ABD ordusundan alay eder gibi açıklama: NYT'nin sivil ölüm haberleri bizi sorgulamaya itti

Irak'ta, Afganistan'da yüz binlerce masum cana kasteden ABD ordusu, alay eder gibi bir açıklama yaptı. Pentagon'un açıklamasında, NYT'nin sivil ölüm haberlerinin kendilerini sorgulamaya sevk ettiği söylendi.

ABD ordusundan alay eder gibi açıklama: NYT'nin sivil ölüm haberleri bizi sorgulamaya itti
ABD ordusundan alay eder gibi açıklama: NYT'nin sivil ölüm haberleri bizi sorgulamaya itti
GİRİŞ 11.05.2022 16:44 GÜNCELLEME 11.05.2022 16:44
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ayak bastığı her coğrafyaya büyük trajediler getiren, Afganistan'da yüz binlerce masumun canına kasteden ABD'nin savunma bakanlığı Pentagon, Pulitzer ödülü kazanan New York Times gazetesini tebrik etti. Tebrik mesajında, "NYT'nin Afganistan'daki sivil ölümler hakkında yaptığı haberin kendilerini sorgulamaya ittiğini" belirtti.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, salı günkü basın toplantısında ABD'nin prestijli gazetelerinden NYT'ye Pulitzer kazandıran haberle ilgili "Bu, geçmişte de şimdi de üzerine konuşulması zor bir haber. Sivillere zarar gelmesini önlemek için daha fazla şey yapmamız gerektiğini biliyoruz ve bunları gerçekleştiriyoruz. Kusurlarımız olduğunu biliyoruz ve bu hatalardan ders çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

ABD'nin işkence merkezi olarak kullandığı Kandahar Vilayeti'ndeki Bagram Cezaevi

Kirby, gazetenin haberinin yaşananlar hakkında kendilerini sorgulamaya teşvik ettiğini belirterek, "Bu hatalar hakkında gereken şekilde her zaman şeffaf davranmadığımızın farkındayız. Fakat NYT'nin haberi bu kaygıları yeniden gündeme getirdi ve kendimize yeni ve zor sorular sormamıza neden oldu" ifadelerini kullandı.

Basın özgürlüğünün önemine vurgu yapan Pentagon sözcüsü "Bunun hoş bir süreç olduğunu söyleyemem. Ama sanırım böyle olmamalı da. En yüksek kalitedeki basın özgürlüğü tam da bunu sağlıyor. Bizi hareketlerimizden sorumlu tutuyor ve bilgilendirirken bir yandan da bizi düşünmeye teşvik ediyor" dedi.

Öldürdükleri mahkumun önünde poz veren ABD askeri

NYT aralıkta yayımladığı bir özel haberde, ABD'nin 20 yıl boyunca Afganistan'daki savaşta kötü istihbarat ve yanlış hedef belirleme gibi sebeplerden ötürü binlerce sivili öldürdüğünü ortaya çıkarmıştı.

Tüm bunlar ABD ordusunun son teknoloji görüntüleme araçları ve drone'lar kullanmasına rağmen gerçekleşmiş ve haber büyük tepki toplamıştı.

NYT, bu haberiyle pazartesi günü gazetecilik ve edebiyat alanındaki prestijli Pulitzer'ın Uluslararası Habercilik kategorisinde ödül kazanmıştı.

Bagram Cezaevindeki hücreler

ABD ordusu, 2001'de girdiği Afganistan'dan geçen yıl çekilmişti. Bunun ardından 15 Ağustos 2021'de başkent Kabil'e giren Taliban ülkenin kontrolünü ele geçirmişti.

Derin bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede ABD, tahliye sonrası Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları da dondurmuştu.

YORUMLAR 6
  • sor 1 yıl önce Şikayet Et
    zsmanın firavunu devleti abd dir ve bir zamanlar firvunun katlettiği yahudiler zamanın firavunudur.
    Cevapla
  • Gül Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    ukrayna için katiam diyebağıran abd kendi yaptığı katiamı görmüyor. allah iki yüzlüleri kahretsin.
    Cevapla
  • Şahinbey 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerika katil
    Cevapla
  • Nöbetci eczane 1 yıl önce Şikayet Et
    Öldürdüklerinin iki katı abd leşi olursa özür kabul edilir.
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc bu dünyada ve ahirette cehennemde cayır cayır yaksın bu cani ve coni Amerikalıları , Israilleri. Elbet bunların intikamını alanlar çıkacak. Amerika yani israil hatta Avrupa'nın sonu çok feci olacak inşaAllah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İran'dan 4 ülkeye savaş ilanı gibi İsrail çağrısı! Resmen tehdit ettiler
Kur'an'a hakaret, soykırımcı İsrail'e övgü! Fatih Altaylı'dan tepki toplayan açıklama