ABD, Taliban görüşmelerini "kız çocuklarının okullara alınmaması" nedeniyle iptal etti

ABD yönetimi, Afganistan'da kız çocuklarının ortaokul ve lise eğitimlerinin askıya alınmasına tepki olarak Taliban'la Doha'daki görüşmelerin iptal edildiğini duyurdu.

ABD, Taliban görüşmelerini "kız çocuklarının okullara alınmaması" nedeniyle iptal etti
ABD, Taliban görüşmelerini "kız çocuklarının okullara alınmaması" nedeniyle iptal etti
GİRİŞ 26.03.2022 00:52 GÜNCELLEME 26.03.2022 01:58
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Jalina Porter, Taliban'ın kız çocuklarının eğitimlerinin askıya alınmasına sert şekilde tepki gösterdiklerini belirtti.

Porter, Taliban'ın kararına ilişkin, "Doha'da planlanan görüşmeler dahil Taliban'la bazı angajmanlarımızı iptal ettik ve bu kararı bir dönüm noktası olarak gördüğümüzü açıkça belirttik." değerlendirmesini yaptı.

Kararın geri alınmaması halinde Afgan halkına ciddi zarar vereceğini kaydeden Porter, "Bu adım Taliban'ın uluslararası toplumla ilişkilerini geliştirme arzusuna zarar verecektir. Afganistan'ın geleceği ve Taliban'ın uluslararası toplumla ilişkileri adına Taliban'ın kendi taahhütlerini yerine getirmeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın kararına karşı ortak bildiri

Taliban geçici hükümeti, ilkokulların kız öğrenciler için açık olduğunu, ortaokul ve liselerin ise ikinci bir emre kadar bekleyeceğini, okul üniformasının şeriat, Afgan gelenekleri ve kültürüne uygun tasarlanmasının ardından okulların açılacağını duyurmuştu.

ABD, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, İngiltere, Norveç ve Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi tarafından yapılan ortak açıklamada, Taliban'ın söz konusu kararına sert şekilde tepki gösterilmiş, kararın Taliban'ın uluslararası kamuoyuna verdiği sözlere aykırı olduğu belirtilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • HamzAli 2 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Taliban kız çocuklarını okutmuyor değil kız-erkek karışık okutmuyor diye bu yaygarayı koparıyor abd ve dünyada kız çocuklarını okutmuyor diye lanse diyorlar hersey medyada göründüğü gibi değildir.
    Cevapla
  • Zaza 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne ayak bu Taliban? Neden kız çocuklarına eğitimi yasaklıyor? Madem hakiki müslüman bunlar; İslam’ın ilk emri oku değil mi? İlim Çin'de de olsa gidip alınız, peygamber efendimizin (S.A.S) hadisi değil mi? Hangi ayette ya da hadiste kız çocuklarına eğitim vermeyin deniyor? Nedir bu Taliban saçmalığı? Müslüman mı müslüman düşmanı mı bunlar, anlamak mümkün değil..
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Al birini vur ötekine
    Cevapla
  • taner hekimoğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    El koyduğu paralarını istemeye gelecekler diye mi iptal etti. ?
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD için kız çocuklarını Irak Afganistan gibi yerlerde milyonla öldürmek sorun değil ama hele bir okula alma, bundan da hiç hoşlanmazlar. Eğitim temel hak!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!