Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Priştine, Sırpları Kosova'nın kuzeyinden sürmeye kararlı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Priştine'nin Kosova'nın kuzeyindeki Kosovalı Sırpları ülkeden sürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Priştine, Sırpları Kosova'nın kuzeyinden sürmeye kararlı
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic: Priştine, Sırpları Kosova'nın kuzeyinden sürmeye kararlı
GİRİŞ 22.08.2022 02:33 GÜNCELLEME 22.08.2022 02:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Kosovalı Sırpların temsilcilerini başkent Belgrad'da kabul eden Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, görüşme sonrası yaptığı halka sesleniş konuşmasında, "Priştine, Sırpları Kosova'nın kuzeyinden sürmeye kararlı." dedi.

Vucic, geçtiğimiz hafta Kosova Başbakanı Albin Kurti'yle, Avrupa Birliği'nin (AB) kolaylaştırıcılığında Brüksel'de yapılan toplantıya işaret ederek, "Barış, istikrar, emniyet ve güvenliği korumak için elimizden gelen her şeyi yapmak görevlerimiz arasında." diye konuştu.

"1999'dan beri Kosova'daki Sırp nüfusa karşı kalıcı terör uygulanıyor." ifadelerini kullanan Vucic, Kosovalı Sırpların haklarının savunulacağını ve mülteci statüsüne maruz kalmayacaklarını kaydetti.

Kosova hükümetinin, ülkede yaşayan Sırplar dahil herkese "Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu" getirme kararını hatırlatan Vucic, Brüksel'deki görüşmede "tarafsız plaka" uygulanmasını önerdiğini ancak Kurti'nin bu teklifi kabul etmediğini ve araçların Kosova plakasına sahip olması zorunluluğunu sürdürdüğünü kaydetti.

Sırbistan ve Kosova liderlerinin Brüksel'deki görüşmesinden sonuç çıkmadı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB'nin kolaylaştırıcılığında Brüksel'de geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantıda iki taraf arasındaki sorunların çözümü konusunda ilerleme kaydedememişti.

Kurti ve Vucic, Kosova hükümetinin, ülkenin kuzeyinde Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve araç plakası kullanmasına ilişkin kararı sonrası ortaya çıkan gerilimin ardından AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in eşliğinde bir araya gelmişti.

Borrell, 6 saatten fazla süren toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Sırbistan ile Kosova arasındaki normalleşmeyi kapsayan süreç konusunda sonuç alamadıklarını belirtmişti.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, ülkede yaşayan Sırplar dahil herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini temmuz sonunda açıkladı.

Kosova'daki Sırplar buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılmasının ardından krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı aldı.

Bunların ardından NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), bölgede istikrarın bozulması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görüyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Şımarık sırplar, kosova devletinin yasalarına uymazlarsa sürgünü hak etmiş olurlar. Kosova devleti sırbistan gibi soykırım mı yapımış ki suçlansın?
    Cevapla
  • Gurbetçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Keşke sürseler
    Cevapla
  • adnan kotan 1 yıl önce Şikayet Et
    sira size de gelicek
    Cevapla
  • turkiyemm 1 yıl önce Şikayet Et
    vay be ata topraklari bir gun oralara turk sancagini rabbim tekrar dikmeyi nasip etsin Türk'ün golgesinin olmadigi her yerde kafir cirit atıp zulum ediyorr sirplar hata yapipta saldirmaz burasi bosnada gucsuzduk ama elhamdülillah reisin önderliğinde başlarına geciriz ata topraklarini bir ederiz
    Cevapla
  • Adsız 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim yaşadığın ülkenin kurallarına uyacaksınız vandallığa gerek yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası