İsrail ile Lübnan, deniz sınırının çizilmesine dair tarihi anlaşmayı imzaladı

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

İsrail ile Lübnan, deniz sınırının çizilmesine dair tarihi anlaşmayı imzaladı
İsrail ile Lübnan, deniz sınırının çizilmesine dair tarihi anlaşmayı imzaladı
GİRİŞ 11.10.2022 11:50 GÜNCELLEME 11.10.2022 15:35
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Yair Lapid, İsrail ile Lübnan’ın deniz sınırlarının çizilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab da İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerde iki tarafın taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını duyurdu.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, deniz sınırı çizimi müzakerelerinde arabulucu konumdaki ABD'nin gönderdiği nihai anlaşma tasarısında, Lübnan'ın tüm haklarının korunduğunu duyurdu.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab (sağda), bu sabah Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a (solda) anlaşma metnini sunmuştu.

BU SABAH İKİ ÜLKEDEN DE "ANLAŞMAYA YAKINIZ" AÇIKLAMALARI GELMİŞTİ

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı ve Lübnan ile yürütülen deniz sınırının çizilmesine ilişkin müzakere heyetinin başkanı Eyal Hulata, "Tüm taleplerimiz karşılandı. İstediğimiz düzeltmeler yapıldı. İsrail'in güvenlik çıkarlarını koruduk ve tarihi bir anlaşma yolundayız" dedi.

İsrail ile Lübnan arasında, ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen deniz sınırının çizilmesine ilişkin müzakerelerde, Washington'un taraflara son anlaşma taslağını gönderdiği, iki ülkeye "müzakerelerin artık sona erdiğini" bildirdiği ve yanıt beklediği belirtilmişti.

Lübnan Meclis Başkan Yardımcısı İlyas Ebu Saab, İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerde iki tarafın taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştıklarını duyurdu.

İsrail ile deniz sınırı anlaşmasına ilişkin müzakerelerin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Saab, "Lübnan'ın ve İsrail'in taleplerini karşılayan bir çözüme ulaştık" dedi.

Lübnan ve İsrail arasında herhangi bir gaz ve petrol paylaşım durumu olmayacağının altını çizen Saab, "Lübnan Kana'daki (gaz sahasındaki) tüm haklarına sahip olacaktır" ifadesini kullandı.

Saab, anlaşmanın detaylarını daha sonra açıklayacaklarını söyledi.

İSRAİL İLE LÜBNAN ARASINDAKİ DENİZ SINIRI ANLAŞMAZLIĞI

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan dolaylı müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu ABD’li diplomat Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

Hochstein, son olarak 9 Eylül'de Beyrut'ta bazı temaslarda bulunmuş ve anlaşmaya varılması hususunda iyimser olduğunu ifade etmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı da 19 Eylül'de İsrail ile müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, teknik detaylar üzerinde görüşmelerin yapıldığını belirtmişti.

Lübnan ve İsrail, deniz sınırının çizilmesi konusunda 2 Ekim'de ABD'den gelen "yazılı teklifi" teslim aldıklarını açıklamıştı.

LÜBNAN DEĞİŞİKLİK TALEP ETTİ, İSRAİL REDDETTİ

Lübnan, ABD'den gelen yazılı teklife 4 Ekim'de "bazı değişikliklerin talep edildiğini" içeren bir yanıt verdiğini açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Yair Lapid'in 6 Ekim'de anlaşma taslağında Beyrut'un değişiklik taleplerini reddettiği bildirilmişti.

Lapid'in, "Lübnan'ın anlaşma metninde yapılmasını istediği değişiklikleri kabul etmediği ve müzakere ekibine bunları reddetmesi talimatı verdiği" belirtilmişti.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da Hizbullah'ın İsrail'in altyapısına zarar vermeye kalkışması durumunda Lübnan'ın ödeyeceği askeri bedelin "ağır olacağı" tehdidinde bulunmuştu.

İsrail'in daraltılmış güvenlik kabinesi aynı gün gerçekleştirdiği toplantısında, Gantz, müzakerelerdeki olumsuz gelişmeler üzerine orduya sınırda "saldırgan veya savunma odaklı her türlü senaryoya hazırlık yapılması" talimatı vermişti.

Son tıkanmanın ardından, ABD'li diplomat ve arabulucu Amos Hochstein'in hafa sonu boyunca taraflarla görüşmeler gerçekleştirdiği ve müzakerelerde aşama kaydedildiği bildirilmişti.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • angaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    Anayasası olmayan israilin ülke sınırları (tabi ülke demeye şahitlik ister) neredir?
    Cevapla
  • Cem Tayfur 1 yıl önce Şikayet Et
    İsrail için sınır varmı ki
    Cevapla
  • hak 1 yıl önce Şikayet Et
    BM gerçi oda tarafsız değilde,ABD zaten İsrailin koruması..Nasıl Lübnan haklarını almışsa...Hiç inandırıcı değil...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!