Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den umut veren kanser aşısı çalışması

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurucusu olduğu Biontech firması, uzun vadeli bağışıklık tepkisini artırabilecek kişiselleştirilmiş bir pankreas kanseri tedavisi üzerindeki çalışmalarını tamamladı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den umut veren kanser aşısı çalışması
Uğur Şahin ve Özlem Türeci'den umut veren kanser aşısı çalışması
GİRİŞ 09.06.2022 03:43 GÜNCELLEME 09.06.2022 03:44
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kovid-19'a karşı mRNA teknolojisi kullanılarak üretilen Pfizer aşısı ile aynı teknoloji kullanılarak üretilen yeni bir aşı, pankreas kanserine karşı mücadelede heyecan yarattı.

ABD'nin New York kentindeki Manhattan semtinde bulunan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde Dr. Vinod Balachandran tarafından yönetilen çığır açan denemenin sonuçları, Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in de katılımıyla pazar günü Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği konferansında sunuldu.

BAĞIŞIKLIĞI GELİŞTİREREK PANKREAS KANSER HÜCRELERİNİ DURDURUYOR

Doktorlar, sonuçların aşının tümörleri hedef alan bağışıklık hücrelerini güçlendirerek pankreas kanseri hücreleri öldürmek için bağışıklık sistemini eğitebileceğini gösterdiğini söyledi.

Vinod Balachandran aşıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Diğer bazı immünoterapilerin aksine, bu mRNA aşılarının pankreas kanseri hastalarında bağışıklık tepkilerini uyarma yeteneği var gibi görünüyor. Bu yüzden çok heyecanlıyız ve erken sonuçlar bir bağışıklık tepkiniz varsa daha iyi bir sonuca sahip olabileceğinizi gösteriyor."

T HÜCRELERİ ARTIYOR

Deney, her birine tümörlerinin her birinde bulunan mRNA genetik kodu kullanılarak yapılan sekiz doz bireyselleştirilmiş aşı verilen 16 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmacılar, bu hastaların tümörlerini analiz ederek, çok sayıda bağışıklık hücrelerine, özellikle de vücudu enfeksiyondan koruyan ve kanserle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerine sahip olduklarını keşfettiler.

Hastalar ayrıca tepkilerini artırmaya yardımcı olmak için immünoterapi de aldı.

Pankreas kanserinin ABD'de kansere bağlı ölümlerin önde gelen çeşidi arasında olduğu ve hastaların yüzde 90'ının tanı konulduktan sonraki iki yıl içinde öldüğü belirtiliyor.

TÜRECİ: BU ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

BioNTech'in kurucu ortağı ve baş sağlık görevlisi Prof. Özlem Türeci, "Kanser aşısı alanında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavisi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz" dedi.

Aşılar, vücudun hücrelerine bir bağışıklık tepkisini tetikleyecek bir protein yapmayı öğretmek için tümörden alınan bir parça mRNA, yani genetik kodu kullanıyor. Bu teknik, Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısında kullanılan teknolojinin aynısı. Vücut daha sonra bu kanser hücrelerinin yabancı olduğunu öğreniyor. Kanser geri dönerse bu hücreleri bulup öldürmek için T hücrelerini gönderiyor.

Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • cemal kurnaz 1 yıl önce Şikayet Et
    pandemide kazandiklari yetmedi birde bur dan yerlestirelimmi diyorlar.Yaparlar nede olsa butun devketler her dediklerinie evet diyorlar nasilsa.
    Cevapla
  • halit 1 yıl önce Şikayet Et
    isimleri bile inandırı degil bırak bulduklarını
    Cevapla
  • osmanli 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar daha duruyor mu ya. modasi gecti bu adamlarin baska projelerle gelin artik.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı