Çin'den dünyaya ekonomi uyarısı: Bu girişimlerden kaçının

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar karşısında, "tek taraflı yaptırımlardan ve ekonomik bağları koparma girişimlerden kaçınılması gerektiğini" vurguladı.

Çin'den dünyaya ekonomi uyarısı: Bu girişimlerden kaçının
Çin'den dünyaya ekonomi uyarısı: Bu girişimlerden kaçının
GİRİŞ 18.06.2022 20:13 GÜNCELLEME 18.06.2022 20:13
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'da düzenlenen 25. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumunda (SPIF) yaptığı çevrim içi konuşmada, Kovid-19 salgını ve Ukrayna krizinin yarattığı olumsuz etkilere karşı çok taraflı ekonomik iş birliğinin sürdürülmesi gereğini vurguladı.

Bir yanda bazı ülkeleri izole ederken diğer yanda küresel ekonomiyi canlandırabileceğini ileri süren stratejilerden şüphe duyulması gerektiğine dikkati çeken Şi, "Kalkınma politikaları arasındaki bağlantıların, uluslararası kural ve standartların güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Tek taraflı yaptırım, azami baskı politikası, ekonomik bağların koparılması ve tedarikin askıya alınması girişimlerinden kaçınmalıyız." dedi.

"ÜLKELER, JEOPOLİTİK REKABETİN SATRANÇ TAŞLARI DEĞİLDİR"

Dünyanın ekonomik iş birliğinin kesilmesinden, ülkelerin siyasal tutumları uğruna karşıt doğrultuda hareket etmesinden fayda sağlayamayacağının altını çizen Şi, "Giderek şiddetlenen enerji ve gıda krizine çözüm bulmak için ticaretin önündeki engelleri kaldırmalı, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını sağlamalıyız." ifadesini kullandı.

Şi, çok kutupluluk eğilimine giren dünyada hiçbir ülkenin diğerleri üzerinde mutlak etki kurmayacağını vurgulayarak "Ülkeler, boyutları ne olursa olsun, jeopolitik rekabetin satranç taşları değildir." diye konuştu.

Şi'nin ülkelerin adını anmadan, Ukrayna Savaşı'nın ardından Batı tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımları eleştirmesi dikkati çekti.

PEKİN İLE MOSKOVA ARASINDAKİ STRATEJİK ORTAKLIK

Foruma ev sahipliği yapan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile 15 Haziran'da yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin gelişim ivmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Şi Cinping, "Çin'in, egemenliğe ve güvenliğe ilişkin temel çıkarları konusunda Rusya ile çalışmayı sürdüreceği" mesajını vermişti.

Şi'nin foruma katılımı, Pekin ile Moskova arasındaki stratejik ortaklığın Ukrayna krizine rağmen devam ettiğini vurgulaması bakımından sembolik anlam taşıyor.

Çin, Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana, sorunun barışçıl yollardan çözülmesi çağrısı yapsa da Rusya'nın eylemlerini "işgal" ve "saldırı" sözcükleriyle tanımlamaktan ve "kınama" anlamına gelecek ifadeleri kullanmaktan kaçınıyor.

ÇİN'E DOĞAL GAZ İHRACATI YÜZDE 60 ARTTI

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan enerji ihtiyacındaki Çin, Ukrayna Savaşı'nın ardından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle Avrupa'ya enerji ihracatının kesilmesi durumunda Rus petrol ve doğal gazının yönelebileceği önemli bir pazar konumunda bulunuyor.

Rus enerji şirketi Gazprom, mayıs başında yaptığı açıklamada, Çin'e doğal gaz ihracatının yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttığını duyurmuştu. Öte yandan, Gümrükler Genel İdaresinin verilerine göre, mayısta Çin'in Rusya'dan ham petrol ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 79,6 artmıştı.

İki ülke arasında 2021'in sonunda 146,9 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin yaklaşık üçte ikisini Çin'in Rusya'dan doğal gaz ve petrol ithalatı oluşturuyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Fuat 1 yıl önce Şikayet Et
    Dinsiz komunist çin nasıl bütün dünyada bilgi ve istihbarat topluyor dünya süper gücü ve Hegemon olmak için youtube da "Made in Beijing: The Plan for Global Market Domination" arayın türkçe tercüme Pekin malı: küresel pazar hakimiyet planı. Konu ABD ama herhangi başka ülke için aynı olay geçerli! Aynı şekilde google de bir kere "Chinas Digital Colonalism: Espionage and Repression Along Digital Silk Road" arayın ve google translate ile tercüme ettirin türkçe tercümesi Çinin Dijital sömürgeciliği; Dijital Ipek yolu boyunca casusluk ve baskı!
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin o zaman avustralya ya neden yaptırım uyguladı . al birini vur ötekine.
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 1 yıl önce Şikayet Et
    Çinliler ile ticari antlaşmalara hız verilmeli
    Cevapla
  • Rıza 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bütün dümya eroin ve madde bağımlısı gibi çin malı tüketim ve yarı mamülleri jam madde ve tedarik zincilerine malları bağımlı hale gelmiş durumda! T.C çine ihracat 1 Milyar Dolar Ithalat 20 daha diyeceğin söz varmı? Yani 19 Milyar zarar!
    Cevapla
  • çerkez 1 yıl önce Şikayet Et
    Uygur türklerinin ahından sürünüceksin çin
    Cevapla
  • Arda 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit! Bir kere youtube ve google de "Xinjiang Police Files" arayın ve görün bu dinsiz kitapsızların yaptıkları utanç verici. Çinde yaşayan Tibetlili, Moğolar, Kırgız, Kazak, Hristiyan Hong-konglular vesaire aynı acı kaderi paylaşmaktalar!
    Cevapla
  • Zzzxx 1 yıl önce Şikayet Et
    Dunya uzerindeki en adi insan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın konuştuğu operasyon sonrası Kuzey Kore'den 'İran' sürprizi!
Son dakika: Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan resmi törenle karşıladı