ABD'den gelen F-16 açıklaması Miçotakis'i çıldırtacak!

Beyaz Saray'dan gelen son F-16 açıklamasının ardından Türkiye'nin F-16 almasını engellemek için lobi girişimlerinde bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis çılgına dönecek.

GİRİŞ 30.06.2022 08:09 GÜNCELLEME 30.06.2022 09:11
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Celeste Wallander, Türkiye'ye F-16 satışını desteklediklerini açıkladı. Madrid'deki NATO zirvesinde konuşan Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Wallender, Türkiye'nin savunma kapasitesinin geliştirilmesinin NATO'nun savunmasına da katkı sunacağını söyledi.

"ONAY MEKANİZMALARINDAN GEÇMEYE DEVAM EDİYOR"

Wallende, "ABD Türkiye'nin savaş uçağı filosunu modernize etmesini destekliyor. Çünkü bu NATO'nun güvenliğine ve böylece Amerikan güvenliğine katkı sağlayacaktır. Bu planlar gerekli onay mekanizmalarından geçmeye devam ediyor." dedi.

TÜRKİYE KASIM AYINDA BAŞVURU YAPMIŞTI

Türkiye Kasım ayında ABD'den 40 adet yeni F-16 ve mevcut F-16'lar için de 80 adet modernizayon kiti almak için başvuruda bulunmuştu. Mart ayında ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre üyelerine bir mektup yazarak bu satışa onay verilmesinin ABD'nin çıkarına olacağını vurgulamıştı.

AÇIKLAMA İSVEÇ VE FİNLANDİYA KARARINDAN SONRA GELDİ

Wallander'ın açıklaması Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımına onay vermesinden sonra geldi. Bu görüşmelerde Türkiye'nin ABD'den F-16 alımının da pazarlığın bir parçası haline geldiği iddia edilmiş, Reuters ve AFP'ye konuşan üst düzey bir ABD yetkilisi ise "ABD Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmedi, Türkiye de ABD'den hiçbir şey talep etmedi" demişti.

Türkiye'nin ortaklaşa üretmeyi planladığı F-35 projesinden, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle çıkarılması, Ankara'yı hava savunmasında yeni arayışlara yönlendirmişti.

MİÇOTAKİS: TÜRKİYE F-16 SATMAYIN

Geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türkiye'ye F-16 satmayın" demişti.

Miçotakis aynı zamanda ABD Kongresi'nde de bir konuşma yapmış ve konuyu Türkiye'ye F-16 satışına getirmişti. Amerikan Kongre üyelerinden Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri dikkate almalarını isteyen Miçotakis, "Kıbrıs'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz" dedi. Miçotakis'in bu sözleri, Kongre'de uzun süre ayakta alkışlandı.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 83
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Miço'nun asıl kaygısı, %70 milli ve yerli olan Türk savunma sanayi. Hele bir yerli savaş uçakları hangardan seri olarak çıkmaya başlasım. ...Yunanın nefesi kesilir. Ya şu sihalara bile karşı çıkan dahili bedbahtlara ne demeli? Kimin tohumlarıdır acaba?
    Cevapla
  • Enerji krizi* 1 yıl önce Şikayet Et
    Cesur Çalışkan teknoloji devi Türk sever japonlarla 6.Nesil savaş uçağını ortak çalışmayla geliştirip üretiminide hızlandırmak için acilen japonlarla işbirliği için adım atmalıyız.
    Cevapla
  • Adnan Polatcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan f35 istiyor veya alıyor. aldı diyelim, sonra bize saldırdı bu uçaklarla, abd dipllomatik ve teknolojik olarak bize karşı bu uçakların kullanımını engellemedi, biz bu durumda kiminle savaşmış oluyoruz?
    Cevapla
  • Yahşi 1 yıl önce Şikayet Et
    Zamanı gelince, azimli, inançlı, eğitimli çağdaş gençlerimizle Allah’ın izniyle daha iyilerini kendimiz yapacağız….. Bir asır geri kalmış uçak jet füze teknolojisini kısa bir zamanda yenmeye çalışıyoruz. Kardeş Pakistan’dan büyük beklentilerimiz var!
    Cevapla
  • Yaşar dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Mıço abd ve Avrupa Birliği seni gambazlıyor sonun hiç iyi değil Türkiye ile berber ol biz insanı satmayız, seni kullanırlar sonra Ukrayna olursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!