Rusya'nın Ukrayna işgali 41. gününde: Rusya gizli seferberlik ilan etti

Rusya'nın Ukrayna işgali 41. gününe girdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti. İşte dakika yaşananlar...

Rusya'nın Ukrayna işgali 41. gününde: Rusya gizli seferberlik ilan etti
Rusya'nın Ukrayna işgali 41. gününde: Rusya gizli seferberlik ilan etti
GİRİŞ 05.04.2022 14:37 GÜNCELLEME 08.04.2022 16:46
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 41'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

15.36 Rusya İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova, Moskovaile Kiev arasında esir takası yapıldığını ve her iki taraf da 86 kişinin karşılıklı olarak teslim edildiğini söyledi.

12.15 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmek için bu hafta içinde başkent Kiev'e gidecek

11.54 İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, 30 Rus diplomatin ulusal güvenlik gerekçesi nedeniyle sınır dışı edildiğini açıkladı. Aynı gerekçeyle Danimarka 15, İspanya ise 25 Rus diplomatı sınır dışı etti.

11.30 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülkede insani yardımların ulaşması ve ayrılmak isteyenlerin geçişinin kolaylaştırılması için 7 ayrı insani koridorun bugün oluşturulacağını belirtti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereşuk, bugün itibarıyla ülkenin doğusunda 7 ayı insani koridorun açılacağını duyurdu. Vereşuk, Mariupol, Berdyansk ve Tokmak’tan Zaporijya’ya, 3 ayrı insani koridorun yanı sıra Severodnetsk, Lısıçansk, Popasna ve Girske’den Bahmut kentine 4 ayrı koridorun açık olacağını belirtti. Öte yandan Vereşuk, Berdyansk-Ziparojiye güzergahında Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) de eşlik ettiği toplam 22 otobüsün belirlenen bölgelerden kalkış yapacağını duyurdu.

10.30 Ukrayna Başsavcısı, Rusya'nın saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bugüne 165 çocuğun hayatını kaybettiğini, en az 266 çocuğun yaralandığını duyurdu. Bu rakama Mariupol gibi cephe hattı şehirlerindeki çocuk kayıplarının dahil olmadığının altı çizildi. Mariupol kentine ulaşmaya çalışan Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden bir ekip ise önce Rus askerlerince durduruldu, yapılan görüşmelerin ardından serbest bırakıldı. Kiev yönetimi, Rus donanmasına ait Amiral Essen firkateynine hasar verildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da kışlasına dönen Rus askerlerin önemli bir bölümünün istifa etmeye çalıştığını ileri sürdü.

10.00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-5 Nisan dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Buna göre Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 18 bin 500 asker öldürüldü, Ruslara ait 150 uçak, 134 helikopter, 676 tank, 1858 zırhlı araç, 332 top, 107 roketatar sistemi ve 55 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1322 araç, 7 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 94 insansız hava aracını da kaybetti.

03.50 Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç, Rusya'nın 'Amiral Essen' firkateynine hasar verdiklerini açıkladı. Arestoviç, günlük brifingde yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerin cesareti ve tecrübesi sayesinde Rus filosunun "Amiral Essen" firkateynine hasar verildiğini ifade etti. Karadeniz'de Rus donanmasına ait Amiral Essen, Suriye'deki askeri operasyon sırasında ateşlediği Kalibr füzeleriyle dikkati çekmişti.

