Lübnan'daki Hizbullah'ın ilk genel sekreteri Subhi et-Tufeyli, İran'ın Dağlık Karabağ krizinde neden Ermenistan'ın yanında yer aldığını açıkladı. Tufeyli, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in kendisine ''Türkiye'nin önünde koridor olması için Ermeniler ile birlikteyiz'' dediğini iddia etti.

Lübnan'daki Hizbullah'ın ilk genel sekreteri Tufeyli, Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ hakkında çarpıcı iddialarda bulundu.

Tufeyli, Azerbaycan'da düzenlenen zafer geçit töreninin ardından kasıtlı olarak Türkiye'yi hedef alan İran'ın bu politikasının ardında yatanları açıkladı.

İRAN MEDYASI ERMENİSTAN'I DESTEKLEDİ

Operasyon sırasında başkent Tahran'da olduğunu belirten Tufeyli, ''İran medyasının Ermenistan'a nasıl destek verdiğini gördüm, devlet ve medya Ermenilerle birlikte... Şaşırdım çünkü; Ermenilere düşman gözüyle bakmalarını bekliyordum. Biz, İslam devletiyiz diyorsunuz. Yani yeriniz, mazlumun yanıdır. Zalimin, düşmanın yanında durmanızı anlamıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Asırlardır Azerbaycanlıların İran'da yaşadığını belirten Hizbullah sekreteri, ''Azerbaycan, İran'ın bir parçasıdır diyorsunuz, dolayısıyla sizin durmanız gereken yer sizin de bir parçanız olan mazlum Azerilerin yanıydı.'' görüşünü dile getirdi.

ZARİF'TEN SKANDAL AÇIKLAMA: TÜRK DEVLETLERİYLE BAĞI ENGELLEMEK İSTİYORUZ

Bu gelişmeler üzerine Tufeyli, olayın detaylarını öğrenmek maksadıyla İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştüğünü belirterek, ''Ermenistan-Türkiye sınırında, biz Türkiye'nin Türk devletleriyle bağını engellemek istiyoruz, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi... Türkiye'nin önünde bir koridor olması için Ermenilerle beraberiz.'' yanıtını aldığını aktardı.

İRAN AZERBAYCAN SINIRINDA TATBİKAT GERÇEKLEŞTİRİYOR

Dağlık Karabağ yıllarca Ermenistan işgali altındayken sınırda hiçbir tatbikat yapmayan İran'ın birdenbire Azerbaycan sınırında gövde gösterisine girişmesi, bir anda gündemi değiştirdi.

Sınırdaki hareketliliğe ilk dikkat çeken isim, Azerbaycan lideri İlham Aliyev oldu. Aliyev, İkinci Dağlık Karabağ savaşının yıldönümünde tatbikatın zamanlamasına dikkat çekti:

"Bunu bir zaman kesitinde analiz ettiğimizde bunun hiçbir zaman olmadığını görüyoruz. Neden şimdi ve neden bizim sınırımızda? Bu soruları ben değil, Azerbaycan toplumu soruyor. Bu soruyu dünyadaki Azerbaycanlılar soruyor."

Aliyev'in sözlerini 'sürpriz' olarak niteleyen Tahran yönetimi ise, Azerbaycan sınırında 1 Ekim tarihinde daha büyük bir tatbikat başlatacağını duyurdu. Kuzey sınırındaki gövde gösterisinin adı Hayber Fatihleri'ydi.

Tanklar sınıra taşındı, helikopterler uçtu, füzeler ateşlendi ve insansız hava araçları da sahne aldı. İran medyası, ordunun servis ettiği fotoğrafları dünya ile paylaştı.

Tahran yönetimi, resmi açıklamalarında Azerbaycan'ın burnunun dibinde giriştiği 'savaş oyunu'nun hiç de inandırıcı olmayan şekilde DEAŞ teröristlerine karşı gerçekleştiğini savunuyor.

İran Devrim Muhafızları'na çok yakın bir savunma gazetecisi olan Hüseyin Daliryan, Twitter paylaşımında İran'ın Azerbaycan'daki kritik hedeflere bin füze göndererek çatışmayı bir günde bitirme gücü olduğunu yazdı.

ALİYEV: BURADA BİNA YOK! KANIT YOK 

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan kontrolüne geçen bir köyde iki İranlı kamyon şoförünün gözaltına alınmasıyla başlayan kriz giderek boyut değiştirirken, Aliyev'den yeni açıklamalar geldi. Ermenistan işgalinden kurtarılan Cebrail'i ziyaret eden Azerbaycan lideri İran'dan yöneltilen suçlamalara açık şekilde tepki gösterdi, en sert açıklamalar İsrail'in bölgeye getirildiği suçlamasına oldu:

"Bunu burada, Cebrayıl'da, Aras nehrinin kıyısında söylüyorum. Bize karşı yapılan asılsız suçlamalar cevapsız kalmayacak. Bu iddiaları reddediyor ve kanıt talep ediyoruz. Bazı İranlı taşralı mollaların son dönemde Azerbaycan'a yönelik iftiralarını umursamadık. Fakat sonra ne yazık ki yetkililer bize karşı mesnetsiz suçlamalarda bulunmaya başladılar. Güya Azerbaycan İsrail'i bu bölgelere getirmiş. Gözlerini açıp görsünler. İsrail'i burada nerede gördüler. Burada tek bir kişi bile yaşamıyor. Burada bina yok. Kanıt var mı. Yok."

Yorumlar 44 Yorum Var
  • misafir 08.10.2021 20:05
    Azerbaycan önce İsrail'i barındırmaktan vazgeçsin. İran ne yapacaktı bir de İsrail'in Azerbaycan topraklarına gelmesini kutlayacak mıydı?
  • Vatandaş 08.10.2021 17:28
    İran müslüman diyenlere duyrulur. Hala cahilce iranin musluman oldugunu iddia edenler gorsunler
  • Fatih Fırat 08.10.2021 17:18
    Darısı israil ile ortaklığınıza. Şeytanı bile öne alırsınız.
  • mehmet 08.10.2021 14:55
    Bunlar "BERA" akidesini bilmedikleri için tarihten gelen fatemi devletinin papayla yaptığı anlaşma günümüzdede papanın şii lider sistani ile görüşmesi bunların beraakidesini unutmuş olamaları unutanların müslümanlıklarının sorgulanması gerekir örnek ünal çeviköz gibi.
  • toto 08.10.2021 12:50
    tek açıklaması var. dini olarak da irandaki molla ile ermenistandaki papaz aynı ahlaka sahip. yani müslümanı öldür ve ahırdaki domuzlara yedir
Daha fazla yorum görüntüle