ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey CNN Türk'e özel açıklamalarda bulundu. Jeffrey bölgede "Türkiye olmadan çözüm olmaz" ifadesini kullandı. Jeffrey, bölgede kalıcı çözüm için Türkiye'nin katkısının yadsınamayacağını söyledi.

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin açıklamalarından satır başları ise şöyle:

"Ben ve diğerlerinin yıllarca söylediği gibi Türkiye ve ABD'nin dış politikalarını koordine edilmesi bu dönem çok daha büyük önem taşıyor. İki ülke de DEAŞ, Rusya ve yakında nükleer silah üretebilecek İran tarafından tehdit altında. Bunlar Türkiye için de ciddi tehditler. Türkiye olmadan bu tehditlerin hiçbirine karşı iyi bir politika gerçekleştirilemez, bu kadar basit.

SORUN ANCAK ERDOĞAN-BIDEN DÜZEYİNDE ÇÖZÜLEBİLİR

Çatışmalara bakalım, Suriye'de mücadeleler, Afganistan'daki durum, Kosova Ukrayna'daki faaliyetlerimiz bu noktalarda Türkiye ve ABD buralarda hep aynı tarafta. İki ülkenin toplam günü NATO'nun büyük bir kısmını oluşturuyor.

İki taraftan da kaynaklı yanlış anlaşılmalar ve kötü diplomasiden dolayı ilişkilerde zorluk yaşanıyor ve bunun çözülmesi gerekli. Bu da ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden seviyesinde çözülebilir. Görüşme olur, telefon olur önemli olan iki liderin ikincil meseleleri bir kenara bırakması. S-400 alımı gözardı edilip lafa değil eyleme bakın denilebilir.

PUTİN 19. YÜZYILDA YAŞIYOR

Sayın Putin 19. yüzyılda yaşıyor. Türkler bunu iyi anlar çünkü siz de o zamanın büyük güçlerinden biriydiniz. O dönemin kurallarının daha farklı olduğunu biliyorsunuz. Putin o günlere geri dönmek istiyor.

Biden yönetimi Putin'e iyi bir teklif yaptı. İkinci olarak Biden Ukrayna'ya sınırı olan ülkelere asker gönderdi. Bu NATO birliğini vurgulamak ve ABD'nin tüm müttefikleri korumak adına adım atmaya hazır olduğunu gösteren önemli bir hamleydi. Putin bir işgalle tüm uluslararası sistemi bozmaya kararlıysa bunu engelleyemeyiz. Ancak bedelini artırarak burayı işgal edeceği son yer haline getirebiliriz.

Çin 2 gün önce Putin'i Pekin'de ağırladı. Ancak ortak açıklamada Ukrayna'nın adı bile geçmedi. Çin bile Rusya'nın adımlarını endişe ile izliyor. Neler olacağını bekleyip göreceğiz. Biz elimizden geleni yaptık artık top Putin'de.

BİDEN'IN NET BİR POLİTİKASI YOK

DEAŞ lideri ölmüş olabilir ama hala askeri varlıkları devam ediyor. Hem Suriye hem Irak hem de Türkiye ve Avrupa açısından büyük bir tehdit. Esad kontrolündeki bölgelerde aktifler, Esad onları kontrol edemiyor bu nedenden dolayı Suriye'de ABD varlığı sürecek.

Bu ve Suriye ile ilgili noktalarda Türkiye ile beraber çalışıyoruz. Ancak Biden hükümetinin Suriye konusunda net bir politikası yok. Türkiye'nin güvenlik endişelerini, DAEŞ sorununu, kimyasal silah sorununu ve mülteci sorununu genel bir Suriye politikası olmadan çözemezsiniz. Biden hükümetinde de bu yok.

ABD TEHLİKENİN FARKINDA DEĞİL

Türkiye'nin az önce bahsettiğim tehditlere karşı kendi topraklarını koruyabilmesi için ABD ile iyi bir ilişkisi olmalı. Buradaki temel sorun bu sürecin ABD dış politika sistemine takılmış olması. Şu an soğuk savaş kadar tehlikeli bir süreçteyiz ve ABD hükümeti tehlikenin farkında değil. 30 yıllık bir gereksiz dış politika yükü altında olduklarını söyleyebilirim.

Soğuk Savaş döneminde yaptığımız gibi Japonya, Almanya Türkiye ve Fransa gibi kilit müttefiklere ilişkilerimize öncelik verilmeli.

Yorumlar 24 Yorum Var
  • Hangi ABD 08.02.2022 21:21
    Görüyoruz ki ABD nin kafası karışık yani tek bir amerika yok herkes ayrı telden çalıyor. Kendi içlerinde bile tutarlılık yok. Türkiye size güvenmiyor.
  • Turan 08.02.2022 20:43
    Putin sizden delikanlı.Kalleşlik sizde.Pkk ya gözümüzün içine baka baka silah veriyorsunuz.Gün döner hesabı sorulur, vakti geldimi.Not ettik.
  • muhlis 08.02.2022 20:05
    By ceffff sorunun kaynağı siz,sorun siz,problem sizsiniz.Aradan çıkın sorun kalmaz.Geberin yâni.Go home yanki.Yılanların çıyanların fitnenin zulmün ülkesi.
  • vedat 08.02.2022 18:11
    yok james jeffrey Türkceyi niye ögrendi ..Adam bizi düsman olarak gördügü icin ...düsmanin önce dilini ögrenmesi gerekiyor...yoksa amerika büyükelci bir kac sene Türkiye icin neden dil ögrenmek ister ...o kadar dil dururken ...
  • Hayati 08.02.2022 17:48
    Sen kimsin ...senin kellen omuzlarına ağır geliyor galiba.!!!
Daha fazla yorum görüntüle