NATO: Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyoruz. Can kaybı haberleri kaygı verici. Şiddetin bir an önce durması ve temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerekiyor" dedi.

NATO: Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyoruz
NATO: Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyoruz
GİRİŞ 07.01.2022 21:05 GÜNCELLEME 07.01.2022 21:58
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Kazakistan'da yaşanan son olaylara ilişkin açıklama yaptı.

Genel Sekreter açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Kazakistan'daki durumu yakından takip ediyoruz. Can kaybı haberleri kaygı verici. Şiddetin bir an önce durması ve temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerekiyor."

KAZAKİSTAN'DA YAŞANANLAR

Kazakistan'ın batısında LPG'ye yapılan zamlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle 2 Ocak'ta başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı. Polis araçları ile askeri araçları ateşe veren, devlet binalarına giren protestoculara güvenlik güçleri müdahale etti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Kazakistan'daki durum ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu olağanüstü hal ilan edildi.

Tokayev, ülkedeki mevcut durum nedeniyle üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) ülke liderlerinden yardım istedi. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyinin aldığı karar doğrultusunda Kazakistan'a asker gönderildi.

KGAÖ, 2002'de Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafından hükümetler arası askeri ittifak olarak kurulmuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • ÖZCAN 58 2 yıl önce Şikayet Et
    karıştırmadan önce aklınız neredeydi.
    Cevapla
  • ismailbey 2 yıl önce Şikayet Et
    nato nun sekrerti derin devlet amerikan ağzıyla demeç vererek takiye yapma Şiddetin bir an önce durması ve temel insan haklarına saygı gösterilmesi gerekiyor" dedi. şiddeti sizin savunduğunuz arka çıktığınz derin amerika ve sorosun köpekleri yapıyor bunlarmı insan haklarına saygı gösterecek demecin bunlaramı yoksa o itleri temizleyen terörü kurutan kazakistanamı saçmalama genel sekreter....
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!