Lübnan: İsrail ile deniz sınırı anlaşmasında son aşamaya gelindi

Lübnan, İsrail ile ABD arabuluculuğunda sürdürülen tartışmalı deniz sınırı anlaşmasının tamamlanması hususunda son aşamaya geldiklerini duyurdu.

Lübnan: İsrail ile deniz sınırı anlaşmasında son aşamaya gelindi
Lübnan: İsrail ile deniz sınırı anlaşmasında son aşamaya gelindi
GİRİŞ 19.09.2022 17:35 GÜNCELLEME 19.09.2022 17:35
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Lübnan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Baabda Sarayı'nda Birleşmiş Milletler Lübnan Temsilcisi Joanna Wronecka'yı kabul etti.

Avn ve Wronecka, görüşmede, ülkedeki son durumun yanı sıra Lübnan'ın güneyindeki tartışmalı deniz sınırı anlaşması için devam eden müzakereleri ele aldı.

Cumhurbaşkanı Avn, konuya ilişkin, "Lübnan'a kendine münhasır deniz sahası alanında gaz ve petrol çıkarma garantisi veren güneydeki deniz sınırı anlaşmasına ilişkin sürdürülen müzakerelerde son evreye gelindi" ifadelerini kullandı.

Avn, sınırın belirlenmesi hususunda arabulucu konumundaki ABD'li yetkili Amos Hochstein ile bazı teknik detayların görüşüldüğünü vurguladı.

Lübnan Cumhurbaşkanı son olarak 14 Eylül'de, müzakerelerde önemli yol katedildiğini ve teknik detaylar üzerinde görüşüldüğünü söylemişti.

İsrail ile Lübnan arasındaki sınır anlaşmazlığı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor.

Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu söylüyor.

İsrail ve Lübnan deniz sınırı anlaşmazlığının çözümü amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler gözetimi ve ABD arabuluculuğunda dolaylı müzakereler başlamıştı.

Müzakereler, Mayıs 2021'deki beşinci turun ardından anlaşmaya varılmaksızın askıya alınmıştı.

İsrail'in 5 Haziran'da ihtilaflı deniz sahası "Kariş"e bir sondaj gemisi göndermesi bölgede gerilimi yeniden yükseltmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

Hochstein, son olarak 9 Eylül'de Beyrut'ta bazı temaslarda bulunmuş ve anlaşmaya varılması hususunda iyimser olduğunu ifade etmişti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistin'e ait olan bir yerin ne hakla müzakere ediliyor. Dünyada sınırları belli olmayan tek devlet İsrail devletindir. Suriye'nin golan tepelerini halen işgal ediyorlar Filistin topraklarını işgal ediyorlar. Bir de gelmiş deniz yetki alanlarını resmileştirerek toprakları resmi olarak gasp etmiş olacaklar bunu da BM ile ortak yapıyorlar.
    Cevapla
  • Hataylı Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Filistin yönetiminin bir kısmı olsun, arapların büyük bir kısmı olsun bizi istemiyor neden bu araplara bu kadar değer veriyoruz, Adamlar sömürülmeye alışmış hayatlarından memnun... Biz kendi durumumuzu güçlendirip Türk birliğini oluşturmalıyız...
    Cevapla
  • Ali Can Yücel 1 yıl önce Şikayet Et
    Lübnan gavurun yönetiminde...
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    abd ne karışıyor kendileri belirliyemiyormu lübnanın kim bilir nekadar alanı gasp ettiler
    Cevapla
  • hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    akdenizde en büyük kıyı şeridine sahip olan türkiye dışında bütün ülkeler birbirleriyle karşılıklı deniz sınırı anlaşması yaptı, türkiyenin adını anan yok! olayın ciddiyeti ve vahhamiyetini artık siz düşünün! Türkiye akdenizde ve egede 2-3 yunan savaş gemisi batırmadan bu işin ciddiyetini ne mısır ne israil ne yunan ne amerika anlamayacak ve türkiyeye ne egeyi ne akdenizi yar etmeyecekler. Abdulhamit han gemisinin gönderildiği yer zaten hepsinin gözünde türkiye geri adım attı olarak görüldü tam bir fiyasko olarak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu