Rusya'nın Ukrayna işgali 58. gününde: Moskova yeni hedefini duyurdu

Rusya'nın Ukrayna işgali 58. gününe girdi. Rus ordusu, Ukrayna'da şimdiki görevinin Donbass ve Ukrayna'nın güneyinde tam kontrolü sağlamak olduğunu duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna işgali 58. gününde: Moskova yeni hedefini duyurdu
Rusya'nın Ukrayna işgali 58. gününde: Moskova yeni hedefini duyurdu
GİRİŞ 22.04.2022 10:50 GÜNCELLEME 26.04.2022 15:29
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat'ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 58'nci gününe girdi. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

16.25 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Rusya'nın Ukrayna'da ayrım gözetmeksizin yoğun nüfuslu bölgeleri bombaladığını, sivilleri öldürdüğünü, hastaneleri, okulları ve sivil altyapıyı kullanılamaz hale getirdiğini belirterek, bu tür eylemlerinin "savaş suçu" teşkil edebileceğini vurguladı.

14.05 Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'nın, Mariupol kentinde kontrolün hala Ukrayna birliklerinde olduğuna yönelik sözlerini yalanlayarak, "Mariupol kentinin Ukrayna güçlerinde olduğu yalan. Bu açıklamalarda gerçeklik payı yok. Herkesin dün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e aktardığı bilgileri dikkate almasını öneriyoruz" dedi.

13.17 Rusya'nın Ukrayna'da saldırıları devam ederken, Rus ordusu ülke genelinde sivil yerleşimleri hedef almayı sürdürüyor. Rus askerleri son olarak Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde bulunan Slavyansk kentinde bir hastaneyi vurdu. Hastane, saldırıların ardından hasar alırken, Slavyansk Valisi Vadim Lyah saldırının ardından konuya ilişkin açıklama yaptı. Lyah saldırılarda can kaybı olmadığını belirterek, "Muhtemelen misket bombaları kullanıldı. Şans eseri ölen kimse olmadı. Zararın boyutları belirleniyor. Dnepr ve Pakrovsk şehrine tahliye otobüsleri kalkacak. Kimler yazıldıysa geç kalmasın" ifadelerini kullandı.

12.10 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da bir tren istasyonunda bulunan silahlı taburu Kalibr füzeleriyle vurduklarını duyurdu. Gece boyunca havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle 3 Ukrayna askeri unsurunun yok edildiğini dile getiren Konaşenkov, böylece bir S-300 hava savunma füze sistemi, asker ve teknik araçların toplandığı alanda 80'e yakın Ukraynalı silah gücün ve 23 zırhlı aracın vurulduğunu aktardı. Konaşenkov, havadan havaya fırlatılan yüksek hassasiyetli füzeyle bir insansız hava aracının da vurulduğunu kaydetti.

YENİ HEDEF ÜLKENİN DOĞUSU, GÜNEYİ VE TRANSDİNYESTER'E YOL AÇMAK

11.30 Rus Silahlı Kuvvetleri Merkez Askeri Bölgesi Komutan Yardımcısı Rustam Minnekayev, Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun ikinci safhadaki görevinin Donbass ve güney Ukrayna üzerinde tam kontrolü sağlamak olduğunu söyledi. Minnekayev, "Rus ordusunun görevlerinden biri, Donbass ve güney Ukrayna üzerinde tam kontrolü sağlamak" ifadelerini kullandı. Rustam Minnekayev, Transdinyester'e değinerek, "Ukrayna'nın güneyini kontrol etmek, Rusça konuşan nüfusa baskı gerçeklerinin olduğu Transdinyester'de bir çıkış yolu sağlayacak" dedi.

10.40 Ukrayna'ya ait Antonov-26 tipi nakliye uçağı, teknik arıza sebebiyle Zaporijya'da düştü.

09.30 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Nisan tarihlerindeki kayıplarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamaya göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 21 bin 200 asker öldürüldü, Ruslara ait 176 uçak, 153 helikopter, 838 tank, 2 bin 162 zırhlı araç, 397 top, 138 roketatar sistemi ve 69 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 1523 araç, 8 gemi ve hafif sürat teknesi, 76 yakıt aracı ve 172 insansız hava aracını da kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığından 25 Mart'ta yapılan açıklamada, Ukrayna'da 1351 Rus askerinin öldüğü duyurulmuştu.

İŞGALCİLER YAKLAŞIK 500 BİN UKRAYNALIYI RUSYA'YA ÇIKARDI

00.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus güçlerinin ele geçirdikleri topraklardan yaklaşık 500 bin Ukraynalının Rusya'ya çıkarıldığını söyledi. Zelenskiy, Portekiz Parlamentosuna video konferans yoluyla hitabında, "Rus işgalciler işgal ettikleri topraklardan daha şimdiden en az 500 bin vatandaşımızı (Rusya'ya) çıkardı. Bu tehcirdir, geçmişin en korkunç totaliter rejimlerin yaptığı budur" ifadesini kullandı. Sınır dışı edilen Ukraynalıların evraklarına el konulduğunu ve iletişimden mahrum bırakıldığını belirten Zelenskiy, "Vatandaşlarımız, Rusya'nın uzak bölgelerine dağıtılıyor" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 21
  • Misak-ı Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada şuan yaşanan krizler Türkiye için tarihi fırsat. Bizim için ikinci tarihi fırsat Suriyeli ve Afgan mültecileri MİT eşliğinde Adalar Denizindeki çalınmış adalarımıza, Batı Trakya'ya ve Kıbrıs'a demografinin tamamen Müslümanlaştırılması için yerleştirmemiz lazım. AB-D'ye yapılan ticaret olabildiğince minimum seviyeye indirilmeli ki ambargolardan etkilenmeyelim.
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Erdoğan'ın yerinde olsam Gürcistan ve Azerbaycan'a Türkiye'ye katılmaları çağrısı yapardım. Aksi halde Rusya doğu sınırımıza kadar genişleyecek. Amaçları sscbyi canlandırmak
    Cevapla
  • reyhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar bunu yemez
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetin dikkatine, Rusya Rusça konuşanları tek bir çatı altında topluyor. Yakında Gürcistan ve Ermenistan'ı da ilhak ederek genişleyecekler. Acilen stratejik hamle yapıp Gürcistan'a Türkiye'ye bağlanma teklifi yapılmalı. Aksi halde dogrudan Rusya kuşatması olur ve Azerbaycan ile sağlanan türk koridoru Rusya tarafından kapatılır
    Cevapla
  • Musa 1 yıl önce Şikayet Et
    Zelensiti aklınca TEHCİR lafıyla bizi vurmaya çalışıyor küreselcilerin palyaçosu.
    Cevapla
  • Don Kazağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Aklınca onları olmasada nesillerini Ruslaştırıp boşalttıkları yerlere de Rusları yerleştirip bütünüyle ilhak edecek.
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Şakamısın sen onlar zaten rus
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!