli başka şansımız yok. Bu bizim için içtigimiz su soludugumuz hava kadar önemli..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor