The Guardian'dan Bosna yorumu: Batı, Bosna'ya sessiz kaldı

30 yıl önce Bosna Hersek'te yaşanan katliam, yıl dönümü yaklaşırken bir kez daha konuşuluyor. İngiliz basını, Ukrayna'ya sağlanan desteğin Bosna Hersek'e verilmediğine dikkat çekti.

The Guardian'dan Bosna yorumu: Batı, Bosna'ya sessiz kaldı
The Guardian'dan Bosna yorumu: Batı, Bosna'ya sessiz kaldı
GİRİŞ 03.04.2022 16:10 GÜNCELLEME 03.04.2022 16:19
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Sırp birliklerinin yol açtığı Bosna Hersek savaşının acılarla dolu hikayeleri, canlılığını koruyor.

6 Nisan 1992'de Saraybosna'nın kuşatılmasıyla başlatılan ve 100 binden fazla masum insanın katledildiği saldırılar nedeniyle binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

"UKRAYNA ÖNEMLİ, BOSNA DA ÖNEMLİYDİ"

İngiltere basınından The Guardian gazetesi, uluslararası toplumun Rusya'nın saldırıları altındaki Ukrayna'da gösterdiği dayanışmayı yıllar önce Bosna Hersek'te göstermediğini yazdı.

30 YIL ÖNCE HAYKIRIŞ NEREDEYDİ?

"Ukrayna önemli, ancak 30 yıl önce Bosna da önemliydi. O zaman haykırış neredeydi?" başlıklı yazıda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Rus güçlerinin Ukrayna topraklarında başlattığı saldırıların, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük şiddet olarak kınandığı belirtildi.

SİLAH AMBARGOSU BOSNA'YA ZARAR VERDİ

"Ancak 30 yıl önce benzer bir vahşet, Bosna Hersek'te de patlak verdi" denilerek, Batı'nın, Ukrayna'nın direnişini silahlandırdığı, fakat Bosna Hersek'e uygulanan silah ambargosunun ise söz konusu ülkeye karşı askeri avantaj sağladığına dikkat çekildi.

Ed Vulliamy imzalı yazıda, "Doğu Bosna'nın hemen hemen her Müslüman sakini ya öldürüldü ya da yerinden edildi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 'güvenli alanlar' olarak ilan edilen izole bölgelerde köyler ve camiler ya yakıldı ya da amansız kuşatma altında kaldı. Öyleyse, Bosna neden Ukrayna gibi önemli değildi?" denildi.

"UKRAYNA'YA ASKERİ DESTEĞİN YİRMİDE BİRİNE SAHİP OLSAYDIK..."

Savaş sırasında Bosnalı ordu rehberi Damir Sagolj, kendilerine Batı'dan destek verilmediğine işaret ederek, "Ukrayna'ya kamuoyu desteğinin onda birine ve askeri desteğin yirmide birine sahip olsaydık, savaş durdurulur, yüz binlerce hayat, kayıp üç yıl ve milyonların evi kurtarılırdı." diye konuştu.

Bosna Hersek'in Ukrayna kadar "önem görmediğini" bir kez daha yineleyen Vulliamy, bu duruma ilişkin soruların kendisini Nisan 1992'den beri hayret ettirdiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR 75
  • şaban 1 yıl önce Şikayet Et
    İkiyüzlü BATI , Bosnada savaş olsa değişen bi şey olmaz bunu çok iyi anlamamız gerekiyor.
    Cevapla
  • hayatı 1 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü onlar muslumandi
    Cevapla
  • Ahmet Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim yazılı ve görsel basınımızın hepsi birlik olup hergün gündeme getirdimi?
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu da baska oyunlari yap et yillar sonra kivir
    Cevapla
  • Zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    Bosna, Irak, Suriye, Libya, Filistin, Afganistan ve daha niceleri. Bunlar müslüman, katledilebilir (!) Zalim batı, döktükleri ya da dökülmesinde parmakları olduğu bu mazlum kanlarında boğulacaklar. O kadar yetimin hakkını Rabbim elbet yanlarında bırakmayacak. O günü biz inşallah görürüz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!