"RUSYA GİZLİ SEFERBERLİK İDDİA ETTİ"

00.00 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın gizli seferberlik ilan ettiğini ve para karşılığında tecrübeli 60 bin kişiyi silah altına almaya hazırlandığını iddia etti. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Donetsk ve Lugansk bölgelerinde 7 düşman saldırısı geri püskürtüldü. 2 zırhlı araç ve 43 otomobil, 3 adet savaş uçağı, 1 helikopter ve 2 seyir füzesi imha edildi. Ayrıca Rusya’da gizli seferberlik ilan edildi ve para karşılığında tecrübeli 60 bin asker alımı planlanıyor. Askerler, Krasnodar bölgesi, Perm bölgesi, Dağıstan Özerk Cumhuriyeti, Inguşetya ve Kalmıkya’dan seçilecek" ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 23
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya bizim PKK=PYD, D.Akdeniz politikamızda , arkamızda duracak ve KKTC'yi tanıyacak, biz de emperyalizmin Romanya, Ukrayna, Gürcistan yolu ile Ermenistana yardımına “YANİ RUSYAYI KUŞATMALARINA ENGEL OLACAĞIZ” emperyalizmin Karadenize çıkış heveslerini “MONTRÖ’yü kullanarak engelleyeceğiz..Rusyanın kalbine emperyalizm hançerinin saplanması bu şekilde engellenir. (Zira Tezkere zamanı Emperyalistler TRABZON LİMANINI da istemişlerdi), Rusya iyi hesap etmeli.
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya arkamızda durmasın, yanımızda dursun. Rusya'nın KKTC'yi tanıması için bizim Rusya'nın Ukrayna'dan işgal ettiği bölgelerin Rusya'ya ait olduğunu kabul etmemiz lazım. Türkiye ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğünden yana ve Kırım'ın işgalini reddediyor. Arka planda Rusya ile anlaşmış olabiliriz ama Suriye, Libya, Karabağ ve Ukrayna'da görünen bu.
    Cevapla
  • sami 2 yıl önce Şikayet Et
    ne yapmaya çalışıyor katil putin suriye de bundan çok büyük katliam yaptı
    Cevapla
  • İnce siyaset 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya sade füzelerle uzaktan hedefleri vuruyor şehir savaşlarında pek ileri gidemiyor. bu savaş uzun süreceğe benziyor .uzadıkça Rusya güç kayıp edecek .Rusya’nın güç kayıbı o bölgedeki Türk devletlerini çıkarına olacak. Türkiye’nin bu güç kaybı siyasetini düşünerek Rusya’nın güç kaybını arzu edip ona göre siyaset yapması o bölgedeki Türk nüfusu için iyi sonuçlar doğuracağını hesap etmesi doğru olandır ..
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    'Kalın incelene kadar, incenin canı çıkar.' Rusya savaşta Rus asker kaybetmiyor, içindeki Müslümanları ve Türk nüfusu harcıyor. Demode silahlarını arsaya çeviriyor. Ekonomik olarak da Şanghay Örgütüyle Dolar'dan ve Batı'dan kopmanın hazırlığını zaten yapmıştı. Rusya enerji ve gıda olarak da kendi kendine yeten bir ülke. Rusya bunları bilerek ve isteyerek bu savaşı başlattı, istediği gün de bitirebilecek konumda. Atasözüne gelince, savaş başladığından beri savaşa girmediğimiz halde, savaş ekonomisini Rusya'dan çok biz yaşıyoruz, her şey aşırı zamlanıyor, böyle giderse sene sonu zor gelir. Bu yüzden savaşın bitmesini onlardan çok biz istiyoruz. Turan için Rusya dağıldığında ayakta kalmalıyız.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin bu işler paralı askerle olmuyor 60 bin paralı asker değil. 160 bin paralı askerde toplasan başarılı olamazsın. Yalnız adam
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'nın asker topladığı coğrafyaya dikkat edin. Rusya'nın amacı bu bölgedeki azınlıkları iyice azaltıp Rusları bu bölgelere yerleştirmek ve zamanla sahiplenmektir. Rusya daha önce Ukrayna'ya yerleştirdiği Rusların yaşadığı bölgeleri Rusları harcamadan işgal ediyor ve Ukraynalıları kendi evlerinden şutlayarak bölgeyi sahipleniyor hem de sinsice Kafkasları boşaltıp kendi yerleşiyor. Yerleşim bölgelerini boşaltırken de barış görüşmeleri ve göç için koridor açma adı altında bizi kullanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti