Paşinyan'dan Azerbaycan'ı Nahçıvan'a bağlayacak demiryoluyla ilgili açıklama!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ı Ermeni topraklarından geçerek Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlayacak demiryoluyla ilgili anlaşmanın imzalanması gerektiğini söyledi.

Paşinyan'dan Azerbaycan'ı Nahçıvan'a bağlayacak demiryoluyla ilgili açıklama!
Paşinyan'dan Azerbaycan'ı Nahçıvan'a bağlayacak demiryoluyla ilgili açıklama!
GİRİŞ 10.02.2022 04:50 GÜNCELLEME 10.02.2022 04:54
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Ermenistan parlamentosunda vekillerin soruların yanıtlayan Paşinyan, Dağlık Karabağ'da açılması planlanan demiryolu hakkında "Bunun yasal olarak kayıt altına alınması, kağıt üzerinde imzalanması gerekiyor" dedi.

Ermenistan'ın Azerbaycan ve Rusya'ya karayollarının açılmasıyla ilgili teklifler de sunduğunu anlatan Paşinyan, Azerbaycan'dan olumlu yanıt almaları halinde karayollarının yenilenmesi ve inşasıyla ilgili çalışmaları yürütmeye hazır olduklarını vurguladı.

Dağlık Karabağ'da ulaşım hatları açılması konusu, Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerinin Dağlık Karabağ'daki çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin olarak 9 Kasım 2020'de vardıkları anlaşmada yer almıştı.

Anlaşmanın 9. maddesinde "Bölgedeki tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları üzerindeki blokaj kaldırılır. Ermenistan Cumhuriyeti insanların, araçların ve kargoların her iki yönde sorunsuz şekilde seyahat etmesinin organizasyonu amacıyla Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşımın güvenliğini garanti eder. Ulaşımın kontrolü, Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Sınır Birimi organları tarafından gerçekleştirilir. Tarafların mutabakatı ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni Azerbaycan'ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım yollarının inşası sağlanacaktır" ifadelerine yer verilmişti.

'AZERBAYCAN'LA BARIŞ ANLAŞMASI İMZALAMAYI, TÜRKİYE'YLE DİPLOMATİK İLİŞKİLER KURMAYI HEDEFLİYORUZ'

Paşinyan, hükümet olarak hedeflerinin Azerbaycan'la barış anlaşması imzalamak ve Türkiye'yle diplomatik ilişkiler kurmak olduğunu belirtti.

Paşinyan sözlerini şöyle sürdürdü: "Hükümetimizin hedefi, Azerbaycan'la barış anlaşması imzalamak ve Türkiye'yle diplomatik ilişkiler kurmak. Müzakerelere hazırız. Müzakerelerin formatını daha önce söyledik, bu biliniyor."

'TÜRKİYE'DEN OLUMLU SİNYALLER ALIYORUZ'

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da, Türkiye ve Ermenistan'ın özel temsilcilerinin ikinci görüşmesinin 24 Şubat'ta Viyana'da gerçekleşeceğini kaydederek "Bu görüşmede, özel temsilciler arasında devlet sınırının açılmasına ve diplomatik ilişkiler kurulmasına yönelik kapsamlı müzakerelere başlanacağını umuyoruz. Ankara'dan olumlu sinyaller alıyoruz" ifadelerini kullandı.

'BAKÜ'YE SINIRDAKİ BİRLİKLERİN EŞİT MESAFEDE ÇEKİLMESİNİ ÖNERDİK'

Bu arada Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınır meselesine de değindi.

26 Kasım 2021'de Soçi'de varılan anlaşmanın sınırda güvenlik istikrarın artırılmasını, sınırın belirlenmesi için ikili komisyon kurulmasını öngördüğünü ve bu bağlamda Erivan'ın sınırdaki birliklerin karşılıklı olarak çekilmesini önerdiğini anlatan Paşinyan, "Bu, Ermenistan ve Azerbaycan birliklerinin sınır hattından eşit uzaklıkta çekilmesini, ardından sınır muhafızlarını konuşlandırılmasını ve anlaşmaların uygulanması için uluslararası gözlem sürecinin başlamasını ifade ediyor" dedi.

YORUMLAR 35
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistan TC yi tanımadan TC Ermenistanla nasıl normalleşiyor akıl almaz bir olay yoksa Ermenistan dan sıvapmı var acep
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda kendileri için zor olsada barışın huzurun ileride kendileri içinde gerekliliğini görüyor.gerilim hiç kimseyle fayda vermez.heleki Ermenistan çepeçevre buna mahkum
    Cevapla
  • Velington 2 yıl önce Şikayet Et
    Bi beceremediler zengezuru almayı
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala Rusya'dan silah almaya devam ediyor. En son İskender-E füzesi aldı.
    Cevapla
  • ABDULKERİM MAKTELE 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermenistan başbakanının haber ve yorumlarını dikkatlice okudum öyle anlaşiliyorki bölgede huzur ve güvenin tesis edileceği bir döneme girilecek bir Türkiye vatandaşı olarak memnunluk duyduğumu ifade etmekle beraber bütün komşularımızla bırbırıne saygı çerçevesinde iyi ilişkilerin gelişerek artırılmasını temenni ediyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?