'Türkiye karşısında çıkmazdayız, ABD'yle yapılan ortaklık da işe yaramadı'

"Türkiye karşısında tam anlamıyla çıkmazdayız. ABD ile yapılan ortaklık da işe yaramadı" ifadelerini kullanan Christos Christofides, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin atması gereken adımları sıraladı.

'Türkiye karşısında çıkmazdayız, ABD'yle yapılan ortaklık da işe yaramadı'
'Türkiye karşısında çıkmazdayız, ABD'yle yapılan ortaklık da işe yaramadı'
GİRİŞ 28.08.2022 13:23 GÜNCELLEME 28.08.2022 15:14
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Merkez Yürütme Komitesi üyesi Christos Christofides; Güney Kıbrıs'ın en büyük gazetesi Phileleftheros'ta "Türkiye'ye yönelik genel strateji" başlıklı bir makele yayımladı.

AKEL'in üst düzey ismi yazısında; uluslararası toplumun gözünde Türkiye'nin ezici bir askeri üstünlüğünün olduğuna vurgu yapılarak, "Kıbrıs sorunu 1974'ten bu yana en kötü dönemini yaşıyor. Tam bir çıkmazdayız. Türkiye, uzantısı ve gücü sayesinde uluslararası yaptırımlara maruz kalmıyor" ifadelerini kullandı.

"ABD İLE YAPILAN İŞ BİRLİĞİ İŞE YARAMADI"

Son yıllardaki Yunan ve Rum politikalarının başarısızlığıa uğradığını belirten Christos Christofides, Türkiye'ye zarar verecek yaptırımların gelmediğini ve ABD ile yapılan stratejik ortaklık ilişkisinin de işe yaramadığını kaydederek; Rum Kesimi'nin atması gerek adımları madde madde yazdı:

"Türkiye'nin son yıllarda daha da önemli bir bölgesel güç olduğu gerçeğini görmezden gelemeyiz. Ayrıca Türkiye, önemli bir jeostratejik konuma sahip. Türkiye'nin şu anda küresel denge için kritik olan bir dizi uluslararası meselede lider veya önemli bir rol oynaması dikkat çekici. Türkiye'nin çökeceği teorisi bunca yıldır doğrulanamıyor, aslında olan biten tam tersi.

Hristos Hristofidis

Türkiye'nin büyük önem taşıyan kritik bölgesel konulardaki rolü, geçmişte ihtilaflı olduğu ve zaman zaman hakkında yanılgılara düştüğümüz ülkelerle ilişkilerinin kademeli olarak normalleşmesine yol açıyor.

Mısır'la, İsrail'le ilişkilerini normalleştiriyor. Türk dış politikasının son yıllarda bir özelliği var. Türkiye kimse tarafından hafife alınmıyor ve her ülkeden maksimum fayda sağlıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimini kastediyor) bunlar karşısında ne yapmalı?

  • Avrupa Birliği üye statüsü sonuna kadar kullanılmalı;
  • İki devletli çözüm önerisini sonuna kadar reddedilmeli;
  • Kıbrıs Türk toplumu ile -hoşumuza gitsin ya da gitmesin- karşılıklı bağlılık ilişkisi içinde olduğumuz; birinin kaderinin diğerinin kaderini büyük ölçüde belirleyeceği stratejik bir iş birliği ilişkisi geliştirilmeli;
  • Kıbrıs'ın bir istikrar faktörü olarak oynayabileceği rolden yararlanarak, Türk bağnazlığıyla mücadele kapsamında iş birliği için; bölge ülkelerinin tümüyle mikro büyüme ve boş sloganlar olmaksızın istikrarlı ilişkiler geliştirilmeli;
  • Kıbrıs'ı, Avrupa ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki komşu ülkeler arasında siyasi, ekonomik ve sosyal bir köprüye dönüştürmeli;
  • Kıbrıs Cumhuriyeti'nin caydırıcılık kapasitesi güçlendirilmeli;
  • Kıbrıs'ı, düelloya tutuşan filler arasında bir karıncaya çevirecek süper güç oyunlarına girmekten kaçınılmalı."
KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 128
  • Erhan Maralli 1 yıl önce Şikayet Et
    Hay Allahın lânet sizin ve ABD nin üzerine olsun amin...
    Cevapla
  • selçok 1 yıl önce Şikayet Et
    beter olun insanlığın yüz karaları 6 lı masanın dostları
    Cevapla
  • Sabri Özarslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakasi var bu sözün
    Cevapla
  • Selçök :) 1 yıl önce Şikayet Et
    Selçük bey 6 lı masanın bir kısmı bir aralar deli gibi savunduğunuz insanlardı???
    Cevapla
  • Cemil Atınç 1 yıl önce Şikayet Et
    Köpeğe sormuşlar neden havlıyorsun diye. Kurdu korkutuyorum demiş. Kuyruğun neden titriyor demişler. Kurttan korkuyorum demiş. Ya havlamaktan vazgeçin yada titremekten. Zavallı millet...
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    ermeniye lazım olan rumada lazımdır.
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    bak git oglum...yada kıbrısın kalan yarısını kansız savaşsız verip defolup gidin..hata bizde hepsini almadıgımız için..zorunan kaşınıyorsunuz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı