Güney Kore: Rus ve Çin uçakları, Kore Hava Savunma ve Tanımlama Sahası'na girdi

Güney Koreli bir yetkili, Rusya ve Çin’e ait savaş uçaklarının, geçen ay Kore Hava Savunma ve Tanımlama Sahası'na (KADIZ) girdiğini açıkladı.

Güney Kore: Rus ve Çin uçakları, Kore Hava Savunma ve Tanımlama Sahası'na girdi
Güney Kore: Rus ve Çin uçakları, Kore Hava Savunma ve Tanımlama Sahası'na girdi
GİRİŞ 19.04.2022 22:38 GÜNCELLEME 19.04.2022 22:38

Yonhap'taki habere göre, yetkili, Rusya'ya ait iki savaş uçağının, 24 Mart'ta Güney Kore'nin Ulleung Adası'nın üzerinde yaklaşık yarım saat uçtuğunu söyledi.

Çin'e ait askeri bir uçağın da Güney Kore'nin güneyindeki Ieo Adacığı yakınlarında KADIZ'a girdiğini belirten yetkili, bu bölgenin, Güney Kore ve Çin'in hava savunma tanımlama bölgelerinin örtüştüğü yer olduğunu söyledi.

Uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve herhangi bir uluslararası otorite tarafından denetlenmeyen Hava Savunma ve Tanımlama Sahası (ADIZ) genelde ülkeler tarafından tek taraflı ilan ediliyor. Tanımlama sahası, ülkenin tanımlı hava sahasını ihlal niyeti olmayan sivil uçakları kapsamına almıyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar potansiyel tehdit olarak değerlendirilerek uyarılıyor.

Tarihteki ilk ADIZ, ABD Başkanı Harry Truman tarafından Kore Savaşı'nın başlamasının ardından ulusal acil durum düzenlemeleri kapsamında Aralık 1950'de ABD hava sahası için ilan edilmişti. Dünyada 20'ye yakın ülkede ADIZ tanımı bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız