Erdoğan ile Macron arasında buzları eriten görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransalı mevkidaşı Macron ile görüştü. İki lider, Türkiye ile Fransa arasında yaşanan gerilimin ardından ilk kez görüştü. Görüşmenin olumlu tabloda geçmesi dikkat çekti.

Erdoğan ile Macron arasında buzları eriten görüşme
Erdoğan ile Macron arasında buzları eriten görüşme
GİRİŞ 24.03.2022 21:36 GÜNCELLEME 24.03.2022 21:36
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi kapsamında Brüksel'e gitti. Erdoğan'a eşlik eden heyette eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

SEVGİ GÖSTERİLERİYLE KARŞILANDI

Havalimanından Brüksel'de konaklayacağı otele giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, otel önünde sevgi gösterisi ile karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini bekleyen vatandaşlarla özçekim yaptı.

SABAH SAATLERİNDE ZİRVEYE GEÇTİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra NATO Zirvesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile fotoğrafı çekimi öncesinde ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la bir araya geldi. Görüşme yaklaşık 53 dakika sürdü.

"ATEŞKES VE KALICI BARIŞ İÇİN ANLAŞMA KONUSUNDA ÇALIŞACAĞIZ"

Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna'da ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışı tesis edecek anlaşma konusunda çalışacaklarını söyledi.

Macron, Brüksel'de düzenlenen NATO ve G7 zirvelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ifade eden Macron, Putin ile görüşen liderlerle koordinasyon içinde olduğunu belirtti.

"ERDOĞAN'LA AYNI PERSPEKTİFE SAHİBİZ"

Macron, Erdoğan ile Rusya-Ukrayna savaşı konusunda aynı perspektife sahip olduklarını, bu krizin kısa vadede çözülemeyeceğini dile getirdi.

Erdoğan ile Ukrayna'da ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışı tesis edecek anlaşma konusunda çalışacaklarını aktaran Macron, Erdoğan ile Ukrayna'da özellikle Mariupol kentinde ortak insani operasyon düzenlemeye karar verdiklerini kaydetti.

Macron, bunun gelecek günlerde gerçekleşmesi için bakanların konuya ilişkin çalışma yapacağını belirtti.

Erdoğan ile görüşmesinde bölgesel konuların da ele alındığını ifade eden Macron, mevcut durumun Türkiye ile var olan belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve açıklığa kavuşturmak için bir fırsat olduğunu söyledi.

Macron, Libya ve Orta Doğu konularında Türkiye ile iş birliğe dayanan bir stratejinin yeniden belirlenebileceği bildirdi.

Türkiye ile geçmiş yıllarda görüş ayrılığı bulunan dosyalarda ilerleme kaydedilebileceğini, bunun olumlu işaret olduğunu vurgulayan Macron, G7 olarak enerji konusunda ABD ve Kanada ile iş birliklerini güçlendireceklerini belirtti.

Macron, gerekli olması halinde Rusya'ya karşı yaptırımların güçlendirileceğini, uyguladıkları yaptırımların Rusya'ya olumsuz etkilerinin bulunduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına taraf olmak istemediklerini aktaran Macron, Fransa'nın ve müttefiklerinin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceklerini, göndermeleri halinde savaşa taraf olacaklarını dile getirdi.

Bugüne kadar Ukrayna'ya tanksavar gibi askeri ekipmanın gönderildiğini ifade eden Macron, bu hafta Putin ile birçok kez görüştüğünü, müzakerelerin gelecek saatlerde ve günlerde bir sonuç vermeyeceğini aktardı.

GERİLİM YAŞANMIŞTI
Erdoğan'ın ilk olarak geçtiğimiz aylarda gerilim yaşadığı Macron'la görüşmesi de dikkat çekti. Erdoğan, Macron'a yönelik, "Fransa'nın başındaki zat durmadan bana saldırıyor. Ya senin benimle ne işin var? Macron denilen zatın İslam ile Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var" ifadelerini kullanmıştı. İki liderin bu gelişmelerin ardından ilk kez bir araya gelmeleri dikkat çekti.

YORUMLAR 18
  • Sadiq 2 yıl önce Şikayet Et
    Makronun, deqiqelerle əlini Erdoganin ciyni uzerinde saxlamasi da,heç iyi olmadı .. Fransadan Turkiye hec zaman hayir gelmez,akadaşlar...
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Makron sana ve Fransız yöneticilerine hiç güvenmiyoruz...
    Cevapla
  • orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    yüz yüze bakacağın kişilere karşı ölçülü konuşmak gerekir.
    Cevapla
  • omega mv6 2 yıl önce Şikayet Et
    Gücün olursa deger kazanirsin bukadar basit
    Cevapla
  • ... 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya korksuu sardı AB yi yarın öbürgün POLONYA ya bile saldırablir rusya sağı solu belli olmaz, sevdiklerinden ziyade müttefike ihtiyaçları var bölegede, AB uzun zamandır refah içinde yaşıyor askeri harcmaları da askeri tecrübeleri de az
    Cevapla
  • nimet 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin ile AYNI HİÇBİR ŞEYE SAHİP DEĞİLİZ.. OLMAYIZ da..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İlkokul öğrencilerinden İsrail destekçisi firmaya protesto! Sosyal medyada gündem oldu
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat