DSÖ: Alkolden ölen 3 milyon kişinin yüzde 13,5'ini gençler oluşturuyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada alkolün zararlarından ötürü her yıl ortalama 3 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve bu rakamın yüzde 13,5'ini gençlerin oluşturduğunu açıkladı.

DSÖ: Alkolden ölen 3 milyon kişinin yüzde 13,5'ini gençler oluşturuyor
DSÖ: Alkolden ölen 3 milyon kişinin yüzde 13,5'ini gençler oluşturuyor
GİRİŞ 10.05.2022 14:11 GÜNCELLEME 10.05.2022 20:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayınladığı "Sınır dışı pazarlama ve reklamları düzene sokarak alkolün zararlarını azaltmak" raporunda, alkol tüketiminin olumsuz etkileri ve küresel alkol ürünleri tanıtımının kötü örnek teşkil etmesi ele alındı.

Raporda, dünya genelinde her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin alkol kullanımı sonucu hayatını kaybettiği ve alkol kaynaklı ölümlerin, dünyadaki toplam can kayıplarının yüzde 5'ini oluşturduğu bilgisi verildi.

Gençlerin de alkolün ölümcül etkilerinden nasibini aldığı ve yıllık alkol kaynaklı can kayıplarının yüzde 13,5'inin 20 ve 39 yaş arası kişilerden oluştuğu belirtildi.

"TİRYAKİLERİ HEDEF ALIYOR"

Dijital medyanın yaygınlaşmasının, alkol ürünlerinin tanıtımının küresel alana yayılmasını kolaylaştırdığı, özellikle büyük spor etkinliklerinde alkol ürünleri tanıtımının çokça yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Sinema filmlerindeki alkol ürünü tanıtımlarının da arttığı, bu kapsamda ABD'de 1996'dan 2015'e kadar en çok izlenen 100 filmin yarısında markalı alkol ürünlerinin tanıtıldığı kaydedildi.

Alkol ürünü tanıtımlarının en çok gençleri ve alkol tiryakilerini hedef aldığına dikkat çekildi.

DAHA SIKI KONTROL ÇAĞRISI

Raporda ifadelerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, alkolün genç bireylerin hayatını çaldığını belirterek, "Taşıdığı sağlık riskine rağmen alkol ürünlerinin pazarlanmasına yönelik kontroller çok zayıf kalmaktadır. Alkol ürünleri pazarlamasının daha sıkı kontrole tabi tutulması, çok sayıda hayatı kurtarabilir." açıklamasında bulundu.

DSÖ Alkol, Uyuşturucu ve Alışkanlık Yapan Davranışlar Birimi Sözcüsü Dag Rekve ise "Alkol ürünleri tanıtımının sınır dışına yayılması, ülkelerin bu konuda kontrol edici adımlar atmasını zorlaştırmaktadır." görüşünü savundu.

Rekve, 2018'de yapılan araştırmaya göre DSÖ üyesi ülkelerin yüzde 48'inin, internetteki alkol ürünü reklamlarını kontrol etmeye yönelik yasaları olmadığını aktardı ve ülkelere daha sıkı kontrol çağrısı yaptı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sigara ve alkol icenlerin devlet tarafindan doktorun suphelenmesi durumunda kan tahlili ile itiraza mahal birakmayacak sekilde belirlenip katki ucretlerinin yuzde 5 lerden yuzde 40 lara cikartilmasi gerekmektedir. Bu hastaliklardan dolayi saglik katki ucreti zamalaninca kendilerini otokontrole mecbht kala caklstdjjdoyt
    Cevapla
  • anadolu⅖ 1 yıl önce Şikayet Et
    alkol sigara kullananlara hastanelerde ücret tarifesi uygulanması lazım. devletin kaynakları boşa akıyor. tanıdığım sigara içenlerin yüz de biri pişman sigara içtiğine. geri kalanın hiçbir şey umurunda değil. yatağa düştüğünde ailesi bakmak için belki varını yoğunu tüketecek belki. pişman olanları Allahım tez zamanda kurtarsin bu illetten
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar