Rusya'nın Ukrayna işgali 13. gününde: ABD kaç Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 13. gününe girdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy "kaçtığı" yönündeki iddiaları yalanlarken, ABD İstihbaratı ise kaç Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. İşte dakika dakika yaşananlar...

GİRİŞ 08.03.2022 23:40 GÜNCELLEME 08.03.2022 23:57
Bu Habere 79 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 13'üncü gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşandı. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

RUSYA'DAN BİR ATEŞKES KARARI DAHA

23:20 Rusya, Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 kentinden sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

22:20 Polonya sınır güvenliği 1.2 milyon Ukraynalının sınırı geçtiğini açıkladı.

22:00 Malezya'nın, güney komşusu Singapur'un Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova'yı kınamasının ardından, Rusya'ya yaptırım uygulamayacağı bildirildi.

21:40 Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Rusya'nın saldırısının başlamasından sonra Ukrayna'dan AB ülkelerine 2 milyon kişinin geldiğini, bunların 130 bininin Ukrayna vatandaşı olmadığını bildirdi.

20.38 Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Ukrayna'daki Rus işgalini kınadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Pahor, "Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014'ten sonra Rusya aleyhinde ne yazık ki güçlü tedbirler alınmadı. Bu bize ders oldu ve Rusya'ya karşı güçlü yaptırımlar uyguluyoruz." dedi.

PUTİN İLE BENNETT'TEN TELEFON GÖRÜŞMESİ

20:30 Putin, İsrail Başbakanı Bennett ile Ukrayna'daki durumu ele aldı

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin ve Bennett'in "Rusya'nın Ukrayna'da Donbas'ı korumak için yaptığı operasyon" konusunu müzakere ettiği belirtildi.

Açıklamada "Vladimir Putin, 7 Mart'ta Belarus'ta Rus heyeti ile Ukrayna makamlarının temsilcileri arasında yapılan üçüncü tur müzakerelere ilişkin değerlendirmelerini paylaştı." ifadesi kullanıldı.

İki liderin bu konuda diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.

İSRAİL'İN UKRAYNA DİPLOMASİSİ

İsrail Başbakanı Bennett, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında ara buluculuk çalışmaları için 5 Mart'ta sürpriz ziyaretle Moskova ve Berlin turuna çıkmıştı.

Bennett, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le, sonrasında da Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmüştü.

İsrail Başbakanı Bennett'in Scholz ile görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürmüştü.

Bennett, temasları kapsamında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile de 24 saat içinde 3 kez telefonda konuştu.

​​​​​​​İsrailli siyasi bir kaynak, Bennett'in ABD, Almanya, Fransa ile koordinasyon halinde olduğu, Ukrayna ile diyaloğunun devam ettiği bilgisini paylaşmıştı.

20:00 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşın başka yerlere sıçramasını önlemek için NATO'nun elinden geleni yapacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Avrupa'da barışı bozduğunu yineleyen Stoltenberg, "Ancak Putin Ukrayna'yı ve NATO'nun birlikteliğini, NATO'nun gücünü hafife aldı" dedi.

Stoltenberg, NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığını artırdıklarını, Ukrayna'ya yardımlar yaptıklarını, NATO ülkelerinin Rusya ile çatışma arayışında olmadığını vurguladı.

Stoltenberg, "Nihai sorumluluğumuz 1 milyar vatandaşımızı güven içinde tutmaktır. Bu da şu anlama gelmektedir. Çatışmanın Ukrayna'nın ötesine geçmesini önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız" ifadesini kullandı.

BM'DEN BİLANÇO AÇIKLAMASI

17:00 Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana en az 474 sivilin öldüğünü, 861 sivilin yaralandığını açıkladı. Ayrıca pek çok raporun hala teyit edilmeyi beklemesinden dolayı gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanılıyor.

Açıklamada ölenlerin 17'sinin, yaralananların ise 30'unun çocuk olduğuna işaret edildi.

16:00 Ukrayna'da ilan edilen geçici ateşkes kapsamında Kiev, Harkiv, Çernihiv, Sumi ve Mariupol'den sivillerin tahliyesi sürüyor.

NATO: DURUM KONTROLDEN ÇIKABİLİR

15:20 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'daki durumun kontrolden çıkma riski bulunduğunu açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarıyla ilgili açıklama yaptı.

