Yemen'de yeniden savaşa doğru mu?

Yemen'deki İran destekli Husiler, Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimiyle 2 Nisan'da başlayan ateşkesi "hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek uzatmayı reddetti.

Yemen'de yeniden savaşa doğru mu?
Yemen'de yeniden savaşa doğru mu?
GİRİŞ 17.07.2022 14:57 GÜNCELLEME 17.07.2022 16:41

Husilere bağlı Yüksek Siyasi Konseyden yapılan yazılı açıklamada, "ülkede devam eden ateşkesin uzatılmasına ilişkin anlayışlardan söz edilmesinin esefle karşılandığı" ifade edildi.

"Saldırgan tarafın (Arap koalisyonunun), şartlara uymadığı ateşkes şok edici ve hayal kırıklığı yaratan bir deneyimdi. Gelecekte tekrar edilmesi mümkün değildir." ifadelerine yer verilen açıklamada, ekonomik ve insani açıdan gerçek ve pratik çözümleri garanti eden her türlü güvenilir çabayı teşvik etmeye ise her zaman hazır olunduğu belirtildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonundan ya da Yemen hükümetinden ise söz konusu açıklamaya ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmadı.

ABD Başkanı Joe Biden, 15 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Yemen'deki ateşkesin uzatılması konusunda Suudi Arabistan tarafıyla anlaştıklarını kaydetmişti.

Yemen'deki Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ve Husiler, BM'nin girişimiyle 2 Nisan'dan itibaren iki ay boyunca hava, kara ve deniz operasyonlarını durdurmayı kabul etmişti.

BM Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Haziran'da Yemen'deki tarafların ateşkesin iki ay daha uzatılmasını kabul ettiklerini bildirmişti.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu