AB, Körfez İşbirliği Konseyi ile "stratejik ortaklık" kurdu

Avrupa Birliği (AB), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile enerji, yeşil geçiş, iklim değişikliği, ticaret ve ekonomik çeşitlilik, bölgesel istikrar ve küresel güvenlik gibi konularda birlikte çalışacağını duyurdu.

AB, Körfez İşbirliği Konseyi ile "stratejik ortaklık" kurdu
AB, Körfez İşbirliği Konseyi ile "stratejik ortaklık" kurdu
GİRİŞ 18.05.2022 17:46 GÜNCELLEME 18.05.2022 17:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager ve Komisyon üyesi Thierry Breton ile birlikte, AB Komisyonu üyelerinin haftalık görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında Avrupa güvenlik mimarisindeki değişiklikleri göz önünde bulundurarak hazırladığı savunma harcamaları için ortak mekanizmaya değinen Borrell, "Mevcut yeteneklerimizi artırmamız, nitelik ve nicelik olarak boşlukları doldurmamız gerekiyor. Modern hava savunmasına ihtiyacımız var. Dronlara ihtiyacımız var. Havadan havaya yakıt ikmali yeteneklerine ihtiyacımız var. Tanklara ve zırhlı araçlara ihtiyacımız var." diye konuştu.

Borrell, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak ve iklim değişikliğine karşı mücadele etmek için Körfez ülkeleri ile stratejik iş birliği kuracaklarını belirterek, bu ülkelerin bölgede İran ile nükleer anlaşmazlık ve Yemen'deki savaş konularına AB ile birlikte dahli olduğunu vurguladı.

AB Komisyonundan yapılan yazılı açıklamada da Borrell'in şu ifadelerine yer verildi:

"Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ağırlaştırdığı, kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik güvensizlik ve önemli zorlukların olduğu bir zamanda, AB ve Körfez ülkeleri daha güçlü ve bir dizi kilit alana yayılan stratejik ortaklıktan fayda sağlayacak."

Açıklamada, iş birliğinin enerji, yeşil geçiş ve iklim değişikliği, ticaret ve ekonomik çeşitlilik, bölgesel istikrar ve küresel güvenlik, insani sorunlar, kalkınma sorunları hakkında AB ve KİK için somut öneriler sunan bir dizi kilit politika alanını kapsadığı kaydedildi.

KAYNAK: AA
Yahya Gür Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Yahya Gür
YORUMLAR 1
  • 432 1 yıl önce Şikayet Et
    yemişim haçlı hristiyan teröristlerin stratejik ortaklık müttefikliğini dünya birbirriyle eşit 7 kıtada işbirlikleri birlikleri kuruyorsa daha natonun amacı nedir düşman kimdir allah aşkına böyle saçmalıklar yerin dibine girsin lanet olsun hristiyan domuzlara bunlar hindu budist asyayıda büyük pasifik okyanuslar ülkelerini afrikayı 7 kıtanın tamamını natoya zamanla alırlarsa şaşmayın gidişat onu gösteriyor japonya günek kore bile nato stratejik ve diyalog ortağı daha anladık abi bu işetn madem öyleyse çok kutupluluk niye kabul edilmiyor herşeyayyuka çıkmış herkes herkesle açık net ittifak kuruyorsa daha ne sorun varda çok kutuplu eşit dünya yönetim eşitliği olmuyor bolbol düşmanlık oluyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!