Suudi Arabistan ile ABD'nin arasını açan Trump detayı: Biden ile bu yüzden görüşmüyorlar

Trump döneminde ABD ile aralarından su sızmayan Suudi Arabistan'ın, Biden döneminde iletişimi tamamen koptu. Son olarak Ukrayna konusunda kendini gösteren bu ilişki kopukluğu ile ilgili İngiliz basınından dikkat çeken bir iddia atıldı.

GİRİŞ 25.04.2022 16:59 GÜNCELLEME 25.04.2022 17:30
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan, son yıllarda ABD ile hiç olmadığı kadar sıkı bir ilişki içerisinde bulunmuş, özellikle ABD'nin eski Başkanı Trump ile sıkı ticaret ilişkileri geliştirmişti. Trump'ın ardından göreve gelen Biden'ın gerek Cemal Kaşıkçı konuları, gerek insan hakları üzerinde yaptığı açıklamalar iki ülke arasındaki ilişkilerin açılmasına neden olmuştu. Son olarak Ukrayna konusunda Biden'ın görüşme gerçekleştirmek istediği Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın ABD Başkanına randevu vermemesi ve tarafını belli etmemesi bardağı taşıran son damla oldu.

İki ülke arasındaki ilişkiler ile ilgili İngiliz Guardian'da çarpıcı bir analiz yayımlandı. Analizde yer alan iddiaya göre Biden ile Muhammed bin Selman'ın ilişki kurmamasının arkasında, Suudi Velaht Prensin halen Trump'ın göreve geleceğine duyduğu inanç yer alıyor.

PETROL HAMLESİ YANITSIZ KALDI

ABD Başkanı Biden, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırarak Rusya'nın petrole dayalı gelirlerini düşürmeye çalışmak üzere Selman ile görüşme talebi Riyad tarafından olumsuz karşılık buldu. Bu noktada Biden, Prens Selman'ı ikna etmek için temaslar sürdürürken, Suudi yönetiminin Biden'a mesafeli olmasının ardından çarpıcı bir gerçek çıktı.

TRUMP BEKLENTİSİ

Prens Selman'ın bu tavrının ardında, Trump ile olan ilişkisinin olduğu İngiliz Guardian tarafından yazılan makalede yer aldı. Selman'ın Trump'ın yeniden başkanlık koltuğuna oturacağına ilişkin beklentisinin yer aldığı belirtilen yazıda, "Selman'ın ABD ile ilişkilerde 2024 yılı için kumar oynadığı" ifadeleri kullanıldı.

TRUMP'IN DAMADINA 2 MİLYARLIK DESTEK

Yazıda söz konusu iddiayı kuvvetlendirecek bir başka detay da yer aldı. Suudi Arabistan'ın Trump'ın damadı Jared Kushner tarafından yönetilen bir yatırım fonuna 2 milyar dolar destekte bulunurken, bu desteğin Suudilerin Donald Trump'ın göreve dönüşüne güveni gibi göründüğü olarak değerlendirildi.

Yazıda söz konusu iddiaları doğrulayan bir başka detay ise, Biden'ın partisi olan demokratların, Suudi Arabistan ile ilişkilerde Damat Jerad Kushner'in yeniden ortaya çıkmasına duydukları tepkiler oldu. Demokrat Senatör Elizabeth Warren, söz kousu ilişkilerin hukuki açıdan uygun olup olmadığına "gerçekten dikkatli bir şekilde bakması" gerektiğini ifade etti.

KAYNAK: HABER7 ÇEVİRİ
YORUMLAR 19
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Genelleme gunah kardes.
    Cevapla
  • Ali bey 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD gitti bize yanaşıyorlar geri tabi.
    Cevapla
  • parasıyla 1 yıl önce Şikayet Et
    neden görüşsünlerki suat larla her görüşmeden sonra şukadar silah sattık 300 m dolar yani sonra bakmıssın silah falan hikaye . bu kolpacıları anladı bunlar herseferinde gelp bizi koparıp gidiyorlar neden görüşsünlerki siz olsanız görüşrmüsünüz....dışardan açık seçik gözüken buuu....
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bira ileri taşıyalım. Enerji maliyetleri ve Küresel ekonomik büyüme etkilenecektir. Enerji maliyetleri Gübreyi, gübre gıdayı tetikleyecektir. Şimdi İsrail ve doğu Akdeniz gazı boru hattı niye hızlandırılmalı...Adam yerine ARAP hattı üzerinden hızla mersin şart... Suriye öncelikle çözülecektir. Sonra katar ve BAE nin İsrail sahasındaki gazı Kıbrıs üzerinden nakli çalışılır
    Cevapla
  • Gerçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Gübre şart değildi çiftçi bu hale getirdi gübreye verdiği in miktarı kazancından düş yine aynı parayı kazanıyorlar gübrede verim çok masraf çok. gübresiz verim az masraf yok
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    İran'la ASTANA’da yakınlaşan Türkiye’nin Ortadoğu’da bir de Suudilerle yakınlaşmasını önlemekti amaç? Arapların bulunduğu REİNA discoyu taradılar önce. Bilahare “Suudi-ABD yakınlaşmasına çok karşı çıkan Kaşıkçı’yı Türkiye’de öldürerek ülkemiz ile Suudileri düşman ettiler. Trump'ın Yahudi damadının bu işlerdeki payı ne acaba? Emperyalizmin tüm isteklerine koşulsuz destek vermesi için Suudi Veliahta komple kuruldu ? ABD’nin veliahta “seni korumak için bana para vereceksin” ültimatomları? “İsraille savaşmak caiz değildir” diyen Suudi şeyhülislamı bile ele geçirmişler zira..Ve şimdi Suudiler onların emrinde? BAE ile başlayıp Suudilerle de yakınlaşıp BU PLANI BOZMALIYIZ .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!