Çin'de 6,8 büyüklüğünde deprem: Ölü sayısı 82'ye yükseldi

Çin'de geçen gün meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 82'ye çıktı. Depremde yolların hasar görmesi, artçı sarsıntılar, yoğun yağmur ve toprak kayması riski nedeniyle kurtarma ve yardım çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

Çin'de 6,8 büyüklüğünde deprem: Ölü sayısı 82'ye yükseldi
Çin'de 6,8 büyüklüğünde deprem: Ölü sayısı 82'ye yükseldi
GİRİŞ 08.09.2022 10:51 GÜNCELLEME 08.09.2022 10:51
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Çin'in Sichuan eyaletinde geçtiğimiz pazartesi günü yerel saatle 12.52'de meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz bölgelerindeki arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamada, depremde can kaybı sayısının 82'ye yükseldiği, 270 kişinin yaralandığı belirtildi.

Yaralıların hastanede tedavilerinin devam ettiği, kayıp 35 kişiye ise henüz ulaşılamadığı ifade edildi.

Çin resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, heyelan veya bina çökmesine eğilimli bölgelerden 21 binden fazla kişi tahliye edildi. Depremin merkez üssü Luding bölgesinde hasar gören telefon ve elektrik hatları ile su şebekelerini onarma çalışmaları devam ederken, depremden etkilenenler için gıda yardımları yapılıyor.

Devlet televizyonu CCTV, yaklaşık 6 bin 500 kurtarma ve sağlık görevlisinin bölgeye sevk edildiğini, 4 helikopter ve 2 dronun kurtarma ve yardım çalışmalarına destek verdiği bilgisini aktardı.

Depremde yolların hasar görmesi, artçı sarsıntılar, yoğun yağmur ve toprak kayması riski nedeniyle kurtarma ve yardım çalışmaları güçlükle yürütülüyor.

Eyalet yönetimden yapılan açıklamada depremden etkilenen yaklaşık 50 bin kişinin başka bölgelere yerleştirildiği, yıkıma uğrayan yerleşimlere 3 bin 400'den fazla çadır, 12 bin katlanır yatak gönderildiği bildirildi.

Ganzı'nın güneyindeki dağlık bölgedeki Hailuogou Ulusal Jeolojik Parkı'na giden tek yol depremin ardından koparak düşen kayalar nedeniyle kapanırken yaklaşık 200 kişi bölgede mahsur kaldı. Yolu açmak üzere bir iş makinasıyla 15 kurtarma görevlisi bölgeye gönderildi.

Çin Bilimler Akademisine bağlı gözlemevinin de depremde çöktüğü bildirildi.

Şİ, SEFERBERLİK ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Devlet Başkanı Şi Cinping, dün yaptığı açıklamada afetten etkilenenleri kurtarmanın ve can kayıplarını azaltmanın öncelikli görev olduğunu vurgulayarak tüm çabaların seferber edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Afet Yönetim Bakanlığı deprem nedeniyle 4. seviye afet alarmı ilan ederken Çin Deprem İdaresi Direktörü Min Yiren başkanlığındaki bir heyet, kurtarma çalışmalarını koordine etmek üzere bölgeye gitmişti.

Mobil veri kaynaklarından edinilen nüfus yoğunluk bilgilerine göre, merkez üssüne 20 kilometre mesafedeki bölgelerde 39 bin, 50 kilometre mesafede 330 bin ve 100 kilometre mesafede 1,55 milyon kişi yaşıyor.

DEPREM, ELEKTRİK SIKINTISI VE KOVİD-19 KARANTİNASINA DENK GELDİ

Deprem, Siçuan'da yaz aylarında kuralığın barajlardaki su seviyesini düşürmesi nedeniyle yaşanan elektrik sıkıntısı ve artan Kovid-19 vakaları nedeniyle eyalet merkezi Çıngdu'da bu hafta ilan edilen karantinanın üzerine geldi.

Enerji ihtiyacının yüzde 80'ini hidroelektrik santrallerinden sağlayan eyalette ağustostaki aşırı sıcakların başta Asya'nın en uzun ırmağı Yangzı Nehri (Gök Irmak) olmak üzere akarsulardaki su seviyesini azaltması nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşanmıştı.

Yaşanan sıkıntı nedeniyle eyaletteki fabrikalara elektrik verilememiş, yerleşimlerde kademeli kesintilere gidilmişti.

Öte yandan eyaletin merkezi Çıngdu şehri, artan Kovid-19 vakaları nedeniyle 1 Eylül'de kapanmaya gitmişti. 21 milyon nüfuslu şehirde vatandaşlardan her gün yapılan toplu testler dışında evlerinden çıkmamaları istenirken, her aileden bir bireye günlük alışveriş için izin verilmişti.

DEPREM BÖLGESİ

Himalaya Dağları'nın uzantısındaki geniş fay hattı üzerinde yer alan Şicuan eyaleti Çin'de büyük depremlerin en sık yaşandığı bölgelerden biri.

Eyalette 2008'de Çıngdu'nun 80 kilometre yakınında meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki depremde 69 bin kişi yaşamını yitirmişti. 2013'te Ya'an şehri yakınında meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem ise 200'e yakın cana mal olmuştu.

KAYNAK: AA, İHA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 13
  • Muhammed Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar müslümanligimizi unutuyoruz kimse ölmesin gaddar olmayin birakin Allah zaten hesap günü soracak hesaplarini
    Cevapla
  • cccp 1 yıl önce Şikayet Et
    Kovid-19 cccp
    Cevapla
  • vw almayin 1 yıl önce Şikayet Et
    futbolu bosverin onlar kazaniyor sizler degil
    Cevapla
  • Yıldırım 1 yıl önce Şikayet Et
    Vay be çinin yarısı kırılmış
    Cevapla
  • Şemseddin Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların nüfusu 1.4 milyar olmuş 65 kişinin ölmesi cokmu.. Belkide çoğu Çinlinin haberi bile yoktur
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Hani deprem olmadan 10 saniye önce televizyonlar söylemişti? Halbuki 6,8' lik Sivrice depreminde haberimiz olmamasına rağmen 41 kişi hayatını kaybetmişti. Eğer televizyonların haber vermesi ile yaşanan ölü sayısı buysa kim bilir haber verilmeseydi kaç kişi ölecekti?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak