İran: Türkiye ile anlaştık, müzakereleri başlatacağız

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "Türkiye ve İran arasında uzun vadeli işbirliği için yol haritası hazırlama konusunda anlaştık. Bu konuda diplomatik müzakereleri başlatacağız" dedi.

İran: Türkiye ile anlaştık, müzakereleri başlatacağız
İran: Türkiye ile anlaştık, müzakereleri başlatacağız
GİRİŞ 15.11.2021 16:25 GÜNCELLEME 16.11.2021 08:19
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran'a resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında konuştu.

İki ülke ilişkilerini hızlandırmak için ortak mekanizmalar kuracaklarını dile getiren Abdullahiyan, "Türkiye ve İran arasında uzun vadeli iş birliği için yol haritası hazırlama konusunda anlaştık. Bu konuda diplomatik müzakereleri başlatacağız. Sayın Erdoğan'ın Tahran'a yapacağı ziyarette bunu sonuca ulaştıracağız ve mutabakat zaptı iki cumhurbaşkanının katılımıyla imzalanacak" dedi.

Çavuşoğlu ile ilişkilerin önündeki engellerin bertaraf edilmesi konusuna vurgu yaptıklarını aktaran İranlı Bakan, "İki ülkenin ilişkileri tarihi ve dostanedir. Biz buna özel önem veriyoruz. Ticari, ekonomik, enerji, sınır ve konsolosluk alanında iş birliğine vurgu yaptık. İlişkileri hızlandırmak için ciddi bir engel görmüyoruz. İki ülkenin geniş bir potansiyeli var. İş adamlarının önündeki engeller tespit edildi bu konudaki pürüzlerin giderilmesi için kısa sürede adımlar atılacak" ifadelerini kullandı.

İlişkilerin son 2 yılda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilendiğine işaret eden Abdullahiyan, iklim konuları ve çevresel tehditlere karşı mücadelenin de Ankara ve Tahran'ın gündeminde olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüştü.

İran Dışişleri Bakanı, "Birçok bölgesel meselede görüş birliği içindeyiz. Bölgesel ve uluslararası konularda faydalı görüşme yaptık. Afganistan konusuna da yoğunlaşıyoruz. Batı Asya'daki huzur ve istikrar bizim için önemli. Ankara ve Tahran yönetimleri bu konuda aktifler" diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri, İran ile Türkiye arasındaki transit yolla ilgili de hem ikili hem de çoklu ticari iş birliğine önem verdiklerini belirten Abdullahiyan, imzalanacak mutabakat zaptında bu hususların da yer alacağını söyledi.

Abdullahiyan, ayrıca, Yemen'deki savaşın sona ermesi ve Afganistan'da geniş katılımlı hükümetin kurulması temennisinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Derin tarihi ve kardeşlik bağlarımızın olduğu İran devleti ile dostane münasebetlerinizin geliştirilmesini temenni ederim . Komşu komşusunun külüne muhtaçtır .
    Cevapla
  • Sitratejist derki. 2 yıl önce Şikayet Et
    Aferin İran'a. Aferin Türkiye'ye.Olmasi gereken de bu.Yakisir. Ulan Azeri kardeş Boyuna MaAsAllah Vallahi Gıpta Ettim.Unutmayin.../// Ben İran'ı ve Türkiye'yi Karşılıksız. Çıkarsız Sevdim.Hic bir Güç Bu Sevgimi Benden Sokup Atamaz.Once Şunu Söylemeliyim ki İranlı Gardaslarima. Batı Asya'da. Yani Suriye'de Birlikte Olalım.Hiristiyan Sırtlanlarıni Dinlemeyin.Bu Her İki Devletede Bir Ultumatomdur.Bu bir Emirdir.Gercekten Kan Kardeşine Yakışır Performans İstiyorum 2 Nizdende.Nokta...
    Cevapla
  • badbadhaki 2 yıl önce Şikayet Et
    İran istese de istemese de hizaya gelecek.Aksi durumda bölünmeyle karşı karşıya kalacak.Düşmanı yakında tutmak her daim en iyi yöntemdir.Iran da zaten dost değil.Keza devletlerin dostu olmaz çıkarı olur.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    ALÇAK PERS REJİMİYLE hiç bir anlaşma istemiyoruz
    Cevapla
  • Suat 2 yıl önce Şikayet Et
    İRAN bizim dostumuz DEĞİL dir yıllarca PKK ya yardım etti Ermenistan’a yardım etti ve buna da devam ediyor İRAN özellikle Afgan göçmenleri mahsuz Türkiye sınırına gönderiyor ve bunların içinde PKK lıda var deaş lıda var hizbullah çıda var DÜŞMANIMIZSIN İRAN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!