Putin'in imzası sonrası Rusya'ya peş peşe tepkiler: Asla tanımayacağız

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya ilhakını imzalamasının ardından Avrupa Birliği, ABD, İsrail ve birçok ülkeden tepki geldi.

GİRİŞ 30.09.2022 16:00 GÜNCELLEME 30.09.2022 18:09
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zporijya'nın Rusya'ya ilhakını bugün resmen ilan etti.

Putin'in imzasından hemen sonra Avrupa Birliği ülkeleri ortak açıklama yaparak, ilhakın yasa dışı olduğunu asla tanımayacaklarını bildirdi. Açıklamada "Moskova üzerindeki baskıyı artırmak için yaptırımların sıkılaştırılacağı" vurgulandı.

"ŞİDDETLE REDDEDİYOR VE KINIYORUZ"

27 AB üye devletini bir araya getiren Avrupa Konseyi, tüm üyeler adına yaptığı açıklamada, Rusya’nın kasıtlı olarak uluslararası düzeni baltalamasının küresel güvenliği riske attığını belirtti. Liderler, ilhakı şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti.

Putin: Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı Rusya'ya ilhak ettikPutin: Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı Rusya'ya ilhak ettik

Açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’nın bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal etmesine bahane olarak tasarladığı yasa dışı referandumu ve bunların sahte ve yasadışı sonuçlarını asla tanımıyoruz ve tanımayacağız. Bu kararlar yok hükmündedir.” denildi.

Ukrayna: Topraklarımızı kurtarıyoruzUkrayna: Topraklarımızı kurtarıyoruz

AVRUPA KOMİSYONU: YASA DIŞI İLHAK HİÇBİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEYECEK

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de konuyla ilgili yaptığı açıklamada dört bölgenin ilhakını tanımadıklarını belirtirken, “Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya halen Ukrayna’nın topraklarıdır. Putin tarafından ilan edilen yasa dışı ilhak hiçbir şeyi değiştirmeyecek” dedi.

Putin'in kararıyla Rusya, Ukrayna topraklarının yüzde 15'ini işgal etmiş oldu. Bu, İkinci Büyük Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük ilhak. 

ABD BAŞKANI JOE BİDEN: İLHAKI TANIMIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden Rusya'nın Ukrayna'daki ilhakını tanımayacaklarını belirterek yasadıŞı olarak tanımladı.

İSRAİL: UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE BAĞLIYIZ

İsrail, Rusya'nın Ukrayna'ya ait 4 bölgeyi ilhak etmesini tanımayacağını, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekler. Rusya'nın dört bölgeyi ilhak etmesini tanımayacaktır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "İsrail'in bu net pozisyonunu son günler de dahil olmak üzere tekraren ortaya koyduğu" aktarıldı.

YUNANİSTAN: KARAR YASADIŞIDIR

Yunanistan, Ukrayna bölgelerinin Rusya tarafından ilhak edilmesini kınadı. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Karar, uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve geçersiz olduğu için yasadışıdır" denildi.

POLONYA: RUSYA'YA DAHA FAZLA YAPTIRIM UYGULANMALI

Polonya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı ilhak anlaşmalarını kınadı. Polonya Dışişleri Bakanlığı,  Kiev'e askeri desteğin artırılması ve Rusya'ya daha fazla yaptırım çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şunlar denildi:

"Polonya, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Herson, Donetsk, Luhansk ve Zaporijya bölgelerindeki  yasadışı eylemlerini en güçlü şekilde kınıyor."

ÇİN DİYALOG ÇAĞRISI YAPTI

Çin, Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde Moskova'ya bağlanmak için yapılan referandumların ardından krizin diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yineledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çin'in Ukrayna sorunundaki tavrında değişiklik olmadığını vurguladı.

Tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Sözcü Mao, "Umarız taraflar farklılıklarını diyalog ve müzakere yoluyla çözmeye yönelir. Çin gerilimin düşürülmesi için uluslararası toplumun üyeleri ile yapıcı rol oynamaya hazırdır." dedi.

Mao, Çin'in referandum sonuçlarını tanıyıp tanımayacağına dair bir açıklama yapmadı.

Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 73
  • ümit 1 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir ülkenin toprağına el konulması iyi niyetli davranış olamaz kaldıki dünyanın en büyük kara parçasına sahip rusya
    Cevapla
  • takipçi 1 yıl önce Şikayet Et
    hani rusya yı bıtırıyordunuz serefszler bu işlerı basımıza cıkartıp dunya duzenını barısını dunya ınsan ının tukenısıne sebeb oluyorsunuz herseyı kureselcı ve usakları dızayn edıyor ama ınsanlar sıze karsı bırlesemıyor bırlesse emenukenıze MUM dıkerlerde ınsallah bıerlesırler.
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yahudiler varya bınlar yaktıkları ateşte yanacaklar
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    İtrail sen ilk önce Filistin topraklarını terk et terör devletisin
    Cevapla
  • Nuri 1 yıl önce Şikayet Et
    Tencere dibin kara benimki senden kara ! İlhak kararını kınıyorlarmış. Kim, Abd , İsrail breh breh
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!