Giorgia Meloni, İtalya'nın ilk kadın başbakanı oldu

Gayriresmi sonuçlara göre; İtalya'da yapılan genel seçimi, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) kazandı. Demokrat Parti yenilgiyi kabullenirken, Giorgia Meloni İtalya'nın ilk kadın başbakanı oldu.

GİRİŞ 26.09.2022 07:56 GÜNCELLEME 26.09.2022 10:12
Bu Habere 138 Yorum Yapılmış

İtalya'da dün yapılan genel seçimleri, Giorgia Meloni liderliğindeki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) ve parçası olduğu sağ ittifak kazandı. Sağ ittifak hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde hükümet kuracak salt çoğunluk sayısını yakaladı.

İtalya'da dün yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı lider Gioria Meloni zaferini ilan etti. Siyasi süreçlerin ardından İtalya'nın ilk kadın başbakanı olacak olan 45 yaşındaki Meloni, "Seçim sonuçları, İtalyanların, İtalya'nın Kardeşleri'nin yönetiminde bir merkez sağ hükümet istediğine dair açık bir işaret verdi" dedi.

İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin (FdI)seçim merkezini kurduğu Roma'daki Parco dei Principi Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen aşırı sağcı siyasetçi, içinde bulundukları zamanın sorumluluk alma zamanı olduğunu dile getirerek, "Tarihin bir parçası olmak istiyorsanız, on milyonlarca insana karşı ne tür bir sorumluluğumuz olduğunu anlamanız gereken bir zamandayız. Çünkü İtalya bizi seçti, biz de ona asla ihanet etmeyeceğiz" diye konuştu.

Meloni, "FdI'nin seçimlerden birinci parti çıkması, bizim için pek çok anlam ifade ediyor. Bu kesinlikle birçoğumuz için gurur, gözyaşı, kucaklaşma ve hayaller gecesi" ifadesini kullandı.

Giorgia Meloni, sonucun kendileri için bir varış noktası olmadığını, aksine hareket etme anında olduklarını ve yarından itibaren kendi değerlerini göstermeleri gerekeceğini kaydetti.

SEÇİME KATILIM TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Seçimlere katılım oranının düşük olmasından duyduğu üzüntüyü belirten Meloni, devletle vatandaş arasındaki ilişkiyi yeniden inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın paylaştığı verilere göre, genel seçimlere katılım oranı yüzde 63,9 olarak gerçekleşti. Söz konusu oranın bugüne kadar yapılan genel seçimler arasında en düşük katılım oranı olduğu belirtildi.

GAYRIRESMİ SONUÇLAR

İtalya'nın Kardeşleri (FdI) yüzde 26 ile birinci, Demokratik Parti (PD) yüzde 19,5 ile ikinci, 5 Yıldız Hareketi (M5S) yüzde 15 ile üçüncü sırada yer aldı. Lig Partisi yüzde 9 ile dördüncü, Forza Italia (FI) yüzde 8 ile beşinci, seçime birlikte giren Eylem Partisi (Az)-Italia Viva (Iv) da yüzde 7,8 oyla altıncı sırada konumlandı.

MELONİ'NİN GÖRÜŞLERİ

Demokrasiyi sadece sandıkta oy kullanma düzeyine indirgeyen açıklamaları ile dikkat çeken Meloni, geleneksel aile yapısını ve Hristiyan kökenleri katı şekilde savunuyor. Göçmen geçişlerinin engellenmesi için Libya'ya deniz ablukası uygulanmasını öneren Meloni, kürtaja da karşı. Mussolini hayranı olduğu bilinen Meloni, İslam karşıtlığında da İtalya'da tanınıyor. Ülkedeki uyuşturucu satıcıları, hırsızlar, tecavüzcüler ve mafya için sol partileri suçlayan Meloni, "Bu İtalya, pazar günü sona eriyor" mesajı vermişti. Meloni, Türkiye'nin mevcut politikalarına da karşı. Özellikle Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasından yana.

