Kosova ile Sırbistan anlaşmaya vardı! Krizi bitiren adım

Avrupa Birliği (AB), Kosova ile Sırbistan arasında Kosovalı Sırplar dahil, tüm vatandaşların serbest seyahati konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Kosova ile Sırbistan anlaşmaya vardı! Krizi bitiren adım
Kosova ile Sırbistan anlaşmaya vardı! Krizi bitiren adım
GİRİŞ 27.08.2022 20:01 GÜNCELLEME 27.08.2022 20:01
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, son aylarda Kosova ile Sırbistan arasında gerginliğe neden olan sorunla ilgili anlaşmayı, sosyal medyadan duyurdu.

BORREL İKİ ÜLKENİN ANLAŞTIĞINI DUYURDU

Borrell, AB kolaylaştırıcılığında yürütülen Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında iki ülkenin anlaştığını açıkladı.

Sırbistan'ın Kosova kimliği taşıyanlar için giriş/çıkış belgelerini kaldıracağını belirten Borrell, Kosova'nın da Sırbistan kimliği taşıyanlar için bu belgeleri istemeyeceğini açıkladı.



SERBESTÇE SEYAHAT EDİLEBİLECEK

Borrell, "Kosovalı Sırplar ve diğer tüm vatandaşlar, kimlik kartlarını kullanarak Kosova ile Sırbistan arasında serbestçe seyahat edebilecek." ifadesini kullandı.

AB'nin bu konuda Kosova Başbakanı Albin Kurti'den garanti aldığını kaydeden Borrell, bunun bir Avrupa çözümü olduğunu, iki tarafın liderlerini kutladıklarını belirtti.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERGİNLİĞİ

Kosova hükümeti, temmuz sonunda, ülkede yaşayan Sırplar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini açıkladı. Kosova'daki Sırplar, buna tepki göstererek ülkenin kuzeyindeki sınır geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı.

Kosova hükümeti, daha sonra Sırbistan ile sınır kapılarına giden yollara konulan tüm barikatların kaldırılması şartıyla krize neden olan uygulamayı 1 Eylül'e erteleme kararı aldı.

NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) bölgede istikrarın bozulması halinde müdahale etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Sorunun çözümü için taraflar arasında AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında görüşmeler yapılıyordu.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani diyoki Kosava yı sindirdik... Rusya ya 2. Bi cephe açmasına izin vermedik.. Diyo...
    Cevapla
  • haydar 1 yıl önce Şikayet Et
    bizi asla sevmeyen abd alman bayrakları asan her yıl osmanlıdan kurtuluş günü kutlayan bir millet ve biz israrla deprem konutu yapiyoruz ata toprağı diye destek veriyoruz nafile balkanlar her zaman başa bela ırkçı batı dostu halkı var ispata her daim hazırım
    Cevapla
  • M. Ç. 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis gidiyor ya oraya. Hemen işe salça oldu AB.
    Cevapla
  • Kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Baris baris baris!
    Cevapla
  • ismet 1 yıl önce Şikayet Et
    bosna ve kosova 1999 dan beri her ay 5 milyon dolar paramız gidiyor iki askeri birlik var 25 yıl çeyrek aşır oda yetmedi pirizrendeki askeri birliğin yerine dahi ayda 25 bin dolar kira ödüyor bu devlet yazık günah bu kadar israfa gerek varmı ağalar beyler
    Cevapla
  • Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ismetler hep mi ayni olur
    Cevapla
  • kosovali_prizren 1 yıl önce Şikayet Et
    Ismet sen ne anlarsin bu işlerden Türkiye orda Osmanli mirasini koruyor seni benzetim şabanin filminden ismet biliyon vardi bir ismet o filmde
    Cevapla
  • İmdat 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen ne ayaksın ismet. Farkındaysan isminin baş harfini küçük yazdım. Düşünce sisteminden etkilenerek ten oldu
    Cevapla
  • Kosovalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yürü git işine sen
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Doru kardeşim ben şu an Sırbistan'da yaşıyorum gerçekten Kosova için bir kuruş harcamaya deymez kosovalilsr biz Türklere çok kötü davranıyor ben on dört aydir sirbistandayim Türklere karşı çok saygılar ben bunu böyle bilmiyordum bu güne kadar bir kez Sırp polisi bana pasaport sormadı türk olduğumu söyledim taksi lazım dedim kendi telefonuyla bana taksi çağırdı ve beni bindirdi bir o kadar saygı gösterdi beş ay piristinada kaldım Kosova polisi ve halkı Türk'e çok sert davranıyor ve bizim onları zorla müslüman yaptığımızı söylüyor lar
    Cevapla
  • ismet 1 yıl önce Şikayet Et
    şu vatandaş isimli yorumcu ne kadar ukalasın her şeyi biliyorsun git yerinde gör o zaman anlarsın korumaya gittiğimiz yere kira veriyoruz diyorum bumudur dostluk ata yadigarı nalet gelsin israf eden ve ettirenlere destekleyenlere
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?