Ukrayna'daki durumun kontrolden çıkma riski bulunduğunu söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna'da 2 milyon kişi kaçtı. Sivillerin hedef alınması insanlık suçu" dedi.

Rusya'ya savaşı genişletmekten kaçınma ve bir an evel durdurma çağrısı yapan Stoltenberg, çok sayıda şirketin Rusya'yı terk ettiğini hatırlatarak, ekonomik yaptırımların Rusya'ya bedelinin ağır olduğunu söyledi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN İNSANİ KORİDOR AÇIKLAMASI

14:30 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki çatışmalarda zarar gören sivillere insani yardım ulaştırılmasına müsaade edilmesi için Rusya'ya çağrıda bulundu.

Blinken, şimdiye kadar Ukrayna'da 1,7 milyonun üzerinde sivilin ülkeyi terk ettiğini ve 800 binin üzerinde kişinin yerinden edildiğini kaydederek "Çok daha fazla kişi ülkeyi terk etmek istiyor fakat dışarı çıkamıyor." dedi.

Ülkede sivil can kayıplarının artışına dair haberlerden endişe duyduğunu vurgulayan Blinken, "Gıda, su ve ilaca erişimi kesilen sivillere yardım ulaştırılması için Rusya'ya, bölgede insani yardıma müsaade etme çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

"BU RUS HALKININ SAVAŞI DEĞİL"

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna için talep ettiği 10 milyar dolarlık yardımın, bölgede güvenlik, ekonomi ve insani yardım alanında ihtiyaçları gidereceğinin altını çizdi.

Artan gerilimde en büyük bedeli Rus halkının ödediğini hatırlatan Blinken, "Bu Rus halkının savaşı değildir. Bu Putin'in, bağımsız ve demokratik bir ülkeyi zapt etmek için başlattığı bir savaştır." değerlendirmesinde bulundu.

Blinken, Rusya'nın barışçıl yollarla bu krizi çözmek istemesi durumunda "Ukrayna'da başlattığı savaşı bitirmesi gerektiğini" vurguladı.

LİMANLAR RUS GEMİLERİNE KAPATILMALI

Estonya Başbakanı Kallas da "Ukrayna'da yaşananlar, bağımsızlığın ne kadar değerli bir şey olduğunu ve ne kadar saldırgan bir komşumuz olduğunu bize anlatıyor." diye konuştu.

Uluslararası camianın önceliğinin, Rusya'nın dünyadan tecrit edilmesi olduğunu kaydeden Kallas, "Yeni gerçekliğe uyum sağlamalı, savunma sistemlerimizde değişiklikler yapmalı ve en kötüsü için hazırlanmalıyız." dedi.

Rusya'ya karşı mevcut yaptırımların yanı sıra kripto para birimlerinin de yasaklanması gerektiğini belirten Kallas, "Limanlarımızı Rus gemilerine kapatmalıyız." ifadesini kullandı.

ZELENSKİY'DEN KIRIM VE DONBAS İÇİN YEŞİL IŞIK

13:30 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın operasyonu durdurmak için sıraladığı koşullar hakkında konuştu. Amerikan ABC News'e röportaj veren Zelenski, Kırım ve Donbas'ın tanınmasına ilişkin soruyu, "Bunu tartışabiliriz" diye yanıtladı.

12.49 BM, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçenlerin sayısının 2 milyona ulaştığını duyurdu.

11.13 İngiltere Savunma bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamaya karar vermesi halinde Polonya'yı destekleyeklerini söyledi. Polonya Ukrayna2ya savaş uçağı vermeyi reddediyor.

10.03 Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes TSİ 10.00'da başladı.

09.36 Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya'nın saldırı sonucu ülke çapındaki alt ve üst yapı hasarının 10 milyar doları aştığını belirterek, bunların tamirinin ve yeniden inşasının iki yılı alacağını kaydetti.

08.26 Dünya Bankası, Rusya işgali altındaki Ukrayna’ya yardım için hibeler ve kredilerden oluşan toplam 723 milyon dolarlık bir paketi onayladı. Banka, 3 milyar dolarlık bir destek paketi üzerinde de çalışıldığını duyurdu.