MELONİ KİMDİR?

45 yaşındaki Meloni Roma'da dünyaya geldi. Babasını hiç tanımadı. O doğduğunda evi terk etmişti. İşçi sınıfından gelen annesi tarafından büyütüldü. Meloni, siyasetle 15 yaşında tanıştı. 1946'da, faşist diktatör Benito Mussolini'nin destekçileri tarafından kurulmuş "İtalyan Sosyal Hareketi"ne katıldı. Yani aşırı sağcı bir aktivistti. "İtalyan Sosyal Hareketi", 90'ların ortasında önce "Ulusal İttifak" adını aldı. Ardından dönemin Başbakanı Berlusconi'nin partisine katıldı. Meloni, siyasetin basamaklarını erken yaşta ve hızla tırmandı. 21 yaşında yerel yönetime seçildi; 29 yaşında parlamentoya girdi. 31 yaşında ülkenin en genç bakanıydı. 2008'de Berlusconi hükümetinde Gençlik Bakanı oldu. Meloni, siyasi hayatının en büyük kumarını 2012'de oynadı. Berlusconi'nin partisinden ayrılıp "İtalya'nın Kardeşleri" partisinin kurucuları arasında yer aldı. 2014'te partinin başına geçti. "İtalya'nın Kardeşleri" partisi, 2018'de sadece yüzde 4 oy aldı. Anketler Meloni'nin partisinin oy oranını 4 yılda yüzde 25'e kadar çıkardığını gösteriyor. Desteğin, partinin Mario Draghi hükümetinin dışında kalmasıyla artmaya başladığı görülüyor. Meloni, seçim kampanyasında partisinin faşist kökenlerini bir kenara bıraktı. Lideri olduğu ittifakı ana akım muhafazakar bir grup olarak göstermeye çabaladı. Batı'nın Ukrayna politikasını destekleyeceği vaadinde de bulundu. Ancak kendini merkezde konumlandırmaya çalışsa da Meloni aşırı sağcı görüşleriyle biliniyor. Avrupa Birliği, LGBTİ, İslam ve göçmen karşıtı. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de karşı çıkıyor. Mitinglerinde "Ben Giorgia'yım, ben bir kadınım, ben bir anneyim, ben bir Hristiyanım" diye seslendi. İtalya'nın nüfusunun azaldığını, İtalyanların daha fazla çocuk yapması gerektiğini savunuyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 138
  • Erima 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu peloninin macrona bi gecirisi var youtube dan izleyin. bence turkiyenin isine yarar peloni, beraber bazi fuzeleri gelistirebilir.
    Cevapla
  • Çanakkaleli 1 yıl önce Şikayet Et
    Bende hıristiyan ortadoks Katolik karşıtıyım nolucak yani müslümanlara bu kadar nefret niye her toplum önce iyi araştırma yapsın birde dönüp aynaya baksın kurban olayım ben Türkiye'de ve müslümanlığıma
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İnanın çok mutlu oldum adam hristiyan İslam karşıtı olması gayet normal Türkiye düşmanı olması da bundan geliyor peki bizim içimizdeki İslam düşmanı domuzlar nerenin ajanı beslemesi
    Cevapla
  • Hsn41 1 yıl önce Şikayet Et
    İtalya ekonomisi iyi durumda değil bu kadın ekonomiyi düzeltemezse bu boş söylemleri bir dahaki seçimde onu sandığa gömer onun için azıcık aklı varsa sivri çıkışlari bırakıp ekonomiye yoğunlaşsın
    Cevapla
  • mehmet007 1 yıl önce Şikayet Et
    Yakında oda reise diz çöker
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Erdoğan detayları paylaştı! Fahiş fiyat açıklaması: Çalışmalar başladı
TÜİK son verileri paylaştı! Hangi ilin nüfusu ne kadar oldu...