Avusturya ve İtalya'da Rus büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya ait 4 bölgeyi ilhak etmesinin ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer ülkeler gibi Avusturya ve İtalya da bu ülkenin Viyana ve Roma büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırarak tepkilerini gösterdi.

Avusturya ve İtalya'da Rus büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı
Avusturya ve İtalya'da Rus büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı
GİRİŞ 04.10.2022 01:04 GÜNCELLEME 04.10.2022 01:04

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Viyana Büyükelçisi Dmitri Jewgenjewitsch Lubinski'yi, ülkenin ilhaklara ilişkin net tutumunu bildirmek üzere Bakanlığa çağırdıkları bilgisini paylaştı.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna topraklarını yasa dışı ilhakı, uluslararası hukukun kabul edilemez bir ihlalidir." ifadesine yer verildi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Rus diplomatın Bakanlığa çağrılmasından evvel yaptığı açıklamada, Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporijya ve Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu, ülkesinin Rusya tarafından ilhak edilen bölgeleri tanımayacaklarının altını çizdi.

İtalya

İtalya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Büyükelçi Ettore Sequi, Ukrayna-Rusya Savaşı'ndaki son gelişmeler doğrultusunda Rusya'nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov'u bu sabah Bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter Sequi, ilk olarak İtalya'nın, Rusya tarafından Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde işgal altındaki toprakları ilhak etmek için yasa dışı referandumları güçlü şekilde kınadığını belirtti. Genel Sekreter, daha sonra Rus makamlarını, İtalya'nın tanımayı düşünmediği bu yasa dışı adımları iptal etmeye ve Rus kuvvetlerini bir an önce tamamen ve koşulsuz olarak Ukrayna topraklarından çekmeye çağırdı." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Sequi'nin nükleer silah kullanma tehdidine de değindiği ve bunun, Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerine aykırı olduğunu ve ciddi bir ihlal anlamına geldiğini Rus Büyükelçi Razov'a aktardığı kaydedildi.

İtalya ve Avrupa'nın, Rusya'nın saldırganlığını durdurması için baskıyı artırma kararlılığını ifade eden Sequi'nin, İtalya'nın Ukrayna'nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği teyit ettiği bildirildi.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Sequi, Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, gerektiği müddetçe İtalya'nın, Ukrayna'ya güçlü destek vermeyi sürdüreceğini söylediğini belirtti.

Sequi, Razov ile görüşmesinde Kuzey Akım boru hattına sabotaj konusunun ele alınmadığını söyledi.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi