Sudan'da darbe: Başbakan tutuklandı, OHAL ilan edildi! Türkiye'den açıklama

Sudan'da Başbakan Abdullah Hamduk, askerler tarafından konutu basılarak ev hapsine alındı, daha sonra serbest bırakıldı. Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah el-Burhan, OHAL ilan ettiğini ve geçiş hükümetinin feshettiğini duyurdu

GİRİŞ 25.10.2021 14:25 GÜNCELLEME 27.10.2021 06:46
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Arap basının geçtiği son dakika bilgisine göre; Sudan'da Başbakan Abdullah Hamduk, askerler tarafından konutu basılarak ev hapsine alındı.

Sudan nerede? Darbenin yaşandığı Sudan Arap mı? Sudan dini ve dili... Sudan nerede? Darbenin yaşandığı Sudan Arap mı? Sudan dini ve dili...

Sudan Enformasyon Bakanlığı, Hamduk'un darbeyi reddettiği için tutuklandığını ve bilinmeyen bir yere nakledildiğini belirtti.

Ordu başkentteki yolları ve köprüleri kapatırken, en az 4 bakanın tutuklandığı kaydedildi.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.

Başkent Hartum'da halkın sokağa indiği ve darbe girişimini protesto ettiği belirtildi.

Ülkede internet ve telefon kesintilerinin yaşandığı aktarıldı.

Hartum Uluslararası Havalimanı da uçuşlara kapatıldı.

ABD'Lİ YETKİLİNİN ZİYARETİ SONRASI DARBE GİRİŞİMİ

Kalkışma, eylül ayındaki başarısız darbe girişimi de dahil olmak üzere Sudan'ın sivil ve askeri liderleri arasında haftalardır artan gerilimin ardından geldi.

ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman da dün, sivil yönetime geçiş için çağrıda bulunmak amacıyla Hartum'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Dünkü toplantıya, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ve Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk katılmıştı.

ABD'li yetkili Feltman, burada yaptığı açıklamada, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Başbakanı geçiş döneminin hedeflerini gerçekleştirmek için birlikte çalışmaya çağırmış ve hiçbir siyasi grubun dışlanmaması gerektiğini söylemişti.

Feltman ayrıca; siyasi güçler arasındaki anlaşmazlığın, parlamento, Anayasa Mahkemesi, Seçim Komisyonu, adalet kurumları ve Yüksek Yargı Konseyi'nin oluşumundaki gecikmeden kaynaklandığını belirterek, "Bu kurumlar kurulmadan geçiş süreci güvenli bir şekilde devam etmeyecek" ifadesini kullanmıştı.

OHAL İLAN EDİLDİ

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Burhan, Egemenlik Konseyi ve hükümeti feshederek olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.

Sabah saatlerinde yaşanan askeri hareketliliğin ardından başlayan darbe karşıtı protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 7'ye, yaralıların sayısı ise 140'a yükseldi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA: DERİN ENDİŞEYLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verild:

"Sudan'da 25 Ekim günü darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Sudan'da tüm taraflarca Anayasal Bildiri kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınması ve geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz."

HAMDUK SERBEST BIRAKILDI

Başbakan Abdullah Hamduk’un dün akşam saatlerinde serbest bırakıldığı açıklandı. Hamduk’un serbest bırakıldığı haberi, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan’ın başbakanın güvenliği için kendisiyle beraber olduğu açıklamasından saatler sonra geldi. Hamduk’un güvenliğini sağlamak amacıyla beraberinde askerlerin olduğu kaydedildi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 94
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd sudanda darbe yapti kiniyoruz
    Cevapla
  • S.UYSAL 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafirler darbe yapar tekrar darbe yapar seni köle gibi hizmet ettirir.İtaat etmeyenin parasının değerini düşürür.Bulanık suda balık avlar çıkan kargaşada o ülkenin hazinelerini kendi ülkesine taşır.Darbeye kalkışan herkes kafirin ekmeğine yağ sürer.
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Zaten asker yönetmiyor mu ? Ne darbesi.
    Cevapla
  • Ahmed 2 yıl önce Şikayet Et
    Tıpkı mısır darbe emirleri hep siyonist israil
    Cevapla
  • Cesim 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi kim kazandı ülke kaybetti Darbeciler Kazandı . Yikilasi Haydut ulkeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış