Haber7 Enes Taha Ersen

Röportaj: Gamze Türk

Rusya'nın Ukrayna işgaline dünyanın dört bir yanından tepkiler gelmeye devam ediyor. Azerbaycan Yeniçağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger ile  İnterpress Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Togrul Allahverdili, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle ilgili Haber7.com'a önemli açıklamalarda bulundu.

 Azerbaycan Yeniçağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Azerbaycan halkının Ukrayna'nın yanında olduğunu açıklarken, Rusya'nın da durdurulması için çağrıda bulund.

Agil Alesger'in açıklamaları şu şekilde:

Şu anda bildiğiniz gibi orada ciddi bir çatışma yaşanıyor. Sabah da Ukrayna'nın başkenti Kiev füzelerle saldırıya uğruyor. Rusya sözde Rus bölgelerini korumak için barış gücü gönderdiğini iddia etmişti. Ancak gördüğümüz gibi kendi halkım dediği Ukraynalıları Putin, yine kendi  elleriyle öldürüyor. Ukrayna'ya karşı çok ciddi bir işgal operasyonu gerçekleştiriliyor.Operasyonun esas nedeni de sözde Rus bölgelerini garanti altına almaktı. Bunun için saldırıyorlar. Zelenskiy NATO ile iş birliği yapmak istiyordu. Bu sebeple Ukrayna'ya karşı ciddi bir saldırı başlatıldı. Azerbaycan olarak biz daha itidalli yaklaşıyoruz. Genelde Rusya için ayı kelimesi kullanılıyor. Kuzey ayısı diyorlar. Rusya'nın bu konuda sağ duyulu davranması, karşısındakini yıkıp geçmesi adeta Rusya'nın bir devlet politikasıdır. Bu noktada Azerbaycan'ın itidalli davranarak politik süreci yürütüyor. Azerbaycan halkıysa Ukrayna halkının yanındadır. Günlerdir sokaklarda, sosyal medyada bunu görüyoruz. Azerbaycan halkı, Ukrayna'nın bu beladan kurtulması için dualar ediyor, çağrılar yapıyor. Bunun en büyük nedeni ise bizim bilinçaltımızda yatıyor. Ukrayna'da yaşananları biz 1990 20 Ocak'ta yaşadık. Rus tankları Bakü sokaklarında katliam gerçekleştirdi. Aynı zamanda Karabağ'da 25 Ocağı 26'sına bağlayan gece, Rus alayları, Ermeni taşnakları ile birlikte Hocalı'yı tarihten sildiler. Hocalı köyünü tamamen ortadan kaldırdılar. O yüzden Ukrayna halkını çok iyi anlıyoruz. 

 

İnterpress Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Togrul Allahverdili ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonunun 92 yılında Hocalı'ya gerçekleştirilen katliam ile benzerlik gösterdiklerini ve Ukraynayı çok iyi anladıklarını ifade etti. Acılarını Azerbaycanlı gazeteciler ve halk olarak birlikte hissettiklerini belirten Allahverdili, Batı'yı suçladı.

 İnterpress Haber Ajansı Genel Yayın Yönetmeni Togrul Allahverdili'nin açıklamaları şu şekilde:

Batı Ukrayna'yı gaza getirdi ve bugün arkasında durmuyor. Ukrayna'da çocuklar katlediliyor, insanların sivil halkın üzeirne ateş açılıyor. Hiç bir savaş kuralında yer alamayan şeyler bunlar. Bunun hemen durdurulması lazım. Ne yazık ki Batı, Ukrayna'nın yanında "sözde" duruyor. Azerbaycan'ın Karabağ Savaşı'nda İran, sözde Azerbaycan'ın yanındayız diyordu, fakat Ermenistan'a silah veriyordu. Aynı durum burada yaşanıyor. Biden, Ukrayna'nın yanındayız diyor. Ukrayna'ya NATO lazım, senin ordun lazım. Batı adeta Ukrayna'yı sattı. Gürcistan'ı nasıl sattılarsa, şimdi de Ukrayna'yı verdiler. Herkes Rusya'yı hafife alıyordu, şaka yapıyor deniliyordu, ciddiye alınmıyordu. Rus ayısının şakası olmaz. Ayının ne yapacağı belli olmaz. Rusya'nın bu halini bizler Azerbaycan Türkleri olarak çok iyi biliyoruz. Biz 92'de Hocalı'yı yaşadık. Bugün sivil halka mermi ve füze attan Rus ordusu, 92'de Hocalı'da sivilleri katletti, soykırım uyguladı. İsmini de Ermeniler katletti olarak koydu. Rusya'nın 366'ıncı alayı yaptı. Rus ayısını bütün dünyanın durdurması gerek. Bunu ya sivil masada, ya sahada çözülmesi lazım. Devlet olarak bizler de beklemedeyiz. Azerbaycan Rusya ve Ukrayna'nın sınırlarını tanıyor, destekliyor. İyi ilişkilerimiz var. Biz diplomatik ilişkilerimizin kötü olmasını, aralarında kalmayı istemiyoruz. Bakanlıklarımızın hepsi ateşkesin yapılması için çağrıda bulunuyor. Biz gazeteciler ve Azerbaycan halkı olarak Ukrayna'nın yanındayız. Burada katledilen Ukrayna halkıdır, Rus halkı değil. Onun için biz halk Ukrayna'yı destekliyor, ateşkesin sağlanmasını istiyoruz. Devlet olarak ise savaşın yanında değiliz.

 

 

Yorumlar 4 Yorum Var
  • Vatandaş 25.02.2022 23:38
    Azerbaycan derhal zorunlu askerliği 2 katına çıkarmalı kadınlara 3 ay temel askerlik eğitimi vermeli ve son model silahlarla dınatmalı orduyu eski soviyet ülkelerine tek tek ayar veriyor pütin aysı
  • Osman 25.02.2022 23:25
    Ey kardeşimiz Aliyev; aman iyi okuyun bu olanları ve güçlü olun akıllı yatırımlarla ordunuzu güçlendirin. En onemlisi milli ve dini temeli cok hızlı istihkam edin. Yoksa bu adam sıraya sokacak. Her devlet kurmanin kurmanın bir bedeli olur... ve putin bunu cok iyi biliyor.
  • Levrock 25.02.2022 22:59
    ABD Kuzey Akim 2 Projesini baskiyla iptal ettirmeseydi, bu savas cikmazdi. Tetikleyici Kuzey Akim 2 iptali.
  • TURKAZ 25.02.2022 22:37
    Beli,tum qelbimizle Ukraynanin yanindayiq.Allah komeyiniz olsun insallah!