Atlantic Council'den Karadeniz analizi: ABD artık uyanmalı ve Türkiye'ye başvurmalı

Atlantic Council'de çıkan bir analizde; Karadeniz'de yaklaşık yirmi yıldır uzun vadeli bölgesel bir vizyona sahip olmayan ABD'nin, artık bu duruma uyanması ve Türkiye'yle ilişkilerini düzeltmesi gerektiği vurgulandı.

GİRİŞ 07.09.2022 12:19 GÜNCELLEME 07.09.2022 12:58
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda gösterdiği diplomatik çaba ve yeniden ortaya çıkan jeopolitik gücü, uluslararası basında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Son olarak Atlantic Council'in kıdemli yazarlarından Arnold C. Dupuy "ABD, Karadeniz'e yeniden girmek istiyorsa Türkiye'ye bakmalı/başvurmalı" başlıklı analizinde; ABD'nin çıkarlarından ve bölgedeki aktörlerden bahsetti.

Geçmişten günümüze uzun bir değerlendime yapan ve sözü Türkiye'ye getiren Dupuy, "ABD'nin, Türkiye'nin iş birliğine ihtiyacı var. Bu da Washington'ın Ankara ile ilişkilerini onarmasını gerektirecek. Ukrayna'daki savaş Türkiye'nin jeostratejik önemini pekiştirdi ve Ankara, Rusya'nın bölgedeki gücüne karşı doğal bir denge unsuru olarak yeniden ortaya çıktı. Karadeniz'de yaklaşık yirmi yıldır uzun vadeli bir bölgesel vizyona sahip olmayan ABD, artık bu duruma uyanmalıdır" ifadelerini kullandı:

"İKİ TARAFIN DA ENDİŞELERİ VAR" MESAJI

"...Ancak başarılı bir yeniden dahil olma çabası için ABD'nin, Türkiye'nin zımni iş birliğine ihtiyacı olacak ve bu da Washington'ın Ankara ile ilişkilerini onarmasını gerektirecek. Yıllardır süren bu gerginlikler, Türkiye'nin, ABD'nin DEAŞ'a karşı savaşan YPG militanlarına verdiği destekten ve Rus S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasına yönelik silah ambargolarından duyduğu hayal kırıklığından kaynaklanıyor. Ankara'nın bu sistemi satın alması F-35 savaş uçağı programından çıkarılmasına neden olurken, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satma ve modernize etme konusundaki isteksizliği gerilimi daha da tırmandırdı. Washington ise, Türkiye'nin bağnaz bir çizgiye kaymasından ve Suriye'de YPG'ye karşı yürüttüğü operasyonlardan endişe duyuyor.

"ORTAK ÇIKARLARA ODAKLANILMALI" İMASI

Ortak çıkar alanlarına, özellikle de bölgesel istikrar ve her iki ülkenin bunu sağlamadaki rollerine odaklanmak, ABD-Türkiye yakınlaşması açısından merkezi önem taşıyor. Washington, Karadeniz'e daha geniş çaplı bir şekilde yeniden dahil olmasının Türkiye'nin bölgesel emellerini tamamlayacağını, onlara meydan okumak olarak görülmemesi gerektiğini açıkça ifade etmelidir.

Türkiye ve ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait gemilerin, 2021 yılında Karadeniz'de yaptığı geçiş eğitiminden bir kare.

"ABD UYANMALI" MESAJI

Ukrayna'daki savaş Türkiye'nin jeostratejik önemini pekiştirdi ve Ankara, Rusya'nın bölgedeki gücüne karşı doğal bir denge unsuru olarak yeniden ortaya çıktı. Bu dinamiğin temel taşlarından biri de Türkiye'nin, üyeliğinden fayda sağlayan ve kendi güvenliğini pekiştiren NATO'ya devam eden bağlılığıdır. Gerçekten de NATO'ya sıkı sıkıya bağlı, ABD ile iş birliği içinde çalışan ve dürüst bir arabulucu olarak faaliyet gösteren bir Türkiye, uzun vadeli bölgesel istikrar için hayati önem taşımaktadır. Nihayetinde, her iki taraf da her istediğini elde edemeyeceğini kabul etmeli ve güvence altına alabildikleriyle ilerlemelidir. Rusya, Çin ve İran'ın baskısı altındaki bir Karadeniz bölgesi, Avrupa'nın güneydoğu kanadında daha fazla istikrarsızlığa yol açarak, Washington'ın daha kapsamlı stratejik hedeflerini tehlikeye atabilir. Karadeniz'de yaklaşık yirmi yıldır uzun vadeli bir bölgesel vizyona sahip olmayan ABD, artık bu duruma uyanmalıdır."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 47
  • Kahraman 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD, Karadeniz ve Akdenizdeki petrolü,hidrokarbonu gördü.kendi şirketleri çıkaracak,bizim olanı bize dolarla satacak.Erdoğan gitsin,kim gelirse gelsin.Geleni karşısında esas duruşta tutacağını biliyor.Erdoğan gitmeyecek,Türkiye'yi 6+1 ile yola getiremeyeceksiniz.Herkes aklını başına alsın.Bu seçim Türkiye'nin Varoluş veya yok oluş seçimidir.Herşeyin üstünde Beka meselesidir.Bunu görmeyen,göremeyen,pahalılıkdan açlıktan, yokluktan bahsedenler,Dedelerimiz Çanakkale'de ve birçok cephelerde aç susuz yıllarca savaştı.Çoğuda hiç geri dönmedi.Şehit oldular mezarları bile olmadı.Bu Vatan bize altın tabakta sunulması.Kanla alındı.Bukadar kolay verelim diyemi Şehit oldu ecdadımız.
    Cevapla
  • Ömer Öz 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD hiç bir şekilde Karadeniz'e sokulmamalidir.
    Cevapla
  • Cahit 19 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd, Türkiye Üzerine Hep Taraflı Oyun Kuracak, Türkiye Hep Bedel Ödeyecek ve Hiç Birşey Olmamış Gibi Biz Stratejik Ortağız Diyecek Yola Devam Edecek.Yok Öyle Üç Kuruşa Beş Köfte.Türkiye Eski Türkiye Olmadığı Gibi Abd de Eski Abd Değil.Abd Köpeksiz Köyde Değneksiz Gezmeye Devam Etmek İstiyor Ama O Zamanlar Çok Eskide Kaldı.Yakında Kendi İç Sorunlarıyla Uğraşmaktan Dışarıyla Uğraşacak Zamanı Olmayacak.Uzakta Değil.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye ukranya savasi bitinceye kadar sözünde durmalı bogazlardan hic bir askeri abd dahil gecisine izin vermemelidir. Hatta karadenizde us isteyen isteyeceklerden de uzak durmalidir. Bagazlarin kilit oldugu ve karadeniz oldukca akdenizin guvence altinda unutulmamalidir.
    Cevapla
  • Asi ihtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    2023 secimini beklerler. Hem istediklerini masrafsiz ca alsinlar, hem yine de bize bedel odetsinler. Onlarin yaptigi- yapacagi belli. Mesele bizim ne yapacagimiz. Ab-d altilisina kanip icerde, disarda bedel mi odeyecegiz, yada kanmayip odedigimiz bedellerin hesabini sorma firsatini mi degerlendirecegiz. Bakalim millet neyi tercih edecek?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Türkiye nasıl diplomasinin merkez ülkesi oldu?