Çin Dışişleri Bakanı'ndan Filipinler'e uyarı: O adımı atma

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, geçen hafta ABD ile Güney Çin Denizi'nde büyük bir askeri tatbikata başlayan Filipinler'e "ikili ilişkilere zarar verecek eylemlerden kaçınma" çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı'ndan Filipinler'e uyarı: O adımı atma
Çin Dışişleri Bakanı'ndan Filipinler'e uyarı: O adımı atma
GİRİŞ 04.04.2022 18:10 GÜNCELLEME 04.04.2022 19:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Vang, 31 Mart-3 Nisan'da Çin'i ziyaret eden Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya, Filipinler, Tayland ve Myanmar'ın dışişleri bakanlarını Anhui eyaletinin Tunşi şehrinde kabul etti.

Bakan Vang, Filipinli mevkidaşı Teodoro Locsin ile yaptığı görüşmede, denizlerdeki egemenlik sorunlarının ikili ilişkilerle çözülmesi gerektiğini belirterek "Güney Çin Denizi'nde istikrarı bozacak uygunsuz tedbirlerden kaçınılması" mesajını verdi.

Bu yıl Güney Çin Denizi'ndeki Tarafların Davranışları Bildirisi'nin imzalanmasının 20. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Vang, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Davranış Kuralları'nın kabulü için mutabakat zemini oluşturmaya hazır olduğunu vurguladı.

Vang'ın sözleri, Filipinler'in ABD ile 28 Mart'ta 9 bin askerin katıldığı ortak tatbikata başlamasının ardından geldi. Tatbikat, hem Güney Çin Denizi'ne hem de Tayvan'a yakın konumdaki Luzon Adası açıklarında düzenlendiği için Çin medyasında Ukrayna krizinin gündemde olduğu bir dönemde ABD'nin bölgedeki "güç gösterisi" olarak değerlendirilmişti.

Çinli analistler, aynı günlerde bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarının Çin'de buluşmasının, Pekin'in diplomasiye verdiği önceliğin göstergesi olarak yorumlamıştı.

"Balikatan" (Omuz Omuza) ABD-Filipinler ortak tatbikatının 8 Nisan'a kadar sürmesi bekleniyor.

 GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney ÇinDenizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Hyt 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu Filipinler de akıl yok arkadaş ABD oyununu görün artık gaz verip savaşa sokar sonrada silah satar bizim orda bir laf vardır abd samanlığı ateşe verir rüzgarla dost olur.
    Cevapla
  • irfan 1 yıl önce Şikayet Et
    çin askeri gücünü yakında test eder
    Cevapla
  • Baltacı Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    serdar Ortaç'ın amcası.
    Cevapla
  • İhtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Her taşın altını oyuyorlar.ülkelerin sinir uçlarına dokunuyorlar.
    Cevapla
  • Asi 57 1 yıl önce Şikayet Et
    bır sız eksıktınız sızde gırın savasa tam olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor