Tarihi yeniden yazacak keşif: 'Amerika'yı Kristof Kolomb değil, Vikingler keşfetti'

Yeni bir çalışma, Amerika kıtasını keşfeden ilk Avrupalının İtalyan kaşif Kristof Kolomb olmadığını kanıtladı. Bilim insanları Vikinglerin, Kolomb, Atlantik'i okyanusunu geçmeden çok önce, Kanada'da bir yerleşim bölgesi kurduğunu gösterdi.

Tarihi yeniden yazacak keşif: 'Amerika'yı Kristof Kolomb değil, Vikingler keşfetti'
Tarihi yeniden yazacak keşif: 'Amerika'yı Kristof Kolomb değil, Vikingler keşfetti'
GİRİŞ 22.10.2021 10:05 GÜNCELLEME 22.10.2021 15:13
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Kuzey Amerika'yı ilk keşfedenlerin Kristof Kolomb yerine Vikingler olduğu uzun zamandır tartışılıyordu. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma ise bu durumu kanıtladı.

KOLOMB'TAN 471 YIL ÖNCE

Ahşap eserler üzerinde yapılan testler, İskandinav savaşçılarının tam bin yıl önce kıtada zaten aktif olduğunu gösterdi. Bu durum ise Vikinglerin Kolomb'tan 471 yıl önce Atlantik Okyanusu’nu geçerek Amerika'ya ulaştığı bilinen en eski insanlar olduklarını gösteriyor.

KOLOMB, ASLA KUZEY AMERİKA'YA ULAŞAMADI

Bununla birlikte İtalyan kaşif, 1492 yılından günümüzde Bahamalar olarak bilinen Hispaniola adlı bölgeye ayak basan ilk Avrupalı ​​oldu. Ardından bugünkü Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'ne ait olan topraklarda dolaştı. Amerika'yı keşfettiği için yaygın olarak itibar görmesine rağmen, orada yaşayan milyonlarca yerli insan vardı ve Kuzey Amerika’ya asla ulaşamadı.

1960'LI YILLARA KADAR FARK EDİLEMEDİ

Ayrıca, bilim insanları Vikinglerin Yeni Dünya'ya diğer Avrupalılardan önce gelmiş olabileceği gerçeğini 1960'a kadar fark etmedi.

Arkeologlar, Kanada'nın Newfoundland eyaletinin en kuzey ucundaki L'Anse aux Meadows'un bir Viking yerleşimi olduğuna ortaya çıkardı. Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip, bölgede bulunan bir odunu milattan sonra 1021 yılına tarihlendi.

Araştırmacılar, odun kalıntılarının Vikinglere ait olduğunu  söyledi. Çünkü üzerinde yerliler tarafından üretilmeyen metalden yapılmış bıçaklarla kesme ve dilimleme izlere bulundu.

Yapılan çalışma kapsamında arkeologlar, milattan sonra 992'de meydana gelen ve sonraki yıldan itibaren ağaç halkalarında belirgin bir radyokarbon sinyali üreten büyük bir güneş fırtınası nedeniyle kesin yılı belirleyebildi.

Araştırmayı yöneten Groningen Üniversitesi'nden Profesör Dr. Michael Dee, "MS 992 ile 993 arasında meydana gelen radyokarbon üretimindeki belirgin artış, dünyanın her yerinden ağaç halkası arşivlerinde tespit edildi" dedi.

VİKİNG SEFERLERİNİN SAYISI BİLİNMİYOR

Bununla birlikte, Amerika kıtasına  yapılan Viking seferlerinin sayısı ve Atlantik üzerindeki kalış süreleri hala bilinmiyor. Mevcut veriler, Vikinglerin az bir popülasyonla göç ettiğini ve Amerika'daki bu ilk Avrupa faaliyetlerinin  kültürel ve ekolojik mirasının muhtemelen küçük olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, Vikingler uzun gemileriyle büyük mesafeler kat ettiler. Batıda İzlanda ve  Grönland'da yerleşimler kurdular ve sonunda L'Anse aux Meadows'a geldiler.  Ancak bu ilk transatlantik faaliyetin ne zaman gerçekleştiği şu ana kadar belirsizdi.

ÖNCEKİ BİLGİLER EFSANELERE DAYANIYORDU

Amerika'daki Viking varlığı için önceki tahminler  İzlanda destanlarına dayanıyordu. Ancak bunlar, sözlü eserler olarak başladı ve  yüzyıllar sonra yazıya döküldü.

"Grönlandlıların Destanı" adlı tarihi belgeye göre Vikinglerin Amerika'yı ilk kez MS 986 sonbaharında tesadüfen keşfettikleri düşünülüyor. Destan, Bjarni Herjolfsson adlı bir kahramanın  Norveç'ten Grönland'a yelken açmaya çalışırken rotasından çıktıktan çıktığını ve gemisinin Kuzey Amerika'yı oturduğunu konu ediniyor. Ancak, efsaneye göre Herjolfsson asla  karaya çıkamadı.

Ancak farklı bir anlatıya göre,  onun hikayelerinden ilham alan başka bir Viking Leif Ericsson daha sonra kendi seferine çıktı ve 1002'de Kuzey Amerika'yı buldu.

Buna göre Ericsson, Amerika kıtasında üzüm ve böğürtlen bakımından zengin, verimli bir toprak bularak Vinland’ı kurdu. Eriksson ayrıca Kuzey Amerika kıyılarında iki tane daha "toprak" daha adlandırdı: biri Helluland adını verdiği yassı taşlı, diğeri ise Markland adlı düz ve ağaçlıklı.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 13
  • HAKAN AYYILDIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerikanin Ay a ilk indigi an gibi. Palavradan baska bir sey degil bakalim ne zaman cikicak meydana yalan oldugu.
    Cevapla
  • HAKAN AYYILDIZ 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Tarihi den ne beklersin bulunmus seyleri kendilerine mal eden sanki herseyleri onlar bulmus gibi havalarin icindeler . Bugün Cinin yaptigini yapan Avrupa Kopyala gelistir üstüne otur .
    Cevapla
  • yaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerikayı keşfeden vikingler de değil. Polinezyalılar güney amerikayı keşfedip inka maya aztek uygarlığını kurdu, türkler çok daha önce alaskaya sürekli göç ediyordu. Alaskadaki yerlilerin dilinde bir sürü türkçe kelime var hem de eski söylenişleri ile. Orta asyada kıtlık yoğun savaş olduğu dönemlerde hem alaskaya hem doğu asyaya güneye kuzeye en çok da batıya sürekli göç verdi türkler.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuzey Amerika'yı ilk keşfedenlerin Kristof Kolomb olduğu doğru değil. Batılılar bunu bilerek kabartıyorlar.
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize ne kim keşfederse etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!