Rus paralı askerlerin yeni adresi belli oldu: Mali

Rus basınında, güvenlik şirketi Wagner Grubu'na bağlı paralı askerlerin, 1 Ekim'den bu yana Mali'de bulunduğu öne sürüldü.

Rus paralı askerlerin  yeni adresi belli oldu: Mali
Rus paralı askerlerin yeni adresi belli oldu: Mali
GİRİŞ 04.10.2021 19:35 GÜNCELLEME 04.10.2021 20:01
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Rus haber sitesi Avia.pro'ya göre, 1 Ekim'de Rusya'dan gönderilen silah ve 4 helikopterle beraber Rus paralı askerler de Mali'ye ulaştı.

Rusya'dan havalanan ve Bamako Havalimanı'na ulaşan 2 uçaktan birinde bulunan Wagner askerleri, Rusya'nın gönderdiği helikopter, silah ve mühimmatla ülkeye giriş yaptı.

Teslimata ilişkin 1 Ekim'de Mali tarafından açıklama yapılmış, ancak Wagner askerlerine dair bilgi paylaşılmamıştı.

MI-171 tipi 4 helikopter, silah ve mühimmatı Mali Savunma Bakanı Sadio Camara teslim almıştı.

Camara, silah ve mühimmatların, Rusya'nın armağanı olduğunun altını çizerek, MI-171 tipi 4 helikopterin ise satın alındığını söylemişti.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in paralı askerlerinin, Mali'de konuşlanacağına dair iddialar, Fransa ve AB ülkelerini harekete geçirmişti.

Halihazırda 2012'den bu yana Sahel'de askeri operasyonlar yürüten Fransa, Rusya'nın bölgedeki varlığına şiddetle karşı çıkarken, İngiltere ve AB de Wagner'in varlığından endişe duyduğunu açıklamıştı.

BARKHANE SONRASI AVRUPA GÖREV GÜCÜ'NÜN SORUMLULUĞU ARTACAK

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sahel'de yürüttükleri Barkhane Operasyonu'nu, gelecek yılın ilk çeyreğinde sonlandıracaklarını ancak bölgeden çekilmeyeceklerini duyurmuştu.

Mali'de Barkhane sonrası Avrupa ülkelerinden oluşan Takuba Görev Gücü'nün daha etkin olması hedefleniyor.

Adını Sahel'deki Touareg etnik grubunun kullandığı "Takoba" kılıcından alan Takuba Görev Gücü'nde Fransa, İsveç, Estonya, İtalya, Belçika, Hollanda, Portekiz ve Çekya'dan 500'e yakın asker görev yapıyor.

Fransa, 2013'ün başında Mali'deki "Serval" isimli askeri harekatın ardından 1 Ağustos 2014'te Sahel'de Barkhane Operasyonu'nu başlatmıştı.

 SAHEL'DE WAGNER DÖNEMİ BAŞLAYABİLİR

Yaklaşık 5 bin askerin görev yaptığı Barkhane Operasyonu'nun sonlandırılmasıyla Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Wagner olabileceği belirtiliyor.

Wagner paralı askerleri, konuşlandıkları ülkelerde, yerel orduları eğitiyor, önemli isimleri koruyor, isyancı veya terörist gruplarla savaşıyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerinin güvenliğini sağlıyor.

Rus paralı askerlerin, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduğuna inanılıyor.

 İDDİALAR YALANLANMADI

Mali'de darbenin ardından kurulan asker ağırlıklı geçiş hükümeti ile Rus Wagner grubunun, Mali ordusunun eğitimi ve üst düzey yetkililerin korunmasını öngören anlaşmayı imzalamak üzere olduğu iddia edilmişti.

Yaklaşık 1000 paralı askerin Mali'ye gidebileceği ve buna karşılık aylık 10,8 milyon dolar ödeme yapılacağı öne sürülmüştü.

Malili yetkililer ise iddiaları yalanlamamış ve güvenlik konusunda her türlü iş birliğine açık olduklarını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Malili yetkililerin, Wagner ile görüştüğünü doğrulamış, Mali'nin "Rus özel şirketlerini" ülkeye çağırma hakkı olduğunu vurgulamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    komünist ülkeydi o da oldu sömürgeci kapitalist ülke. diğer sömürgeci Batı ülkelerinin pastasından pay kapma derdinde. zavallı komünistler. Türkiye'dekilerde beyaz sarayın kanatları altında bazende kucağında fonlana fonlana komünistlik yapıyorlar. ne aci ne igrenç. Türkiye'nin satılmış sol görünümlü abd askerleri sizi.
    Cevapla
  • kahrol chpkk 2 yıl önce Şikayet Et
    hadi bi yiyin birbirinizi kafirler...avrupanin alani daraliyor artik...
    Cevapla
  • şikayetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    it iti ısırmaz plan başka
    Cevapla
  • Mahallenin Delisi 2 yıl önce Şikayet Et
    2 dünya savaşında da it iti ısırdı. Sen bakma bunlara ortalarına bir kemik at gör o zaman ısırıyor mu ısırmıyor mu
    Cevapla
  • Furkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa görev gücü ve Rus paralı askerleri acaba niye Afrika ülkelerinde soru bu?Cevap Avrupa için alarm çanları Libya ile çalmaya başladı onlarda yanlarına Rusları alarak Afrika da ABD,TÜRKİYE VE ÇİN'e önlem almaya çalışıyor çünkü her ne kadar kabul etmeseler de AB Brexit ile hem ekonomik hem askeri olarak çok zayıfladı bu açığı Rusya ile kapatmaya çalışıyorlar bence.
    Cevapla
  • Recep Arda 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusyada fransız köpeğini tınlıyordu sanki.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak
Şili Meclisi'nde skandal! Türkiye'den sert tepki: Yok hükmünde!