ABD İSTİHBARATI: 3 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜ

08.02 Rusya'nın Ukrayna işgalinde dezenformasyon da had safhada. Ukrayna şu ana kadar 11 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıklarken, Moskova ise sadece 496 askerinin hayatını kaybettiğini belirtti.Konu ile alakalı bir haber de Amerikan medyasında yayımlandı. The New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, "ABD, Ukrayna'nın 3 binden fazla Rus askerini öldürdüğüne inanıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ordusunun vurduğu Rus tankı

06.23 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceğine ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.

05.51 BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (UNHCR), 24 Şubat'ta Rusya işgali sonrası ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1200'e ulaştığını kaydetti. Açıklamada, 27'si çocuk olmak üzere en az 406 kişinin hayatını kaybettiği, 801 kişinin de yaralandığı belirtildi.

03.10 Japonya hükümeti, Rusya işgali altındaki Ukrayna'da bulunan tüm Japonya Büyükelçiliği personelinin geçici olarak ülkeyi terk edeceğini açıkladı.

Başkent Kiev, sokak savaşına hazırlanıyor

PUTIN'DEN ZORUNLU ASKERLİK AÇIKLAMASI

02.10: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri eylemlerde zorunlu askerlik yapanların yer almadığını belirterek, "Yedekte olan askerler de ek olarak çağrılmayacak" dedi. Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri eylemlerine değinen Putin, şunları kaydetti: "Zorunlu askerlik yapanların askeri eylemlerde yer almadığını ve yer almayacağını belirtmek istiyorum. Yedekte olan askerler de ek olarak çağrılmayacak. Belirlenen hedefler ancak profesyonel askerler tarafından hallediliyor. Onların Rus halkı için güvenlik ve barışı güvenilir şekilde sağlayacağından eminim."

Zelenskiy'nin yayınladığı videodan bir kare

"KİEV'DEYİM VE KORKMUYORUM"

02.05 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkanlık ofisinden yaptığı konuşmada, "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum." ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana ilk kez başkanlık ofisindeki masasının başından halka seslendi. Zelenskiy, herkesin sahada savunmada olduğunu belirterek, "Herkes olması gereken yerde. Ben Kiev'deyim, ekibim de benimle" dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba

PUTİN VE ZELENSKİY'NİN BİRBİRİYLE DOĞRUDAN KONUŞMASINI İSTİYORUZ

01.40 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini kaydetti. Kuleba, katıldığı bir televizyon programında, "Biz uzun süredir Ukrayna ile Vladimir Putin arasında doğrudan konuşma istiyoruz. Çünkü hepimiz biliyoruz ki özellikle şimdi nihai kararları veren kişi Putin" ifadesini kullandı.

ATEŞKES İLAN EDİLDİ

00.43 Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saati ile 10.00'dan itibaren geçici ateşkes ilan ettiğini bildirdi.

00.05: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.

KAYNAK: AA, İHA
YORUMLAR 79
  • LEVENT 2 yıl önce Şikayet Et
    aşagılık bm suriyeyi ırak ı afganistanı bir çok müslüman ülkeyi görmüyor
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    BM ya Filistin ırak Afganistan Suriye li bya Çad Tunus Yemen Myanmar ya Afrikalı çocuklar
    Cevapla
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Selenzk denen palyoca git sen Heidi ile 5 keçi al dağlarda onu otlar, Devlet yönetmek senin haddine değil, ABD ve Avrupa'nın şamaroglanı oldun . Bölge ülkeleri senin bu hainligini nunutmayacak çünkü batıya uyarak büyük ekonomik darbeyi vurdun bölge ülkelerine.
    Cevapla
  • (AMİN) 2 yıl önce Şikayet Et
    GÖRELİM MEVLAM NEYLER ,NEYLERSE GÜZEL EYLER,....2020 BAŞINDA ARAMIZDAN AYRILAN O KİŞİNiN DUASIYLA.............ALLAH(C.C)ENCAMLARI HAYREYLESİN(AMİN)...
    Cevapla
  • vatansever 2 yıl önce Şikayet Et
    Zelenski camdan etraftaki binaları göstermiş resmen. Ruslara yerini belli ediyor. Binanın içindeki objelerden bile hangi binada bulunduğu belli olur, dikkat etmeli. İki tane sığınak delici bombaya bakar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir
Ahmet Hakan yazdı: Erdoğan, Fatih Erbakan'ı neden çay sohbetine davet etmedi?