James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu'ndan (JWST) elde edilen ilk veri setini kullanan bilim insanları Bing Bang'den (Büyük Patlama) yaklaşık 250 milyon yıl sonra oluşan bir galaksi adayı olan CEERS-93316'yı keşfetti.

James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti
James Webb Uzay Teleskobu evrenin en uzak galaksi adayını keşfetti
GİRİŞ 04.08.2022 09:42 GÜNCELLEME 04.08.2022 09:43
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte ortak çalışıp uzaya gönderdiği 10 milyar dolarlık James Webb uzay teleskobu, yaklaşık bir aydır çalışmasına rağmen şimdiden büyük başarılara imza attı. 

JWST'den gelen birkaç hafta önce gelmeye başlayan ilk verileri inceleyen bilim insanları evrenin en uzak galaksisini keşfederek yeni bir rekora imza attı.

Teleskoptan gelen ilk NIRCam (Yakın Kızıl Ötesi Kamera) verileri

Bilim insanları keşfettiği bu galaksiye yayınladıkları makalede CEERS-93316 adını verdi. Yukarıda görsel teleskoptan gelen ham verileri gösteriyor. Bu veriler daha sonra işlenerek aşağıdaki görüntü elde edildi.

JWST'nin keşfettiği galaksinin Büyük Patlama’dan yaklaşık 250 milyon yıl sonra oluştuğu tahmin ediliyor. Öte yandan teleskop, dün de Cartwheel Galaksisi’ni görüntülemeyi başarmıştı.

James Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntülediJames Webb Teleskobu Cartwheel Galaksisi’ni görüntüledi

Edinburgh Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve çalışmanın baş yazarı Callum Donnan, “Bunun yalnızca ilk veri seti olduğu düşünülürse, Webb ile bu kadar uzak bir galaksi adayı bulmuş olmak şaşırtıcı" dedi.

Çalışma, JWST'nin birincil görüntüleyicisi olan NIRCam'dan (Yakın Kızılötesi Kamera) alınan görüntüleme verilerine dayanarak CEERS-93316'nın düşük kütleli bir yıldız veya aktif galaktik çekirdek olamayacağını belirledi. Bu nedenle kozmologlar bu CEERS-93316'yı galaksi adayı olarak nitelendiriyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 3
  • Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Ölümsüzlük ne zaman buluncak o zaman dünyalar arası geçiş veya ışınlama yapılır
    Cevapla
  • Habeş 1 yıl önce Şikayet Et
    Malesef şu ana kadar yapılan teknoloji sadeçe bir kıvılçım kadardır şu an bir zaman makinası olması gerekiyordu bizim guneş dediğimiz yıldızımızın etrafında dönen gezegenler bulunduğumuz galakside yuz milyonlarca yıldız ve etrafında dolaşan tıpkı dünyamız gibi kimisi 9 kimi 7 hata 20 gezegen barındıran yıldızlar var Hal böyle olunca ilahi evrenin bir noktasında hayat barındıran hata insan canlılar yaşadığı gezegen dünyalar var olması gerekiyor belkide hiç yok bu sorunun cevabı bula bilmek için insansız zaman makinası yapıp bir an evvel bir kaç galaksı etrafında dolaşmak şarttır bu sorunun cevabını bulmamız gerekiyor belki evrende milyonlarca cennet dünyalar var ama insan yok
    Cevapla
  • Osman hamdi 1 yıl önce Şikayet Et
    eğer büyük patlama gerçek olsaydı bütün galaksiler bir merkezden küre şeklinde dışa doğru hareket ederek birbirinden uzaklaşırdı ve patlamanın olduğu noktada küre şeklinde devasa bir boşluk olurdu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'