Emekli Fransız General, Rusya ve Ukrayna müzakerelerinde Türkiye'nin rolünü değerlendirdi

Emekli Fransız Tuğgeneral ve Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Araştırmacısı Patrice Moyeuvre, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya heyetlerini bir masada toplamasının takdir edilmesi gereken çabalar olduğunu belirtti.

Emekli Fransız General, Rusya ve Ukrayna müzakerelerinde Türkiye'nin rolünü değerlendirdi
Emekli Fransız General, Rusya ve Ukrayna müzakerelerinde Türkiye'nin rolünü değerlendirdi
GİRİŞ 01.04.2022 15:06 GÜNCELLEME 01.04.2022 17:41
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliğinde iki dönem savunma ataşesi olarak da görev yapan Moyeuvre, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin muhabirinin sorularını yanıtladı.

"TAKDİR EDİLMESİ GEREKEN ÇABALAR"

Savaşın Türkiye'yi doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Moyeuvre, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya heyetlerini bir masada toplamasına ilişkin, "Takdir edilmesi gereken çabalar. Bu görüşmelerden hemen sonuç beklenmesi zor. Bu görüşmelerin meyvesini vermesini ümit ediyoruz. Türkiye iki ülke arasındaki krizi çözmeye çalışıyor. Sonuçlar hemen gelmez, zaman gerekiyor. Saldırılar devam ediyor." diye konuştu.

Moyeuvre, Putin'in amacının Ukrayna'yı etkisiz hale getirmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna'da insani yardıma vurgu yaptığının ve bunun önemli olduğunun altını çizen Moyeuvre, Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya ile iyi ilişkileri bulunduğunu ve her iki ülkeyle diyaloğu sürdürmeye çalıştığını belirtti.

DİYALOĞUN SÜRMESİ ÖNEMLİ

Moyeuvre, Türkiye'nin bu krizde üstlenmesi gereken rolü üstlendiğini kaydetti.

Fransa'nın ve Avrupa'nın Rusya'nın saldırılarına sert şekilde karşı çıktığını ifade eden Moyeuvre, Fransa'nın NATO ve Avrupa Birliği müttefikleriyle Rusya'ya karşı yaptırım kararları aldığını hatırlattı.

"Bu yaptırımlar uzun vadede etkili olur, (Kısa vadede etkisini gösterecek) yaptırımlar ümit etmemek gerekiyor." diyen Moyeuvre, bu zor zamanlarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Moyeuvre, Rusya'nın savaşta planladığından daha yavaş ilerlediğini ve Ukrayna'da karşılaştığı direnişin düşündüğünden daha fazla olduğunu vurguladı.

Rusya'nın temel hedefinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'i etkisiz hale getirmek ve ülkenin tamamını "işgal etmek" olduğunu ifade eden Moyeuvre, Ukrayna'nın da NATO'ya üyeliğinin zor göründüğünü ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin de bunu ifade ettiğini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemdeki Zillet Beğenmiyor Ama Erdoğanı Halbuki Dünyanın Lideri Ülkemin Başkanı Ümmetin Halifesi dir R.T.E
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak