Türkiye zirveye damga vurmuştu: Çekya Başbakanı övgüler dizdi!

Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'na ev sahipliği yapan Çekya Başbakanı Petr Fiala, düzenlediği basın toplantasında Türkiye'nin büyük bir role sahip olduğunu söyledi.

GİRİŞ 07.10.2022 07:02 GÜNCELLEME 07.10.2022 09:22
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Çekya Başbakanı Petr Fiala ilk Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'nın  Prag’da yapılmasından dolayı gurur duyduğunu belirterek bu toplantının fikir babası olan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’a teşekkür etti. Türkiye’nin göç konusunda ve Rusya-Ukrayna savaşındaki rolünden de övgüyle bahsetti.

"TÜRKİYE GÖÇ KRİZİNİ ÇÖZMENİN ANAHTARIDIR"

Petr Fiala yaptığı açıklamada toplantının önemine değinirken “Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle istikrar ve güvenlik risk altında. Avrupa liderlerinin bu toplantısı kıta için kritik bir zamanda gerçekleşti. Herhangi bir resmi kararı onaylamadık, sadece tek tek ülkeler arasında görüş alışverişi için alana ihtiyaç olduğunu hissettik. Herhangi bir görüşü kabul etme ihtiyacına bağlı olmayan bir alan. Normalde buluşmayan ülkeleri bir araya getirdik. Ortak hedefimiz, bir bütün olarak Avrupa'nın güvenliğini ve refahını güçlendirmek için çalışmaktır.” dedi.

Petr Fiala “Ursula von der Leyen ve ben Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile göç konusu da dahil olmak üzere bir dizi konuyu görüştük. Türkiye mevcut göç sorunlarını çözmenin anahtarıdır. Türkiye sadece göçmenleri topraklarında tutan bir ülke değil aynı zamanda göçmenlerin geldiği ülkelerdeki sorunları da çözme konusunda önemli adımlar atan bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının oluşturduğu sorunların çözümüne katkılarından da bahseden Petr Fiala “Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelere önemli katkılar sağlıyor. Savaş esirlerinin serbest bırakılmasına yardım etmesi ve Ukrayna’nın tahıl ürünlerinin serbest bırakılmasındaki rolü çok büyüktür.” dedi.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron Avrupa Siyasi topluluğunu muazzam bir güç olarak nitelendirirken, zirveye katılan 44 liderin açıkça Rus saldırganlığını kınadığını ve Ukrayna'yı desteklediklerini söyledi.

Enerji sorunları ile bazı güçlerin hacker saldırılarına karşı mücadele ve göç konusu gibi Avrupa’nın üzerinde çalışması gereken konulardan da bahseden Emanuel Macron yaptığı açıklamada “Hepimiz Kafkasya'dan İzlanda'ya kadar bir kıtayı paylaşıyoruz. Ayrıca birbiriyle bağlantılı tarihler bizi birleştiriyor. Liderler olarak, kıtanın yaşadığı krizleri, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmayı ve diğer konuları ele aldık. Avrupalılar olarak kritik altyapımızı korumamız gerekiyor. Nord Stream'e saldırılar olduğunu gördük, altyapımız bizi savunmasız kılıyor. Onu korumak için bir Avrupa stratejisine ihtiyacımız var. Avrupa'nın birlikte çözmesi gereken sorun budur.” dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ YOL KOLAY OLMAYACAK"

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ise yaptığı açıklamada, Avrupa'nın Ukrayna'nın egemenliğini geri kazanmasına yardım etme çabalarında birlik olduğunu bu toplantıda gösterdiğini söylerken "Önümüzdeki yol kolay olmayacak ve önümüzdeki zorlukların üstesinden ancak birlikte gelebiliriz" dedi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI MOLDOVA'DA

Liderler, Çekya’nın başkenti Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısının devamı konusunda da anlaşmaya vardılar. Bir sonraki toplantı Moldova'nın başkenti Kişinev'de gerçekleşecek. Kişinev’deki toplantının ardından ise önce İspanya'da ve ardından da İngiltere’de gerçekleştirilecek.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • 2023 Seçimleri 1 yıl önce Şikayet Et
    Dış basını takip edenler bilir artık sürekli Türkiye konuşuluyor, gerek yerli silahlarımız gerek farklı coğrafyalarda diplomatik etkimiz olsun.. 20 sene önce sokaktaki çeteyle bile baş edemeyen kimsenin dünya haritasında yerini bilmediği bir ülkeydik, nereden nereye..
    Cevapla
  • Cengiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir de İstanbul ve Marmara Bölgesine göç krizini çözse ya ! Memleketim İstanbul olanlar biraz ferahlasa . Hem maddi hem de manevi Müsilajdan kurtulur , arınırız .Bozulmayın , 9 günlük Bayram tatilinde İstanbul'daydım . Memleketim İstanbul , başka yerim yok !
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Kktc tanimayan avrupa güneyi birlige alan kuzeyi almayan avrupa kibris asya adasidir. Vize muafiyetinde sahtekarlik yapan avrupa yunanistan ni türkiye nin üzerine salan avrupa silah savas ucagi veren avrupa göcmelerin botlarini batirip ölüme sebeb olan avrupa lafta insan hakki türkiye mülteci kampi yapan avrupa ortadoguya gelip kan döken tecavüz eden bati ve sorunlarla türkiyeyi yanliz birakan vahsi bati nin ekmegine yag sürülmemeli anlasmaya uymazlar kandirir aldatirlar türkiye Ukraine savasinda tarafsiz kalmali avrupa diktatör dedigi türkiyeyi övüyorsa bir seytanlik pesindeler türkiye islam ve yahudi düsmanlarindan uzak durup mücadele edilmeli
    Cevapla
  • Cngz56 1 yıl önce Şikayet Et
    Samimiyetsiz iki yüzlü çekya sende Türkiye üzerine çok çok adilik yaptın sanada bir cvb vermesi lazımdı
    Cevapla
  • Kul insan 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa çöküyor hatırlatırım. Düşen yılana sarılır misali gel görki düşman bildikleri Türkiye ye muhtaç oldular. Gaz , maden istiyorlar. Rusya'nın tokadı ne hale getirdi. Bizde ekonomik bağımsızlık mücadelesi vermeliyiz. Amerika Avrupa nın kur politikası sahtekarlığı ortada. Herkes Türk lirası ile ödeme yapmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sarıyer'de korkunç olay! Taksiciyi öldürüp aracını gasbeden zanlı yakalandı
AB'de Türkiye zirvesi! Sonuç bildirisi açıklandı!