İşgalden beri dünyada bir ilk: Türk vatandaşları tahliye ediliyor! Büyük diplomatik trafik

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 3'üncü gününde devam ediyor. Ülkeler, bölgedeki vatandaşları için sığınaklara girin çağrısını yaparken, Türkiye işgalden bu yana ilki başararak, vatandaşlarının tahliyesini başlatan ülke oldu.

GİRİŞ 26.02.2022 13:06 GÜNCELLEME 26.02.2022 16:29
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgali üçüncü gününde. Ülke genelinde başta başkent Kiev olmak üzere pek çok yerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Şehir merkezlerinde Ukrayna ordusu ve halk işgale karşı direniş gösterirken, Rus ordusunun mühimmat, erzak ve yakıt sıkıntısı yaşadığı haberleri gelmeye başladı.

Gelişmeler karşısında  güvenli yere gidin çağrısında bulunan yabancı devletler vatandaşlarını henüz kurtarabilmek için bir girişim başlatamadı. Savaşın başlamasından 10 gün öncesine kadar kapsamlı bir hazırlık süreci yürüten Türk diplomatik makamları, savaşın başlamasının ardından bir ilki başararak; dünyada, bölgeden kara yolu ile tahliyeyi başlatabilen ilk oldu.

OTOBÜSLER ROMANYA SINIRINI GEÇTİ

Türkiye Cumhuriyeti diplomatik makamları, kriz anında yürütülen en kapsamlı çalışmalardan birini gerçekleştirdi. Yabancı ülkeler, savaşın ortasında ülkelerinin konsolosluklarına, diplomatik makamlarına bile ulaşamazken, Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri ile Türk vatandaşları, Romanya üzerinden tahliye edilmeye başlandı.

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tahliye operasyonlarının başlatıldığını açıklarken, bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını taşıyan ilk otobüslerin Romanya sınırını geçtiği açıklandı. 

34 KİLOMETRELİK KUYRUĞA TAKILMADAN GEÇTİLER

Romanya sınır hattını, Türk vatandaşları taşıyan otobüsler geçti ancak bu durum hiç de kolay olmadı. Zira Ukrayna'nın diğer sınırlarıyla olduğu gibi Romanya sınırında da büyük bir kriz söz konusuydu. Ankara-Bükreş hattında yürütülen yoğun diplomasi trafiği ile, Türk vatandaşlarını taşıyan otobüsün kuyruğa takılmadan eskortlar vasıtasıyla ülkeden geçişine izin verildi. Romanya tarafı Türk tarafının diplomatik girişimleri sayesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlayacağını duyurdu.

Otobüsler hızlı bir şekilde Romanya'ya giriş yaparken, Ukrayna'nın farklı bölgelerinde de aynı diplomatik trafik söz konusu. Dışişleri Bakanlığı, vatandaşların diğer ülkeler üzerinden yapılacak hızlı geçiş ile tahliye edilmesi noktasında girişimlerini sürüdürüyor.

TÜRK TIRLARINDAN İNSANİ YARDIM GİRİŞİMİ

Romanya sınırında yaşanan krize, Türk tırlarının sağladığı çözüm damgasını vurdu. Bölgede yaşanan krizi fırsata çevirmek isteyenler, gümrük hattı boyunca içme suyunu bile fahiş fiyatlara satarken, bu durumun önüne geçmek Türk tırcılara düştü. Yaklaşık 34 kilometrelik bir kuyruk üzerinde geçiş için sıra bekleyen Türk tır şoförleri, dorselerinde yüklü gıda ve insani malzemelerin, kuyruktakiler ile paylaşılmasını sağlıyor. 

AFAD GİRİŞİMİ

Bölgeye henüz resmi bir yardım girişiminde bulunulmadı ancak İçişleri Bakanlığı, AFAD üzerinden bir heyetin buraya yardım için yola koyulduğunu belirtti. AFAD'ın buraya gelmesi önemli çünkü insani ihtiyaçlar noktasında ciddi bir kriz söz konusu. Krizin çözümü adına Türkiye'nin sağladığı girişim, yine dünyada bir ilk olacak.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 114
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne Mutlu Türküm Diyene, Kendini Türkiye Vatandaşı Olarak Görene.
    Cevapla
  • Drachen 1 2 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemiz hakkında atıp tutan Muhalefet denilen vatan hainleri buna ne diyecek acaba. Ama yine bu devletin görevi diye ahkam keserler. Çünkü bunların hepsini toplasan bir Reis etmez ne yazık ki bizim Milletimiz bunun farkında değil. Dünya'nın hiç bir ülkesinde devletine bu kadar düşman halk barınmaz bu sadece Türkiye'de olur. Yinede bu ülke ayakta kalmayı başarabiliyor ya Helal olsun gerçek Türk Halkına ve Devletine. Büyüksün Canım Vatanım.
    Cevapla
  • Gülistan Arla 2 yıl önce Şikayet Et
    Babam Kievde şuan ailecek perisaniz lütfen yardım edin babamızı ölüme terk etmeyin Türkiye'ye gönderin
    Cevapla
  • Kırsehirli 2 yıl önce Şikayet Et
    Babanız neden Ukrayna'da Gülistan hanım?
    Cevapla
  • Kardeş 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah en kısa zamanda sağ salim kavuşursunuz
    Cevapla
  • Fth 2 yıl önce Şikayet Et
    Özgür ÖZEL'e duyrulur.
    Cevapla
  • kutahyali 2 yıl önce Şikayet Et
    Türk ve Müslüman olmanın en büyük özelliği bu yardimlasmalar Elhamdülillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!