İran'dan Türkiye'ye baraj tepkisi: Karşıyız!

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin-Emir Abdullahiyan, Türkiye'nin Aras ve Dicle Nehirleri üzerinde inşa ettiği barajlara karşı olduklarını söyleyerek “İnşa edilen barajlar konusundaki belirsizlikleri ciddi şekilde takip ediyoruz” dedi.

İran'dan Türkiye'ye baraj tepkisi: Karşıyız!
İran'dan Türkiye'ye baraj tepkisi: Karşıyız!
GİRİŞ 10.05.2022 20:00 GÜNCELLEME 10.05.2022 22:04
Bu Habere 242 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Abdullahiyan, İran parlamentosunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj planlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Türkiye'nin bölgedeki baraj yapımı çalışmalarını eleştiren Abdullahiyan, bu inşa programlarına karşı olduklarını savundu.

"KABUL EDİLMEZ"

Abdullahiyan, "Dost ve komşu ülkemiz Türkiye'nin baraj inşaatı alanında, bölgenin çevre koşullarını bozacak, halkımız ve bölge için sorun yaratacak, diğer yandan ülkemize giren su miktarını olumsuz yönde etkileyecek önlemler alması kabul edilemezdir" dedi. 

Abdullahiyan, "Bu konuyu son 8 ayda Türkiye Dışişleri Bakanı'ndan en az üç kez takip ettim. Tahran ve Ankara arasında su işbirliği konusunda ikili bir anlaşma olmamasına rağmen, son dört ay içinde istişareler yapıldı. Bu doğrultuda ortak su komitesinin kurulması planlanıyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE DAVA AÇABİLİRDİK"

Hüseyin Abdullahiyan, İran'ın davayı uluslararası düzeye taşıması tartışmalarına, “Türkiye, 1997 New York Sözleşmesi'ne (uluslararası su yollarının seyrüsefer dışı kullanımları yasasına ilişkin) taraf olsaydı, dava açabilirdik. Fakat, Türkiye o sözleşmeye taraf olmadığı için diyalog ve ikili müzakereler yoluyla sorunu çözmek zorundayız” dedi.

Abdullahiyan ayrıca, Irak hükümetiyle temas halinde olduklarını belirterek, hem İran'ın hem de Irak'ın Türkiye'nin baraj inşa planlarından zarar göreceğini öne sürdü.

İran Çevre Bakanlığı, Türkiye'nin Dicle Nehri üzerinde Ilısu Barajı inşa etme hamlesinin, Dicle suyunun Irak topraklarına girişini %56 oranında azaltarak Irak'a ve nihayetinde İran'a ciddi bir çevresel tehdit oluşturacağı konusunda bir açıklama yapmıştı.

 

YORUMLAR 242
  • Mehmet aydin 1 yıl önce Şikayet Et
    İran KAŞINIYOR..Gücü yetse, Turkiyeye SALDIRIR..Bunu göze, alamıyor..Türkiye ye, saldırsa bir taşla, iki kuş vururuz..Hem boyunun ölçüsünü alır, hemde, güney AZERBAYCANI, elinden alırız..
    Cevapla
  • Raul 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail və Amerikanın da istədiyi budu, Türkiyə və İran savaşsın onlarda bayram etsin, bir daşla iki quş buna deyirlər
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi işinize bakın siz şia mollaları iki yüzlüler
    Cevapla
  • Ömer Satilmis 1 yıl önce Şikayet Et
    Iran topraklarında çıkan petrole biz nasıl karşı çıkmıyorsak onların hava kirliliğine ve insan sağlığına verdikleri zararı biz mesele yapmıyorsak onlarında böyle bir hakları yok nasıl ki biz onların yer altı ve yer üstü kaynaklarına müdahale ermiyorsak onlardakessin sesini kadınlarınlar Turkiyeye iyi bir komşu ve dost bir ülke iseler onlara bütün dünya baskı uygularken Turkiyenin yaklaşımı ni unutmasınlar. Tanrının nimetleri kah gökten düşer kah yerden kaynar kimsenin vatanımdaki akarsulara baraj yapma deme hakkı yok.
    Cevapla
  • ATİLLA TURAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Akıllı molla.aras nehrinde baraj yaptınız ya Ermenilerle (Karabağ )da.... HUDAFERİN KÖPRÜSÜ nü mahvetiniz .. HIRİSTİYANLA BERABERSİN.ama müslüman sın...bu nasıl İslam molla...sizin ne olduğunuz belli değil...kolonial memleket lerin insan diyemem ama sizin gibi olur.. Dünya'da en pis millet paralar...şalvarinizi ve sarıginizi alın kaçın Güney AZERBAYCAN dan yoksa sonunuz çok yaman olar.
    Cevapla
  • Ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    Eee kara kışın ortasında arıza var diyerek doğalgazı kesen İran bize ayar vermeye çalıştı. Şimdi Türkiye'nin misillemeyi ağır bir şekilde suyunu keserek yapacağını anladı başladı ağlamaya. Ayar öyle değil böyle verilir İran. Bir daha akıllı ol...
    Cevapla
  • alis 1 yıl önce Şikayet Et
    yavas . bundan boyle hepden keserler elektirigi dogalgazi o zaman ayarin ne oldugunu anlarsin sen .!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü