ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, tüm dünyada bilinen adıyla NASA, yaptığı uzay çalışmalarıyla dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen mayıs ayında bir kara deliğin sesini kaydettiğini açıklayan NASA, şimdi bir de bu sesi geliştirdi ve hatta müzik parçalarına yapıldığı gibi remix yaparak yeniden paylaştı…

NASA, bir süredir kara delikler üzerinde yaptığı çalışmalarla deyim yerindeyse dünyanın aklını başından almaya devam ediyor. Kurum son olarak mayıs ayında kutlanan Kara Delik haftasında, herkesi rahatsız eden ve kulaklardan silinmeyen bazı sesler yayınlamıştı.

Bu ses aslında Perseus galaksi kümesi tarafından size getirilen ürkütücü bir filmin müziğine benziyor.

PERSEUS'DAKİ KARA DELİĞİN SESİNİ KAYDETTİLER

Söz konusu kara delik, sıcak gazla dolu ve 11 milyon ışık yılı genişliğinde bir gökada kümesi olan Perseus gökada kümesinde, 200 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Ses dosyasını dinleyince insan kendini bir bilim kurgu filminin içinde sanıyor ama bu sesler aslında sıcak gazda dalgalanan basınç dalgalarıdır.

Sesler aynı zamanda motorunu çalıştıran bir motosiklete ya da uzak bir noktada ses çıkaran (bağıran) ineklere de benzetilebilir. Uzay bulutları, tam olarak göremediğimiz veya kavramsallaştıramadığımız bir şeyin seslerini duyabilmemizin nedenidir: Perseus'un merkezindeki devasa kara delik. Onlarca yıl önce, gökbilimciler Perseus'un boşluk benzeri iç kısmının basınç dalgaları gönderdiğini keşfettiler. Bu dalgalar, bölgedeki tüm çevreleyen sıcak gazın içinden bir tür dalgalanır ve bu dalgalanmalar, özünde, sese çevrilebilir.

 

KARA DELİK REMİX

Kara delik haftası kapsamında, NASA zaten tanımlanmış kara delik ses dalgalarını çıkardı ve 58 oktav büyüttü, böylece hepimiz sonunda boşluğun çağrısını dinleyebildik.

NASA, dün, sosyal medya hesaplarında kendi yaptığı paylaşımlarda durumu hem açıkladı hem de dünyaya ilk duyuruyu yapmış oldu.

NASA, sosyal medayadan yaptığı paylaşımında şöyle diyordu:

- NASA Veri Sonifikasyonu -  *Kara Delik Remix*

”Perseus'un bu sonifikasyonunda, gökbilimcilerin daha önce tespit ettiği ses dalgaları ayıklandı ve ilk kez duyulabilir hale getirildi. Ses dalgaları merkezden dışa doğru çıkarıldı.”

Yorumlar 11 Yorum Var
  • ali bey 23.08.2022 02:34
    benim kaynanamin sesi gibi
  • Delii 22.08.2022 16:57
    Ne var bunda Uzaylılar konser veriyor
  • vatandaş 22.08.2022 16:56
    SES METALİK ...neden acaba..?
  • mert 22.08.2022 16:51
    zaten bu sesler normal kulağınızla duyulabilecek yayılan sesler değil gözlemevleri tarafından özel cihazlarla yakalanıp kaydedilen radyo dalgaları.
  • Trakyali 22.08.2022 16:29
    Size inanan aptalin dibidir... Nokta.
Daha fazla yorum görüntüle