Bakan Çavuşoğlu: Orta Afrika Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık

Son dakika haberi...Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Orta Afrika Cumhuriyeti ile ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Karşılıklı büyükelçilikler açma konusunda karar aldık" dedi.

GİRİŞ 27.01.2022 14:53 GÜNCELLEME 27.01.2022 16:44
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri, Frankofoni ve Yurt Dışındaki Orta Afrikalılar Bakanı Sylvie Baipo Temon ile ortak basın toplantısı düzenledi.

RUSYA AÇIKLAMASI

Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelecek olması ile ilgili değerlendirmede bulundu. Çavuşoğlu henüz bir tarihin belirlenmediğini, ancak mevcut takvime göre Putin'in Pekin Olimpiyatları'na gidip dönmesinden hemen sonra gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, Putin'in Türkiye'ye geliş tarihiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Stratejik İşbirliği Toplantısı için Erdoğan, Putin’i Türkiye’ye davet etti. Ocak ayı uymadı. Kremlin, Putin'in Pekin Olimpiyatları’ndan döndükten sonra tarih verileceğini açıkladı." 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Orta Afrika Cumhuriyeti'nden mevkidaşını makamında ağırladı.

UKRAYNA ZİYARETİ

Mevcut takvime göre bu süre zarfında Türkiye'nin de Ukrayna'yı ziyaret edeceğini belirten Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında yapılacak olan görüşmenin, Erdoğan'ın Ukrayna gezisinden hemen sonra gerçekleşmesinin planlandığını ifade etti.

Rusya-Ukrayna gerilimi ile ilgili Çavuşoğlu, "Düşüncelerimizi defaatle paylaştık. Böyle bir gerginliğin çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini söyledik. Bizim arzumuz bu diyaloğun devam etmesi. Bu telkinlerimizi hem Rusya'ya hem de Ukrayna'ya iletirken, Uluslararası platformlarda da bu duruma çözüm önerilerimizi paylaştık" dedi.

ERMENİSTAN İLE İKİNCİ TOPLANTI

Ermenistan ile Türkiye'nin özel temsilcileri Rusya’da bir araya geldi.

Çavuşoğlu, özel temsilcilerin temas halinde olduklarını, bundan sonraki toplantının nerede ve ne zaman olacağına birlikte karar vereceklerini söyledi.

Antalya Diplomasi Forumu'na herkesi davet ettiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan ile Özel Temsilcisi Rubinyan'ı davet ettik. Paşinyan en son, davet ettiğimiz kişilerin katılabileceğini söyledi. Memnun oluruz. Güven artırıcı adımların bir parçası olmuş olur" dedi.

ANTALYA DİPLOMASİ FORUMU

Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) herkesin davet edildiğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Afrika'dan ciddi bir katılım var. Şu ana kadar 45 dışişleri bakanı, artı devlet bakanlarıyla 50 bakan katılımını teyit etti. Latin Amerika bölgesinden 6 ya da 7 bakan teyit etti" diye konuştu.

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri dahil 30 uluslararası örgüt temsilcisinin de ADF'ye katılacağını kaydederek, "Herkes buranın özgür bir ortam platform olduğunu gördü. Biz de bunu istiyoruz. Yani diplomasiyi ön plana çıkaralım, diyaloğu ön plana çıkaralım, var olan sorunlar da görüşülsün, geleceğe yönelik vizyonlar da ortay konsun" dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sylvie Baipo-Temon

GÜVEN ARTIRICI ADIMLAR

Ermenistan ile Türkiye'nin özel temsilcileri Rusya’da bir araya geldi.

Ermenistan'la başlatılan ve Azerbaycan'ın da desteklediği normalleşme sürecinin güven artırıcı adımlarla devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, bu kapsamda iki ülke özel temsilcilerinin ilk görüşmesini Moskova'da gerçekleştirdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, özel temsilcilerin sürekli temas halinde olduğunu ve bundan sonraki toplantıyı kararlaştıracağını aktararak, karşılıklı uçuşların ise şubatta başlayacağını hatırlattı.

Herkesin sesini ADF'de duyurmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ermenistan Dışişleri Bakanı (Ararat Mirzoyan) ve yine Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan'ı davet ettik. (Ermenistan Başbakanı Nikol) Paşinyan en son davet ettiğimiz kişilerin ADF'ye katılabileceğini söyledi. Memnun oluruz çünkü Azerbaycan da geliyor. Burada Azerbaycan da düşüncelerini söylesin, Ermenistan da söylesin. Aynı şekilde güven artırıcı adımlarını da bir parçası olmuş olur."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Hamid Abdül 2 yıl önce Şikayet Et
    Güçlüyüz , stratejik zekamızı doğru kullanırsak , bu diplomatik satranç masasında devireceğimiz nice şah matlar olacaktır . Kabil havaalanını işletebiliriz , Libya da kalıcı üslerimiz olur . Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan güçlü devletlerin kuklası olur , Ege ve Kıbrıs'ta daima biz kazanırız . Afrika , Asya ve Latin Amerika üç Kıta da biz varız . Siz kaybettiniz kendisini efendi zannedenler , Siz !
    Cevapla
  • Dadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Gavura güvenilmez dünyanın en kalleş milleterinden başında gelir bu Ermeniler fırsatını bulsalar gözlerini bile kirpmazlar şuan için bize gebeler bundan dolayı sirnasiyorler soysuzlar
    Cevapla
  • sevmak 2 yıl önce Şikayet Et
    afrikaya daha çok açılım ve çok daha fazla anlaşmalar yapılmalı
    Cevapla
  • Gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Her konuda görüş açıklayan MHP Genel Başkanı Sn. Bahçeli bu konuda ne buyuruyor acaba?
    Cevapla
  • OSMANLI 2 yıl önce Şikayet Et
    Hangi zalim ülke veya yönetim varsa onlarla ilsiki kurma merakiniz var. Bu israil dir, emrenistand dir, rusya dir, esad rejimidir farketmetz
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa Birliği ve Amarika ve İngiltere bu ülkelerden daha mı az zalim.. Bence bu Türk'ün kendine özgüvenini ve dünya siyasetinde ki yetkinliğini, birikimini gösterir...
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı İngilizlerle ilişkiler kurmadı mı ? Rus’lara karşı bir dönem ittifak yapmadı mı ? Derdiniz ne sizin ? AB gibi herkesle ilişkileri kesmek mi ? Başka ülkelerin iç meselelerinden bize ne ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi