Kazakistan’daki protestoların ardından konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücüne bağlı Rus birlikleri, geri çekilmeye başladı.

Kazakistan’da hükümet karşıtı gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından ülkeye gönderilen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücünün, geri çekilmeye başladığı duyurulmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, KGAÖ’nün barış gücünde yer alan Rus birliklerinin zırhlı araç ve teçhizatları ile Kazakistan’dan ayrılarak üslerine geri döndüğü belirtildi.

Açıklamada, "Askeri teçhizat ile askerleri içeren ilk grupların, Rusya Hava Kuvvetleri’nin askeri kargo uçaklarına binişleri tamamlandı ve Almatı’daki havalimanından havalananıp daimi konuşlanma noktalarına dönüşe geçtiler" ifadeleri kullanılarak, kaç askerin ve zırhlı aracın Kazakistan’dan çekildiğine dair bilgi verilmedi.

Savunma Bakanlığı tarafından basına servis edilen görüntülerde, Rus askerlerinin Almatı'daki havaalanında gruplar halinde toplandığı, zırhlı araçların ve teçhizatların Rusya’ya ait IL-76 tipi askeri kargo uçağına yüklendiği görüldü.

Olaylarda 164 kişi öldü, 12 bin kişi gözaltına alındı

Kazakistan'da 2 Ocak'ta Zhanaozen ve Aktau kentlerinde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı halk sokaklara dökülmüş, protestolar 2 gün sonra Almatı ve ülke genelindeki diğer şehirlere yayılmıştı. Hükümetin istifa etmesine ve zamların iptal edilmesine rağmen protestocular geri adım atmamış, gösteriler şiddet olaylarına dönüşmüştü. Göstericilerin devlet kurumlarını hedef aldığı ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddetin bastırılması için Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın üye olduğu KGAÖ’den yardım istemişti. Örgüt, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak için ülkeye 2 binden fazla barış gücü göndermişti. Olaylarda 164 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. Protestolar nedeniyle başlatılan operasyonda toplam gözaltı sayısı 12 bine yükselirken, protestolara ilişkin 300’den fazla da soruşturma açıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev geçtiğimiz salı günü yaptığı açıklamada, ülkede istikrarın yeniden sağlandığını belirtmiş, barış gücü misyonunun sona erdiğini ve geri çekilmenin başlayacağını ifade etmişti.

Yorumlar 14 Yorum Var
  • AdiL 14.01.2022 13:43
    Bağnaz ve pantürkist değil, akılcı, devrimci (yenilikçi reformist), avrasyacı, çağdaş, bölgesindeki halkların ve tüm insanların kardeşliğini ön planda tutan Türk milliyetçiliği.
  • AdiL 14.01.2022 13:39
    Turan birliği avrasyacılıktan geçer. Türk ve kardeşimiz dediğimiz bu ülkelerin insanlarının dini inançlarının farklı, bir çoğunun hıristiyan oldukları, yinede kardeşlerimiz oldukları unutulmamalıdır.
  • AdiL 14.01.2022 13:37
    Komşu ülkeler ve bölge ülkeleri, bilhassa Rusya ile ekonomik ve siyasi, her yönden iyi ilişkiler içinde olmalıyız. Amerika ve batının dolduruşlarına gelip Rusya ile ilişkilerimizi asla bozmamalıyız. Rusya ve rus halkının bize daha yakın ve komşumuz olduğu unutulmamalıdır.
  • Ayân 14.01.2022 12:55
    Ruslar fiziken çekiliyorlar. Aslında bölgenin akıllarında halâ duruyor.
  • Selim 14.01.2022 12:54
    Rus askeri çekiliyor Wagner kalıyor. Rus hangi girdiği yerden çıkmış ?
Daha fazla yorum görüntüle