Özellikle ramazan ayında artan saldırılar Mescid-i Aksa’nın konumunu bir kez daha gündeme getirdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid “Aksa’da statüko değişmeyecek” açıklaması yaptı. Peki bahsettiği kavram nasıl bir içeriğe sahip?

Aksa’nın statükosu Harem-i Şerif’e gayrimüslimlerin girişini yasaklıyor. Bu konudaki denetçi ise İsrail güçleri. Avlu kapılarında nöbet tutan İsrail polis giriş-çıkışları denetleyip içeriye sadece müslümanların alınması için görev yapıyor.

Ancak bu durum 2009 yılı sonrası değişmeye başladı. Mescid-i Aksa’ya peş peşe baskınlar yapan Yahudiler, içeri girişleri meşrulaştırmaya başladı. Süreç sonunda yahudilerin belirli vakitlerde Aksa’yı ziyaret etmesi statüko içi bir kavram haline geldi.

Yine de bununla kalmak istemiyorlar. Bir sonraki hedef Mescid-i Aksa’da yahudi ayini düzenlemek. İsrail yönetimi ise şu an için buna izin verilmeyeceğini, mevcut statükonun süreceğini ifade ediyor. 2009 sonrası olduğu gibi ibadete açılma durumunun yaşanıp yaşanmayacağı ise bilinmezlik taşıyor.

Yorumlar 6 Yorum Var
  • sedat 27.04.2022 15:42
    İsmail Kaplan ağzını topla kimse kimsenin Müslümanlığını sorgulayamaz hele ki Bu güne kadar İsrail'e karşı en gür şekilde karşı koymuş bir Recep Tayyip Erdoğan'ın Müslümanlığını sorgulamak senin haddine değil, akıllı ol. Tabii şimdilerde o terbiyesizliği yaparsın ama İsraili ilk tanıyan devletin bu günkü zihniyetinin de peşinden gidersin. Sahi Amerika'ya (Biden'e) mektup yazıp ülkesini şikayet edenlerle birlikte yürüyenlerin İsrail yandaşlarından ne farkı var, Ha ABD yandaşı olmuşsun ha İsrail arada fark yok.
  • Filistin 27.04.2022 15:01
    Filistin ilk once ermeni soykırımının iddasini reddetsin . Sonra Ege akdenizde gaz projesinde Yunanistan grubundan ayrilsin . İlk once KKTC yi bir tanisin . Enonemlisi bir Türk satmamayi öğrensinler sonra hakli davalarinda yaninda olmayi düşünelim .
  • tunctunc 27.04.2022 13:53
    Tarihte cok ülke yok oldu´ALLAHin azabina ugradi in$allah ALLAH amerikayi sulara gömer yok eder´israille ba$ ederiz.
  • ismail kaplan 27.04.2022 12:02
    hani müslüman başkanımız varya eyyyy israil diye bağıran neden sessiz kalıyor arkasında milyonlarca asker var ama hesap başka niyet başka .inşaallah kudüsün fethi yakındır
  • Hamidiye Süvarisi 27.04.2022 11:57
    Şşşşşıt. Yavaş Müslümanlar uyumaya devam ediyor. Ne zaman uyanacakları bilinmiyor.
Daha fazla yorum görüntüle