Hindistan'da akademisyen ve aktivistlerden başörtüsü yasağına tepki

Karnataka eyaletindeki başörtüsü yasağının ülke genelindeki Müslümanlara daha fazla baskı için örnek teşkil etmesinden korkuluyor.

Hindistan'da akademisyen ve aktivistlerden başörtüsü yasağına tepki
Hindistan'da akademisyen ve aktivistlerden başörtüsü yasağına tepki
GİRİŞ 02.04.2022 15:58 GÜNCELLEME 02.04.2022 15:58

Hindistan'da akademisyenler ve aktivistler, Karnataka eyaletindeki okullarda Müslüman öğrencilere getirilen başörtüsü yasağını eleştirdi.

Karnataka eyaletinde uygulanan yasağın, ülke genelindeki Müslümanlara daha fazla baskı için örnek teşkil etmesinden endişe ediliyor.

Haydarabad merkezli Nalsar Hukuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Faizan Mustafa, okullardaki başörtü yasağını eleştirerek "Mahkemeler, herhangi bir din için neyin gerekli olduğuna karar vermemelidir. Bunu yaparak bazı uygulamaları diğerlerine göre ayrıcalıklı kılıyorsunuz." dedi.

Hindistan'da yüksek mahkemeden başörtüsüne yasakHindistan'da yüksek mahkemeden başörtüsüne yasak

Pakistan'da öğrenciler Hindistan'daki başörtüsü yasağını protesto ettiPakistan'da öğrenciler Hindistan'daki başörtüsü yasağını protesto etti

Mustafa, başörtüsünün, ülkedeki kızlar için özgürleştirici ve onlara kamusal alanların yolunu açan bir misyonu olduğunu söyleyerek "(Başörtüsü) Kızların dışarı çıkıp kamusal yaşama katılmaları için muhafazakar ailelerle yaptıkları bir tür 'pazarlık'. Mahkeme bu bakış açısını tamamen görmezden geldi." değerlendirmesini yaptı.

Hukuk Profesörü Anup Surendranath da başörtüsünün inanç özgürlüğü kapsamında olduğuna işaret ederek yüksek mahkeme yargıçlarının yanlış değerlendirmede bulunduğunu kaydetti.

İnsan hakları savunucusu Ayesha Hajeera Almas ise yasağın ülke genelinde uygulanması durumunda milyonlarca Müslüman kadının bundan büyük mağduriyet yaşayacağına dikkati çekti.

Öte yandan ülkede başta Hindu gruplar olmak üzere bazı kesimler başörtü yasağını desteklerken Avukat Satya Muley, yargının kıyafet kurallarıyla çatışması durumunda dini özgürlüklere bazı sınırlamalar getirmesinin tamamen makul olduğunu ve kararın "eğitim kurumlarında düzen ve tekdüzeliğin korunmasına yardımcı olacağını" öne sürdü.

Başörtü yasağı uygulanmaya başlamadan önce, 700'den fazla insan hakları savunucusu ve avukat, yüksek mahkemeye Müslüman kadınların özgürlüğüne ve mahremiyetine aykırı uygulamaların dayatılmasının, anayasaya aykırı olduğu çağrısında bulunmuştu.

Müslüman gruplar yasağa tepki gösterirken, Hindu gruplar ise karşı protesto düzenleyerek yasağı desteklemişti.

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksekokulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesi üzerine gündeme gelmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Aliyev planı deşifre ederek 3 ülkeyi işaret etti: Ciddi önlemler almak zorunda kalacağız