Güney Kıbrıs'tan ABD'ye Türkiye çağrısı: Arabuluculuk edin

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, ABD'nin Türkiye ve Güney Kıbrıs arasında "Münhasır Ekonomik Bölge (MEB)" belirlenmesine arabuluculuk etmesini istedi.

Güney Kıbrıs'tan ABD'ye Türkiye çağrısı: Arabuluculuk edin
Güney Kıbrıs'tan ABD'ye Türkiye çağrısı: Arabuluculuk edin
GİRİŞ 19.10.2022 14:46 GÜNCELLEME 19.10.2022 17:18
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, ABD'nin, İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmasına aracılık etmedeki rolüne dikkati çekerek, olası bir deniz sınırı anlaşması için Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında da mekik diplomasisine arabuluculuk edebileceğini söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides

Rum radyosu CyBC'ye konuşan Kasulides, konuyu ilk telefon görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein'a aktarmayı planladığını kaydetti.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'in de Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusunu istişare etmekten yana olduğunu daha önce ifade ettiğini söyleyen Kasoulides, "İkincisi (İsrail-Lübnan anlaşmasını kastediyor) bu kez de Kıbrıs ile Türkiye arasında yapılabilir" dedi.

NOT: Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni devlet olarak tanımıyor. Ankara, Güney Kıbrıs gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de hakları olduğunu söylüyor ve Rum Yönetimi'nin ilan ettiği MEB'i tanımıyor.

LÜBNAN İLE İSRAİL ARASINDAKİ DENİZ SINIRI ANLAŞMASI

On yıllardır devam eden krizde Lübnan ve İsrail, deniz sınırı anlaşmazlığının çözümü amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi ve ABD ara buluculuğunda dolaylı müzakerelere başlamıştı. 

Müzakereler Mayıs 2021'deki beşinci turun ardından anlaşmaya varılmaksızın askıya alınmıştı.

 ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

Uzun uzun yapılan görüşmelerin sonunda, Lübnan ile İsrail arasındaki tartışmalı deniz sınırı konusunu anlaşmaya bağlanmıştı. Bu görüşmelere Washington adına, Amos Hochstein arabuluculuk etmişti.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 33
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam çakal bunlar, arabulucu vasıtasıyla müzakere edip aklı sıra Türkiye'nin tanımadığı rumlar kendilerini muhatap gösterecek.
    Cevapla
  • Haso 1 yıl önce Şikayet Et
    Gecmisdeki hatalari yapmayalim lutfen olan topluma oluyorda haberimiz yok 1 cm bile vermemeliyiz
    Cevapla
  • Haso 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanin gözunde neysek abdnin gözundede ayniyiz yani onlarla is birligi cikarlarini koruyan bir dusmaniz,ortadoguda istediklerini alabilmeleri icin bu sartti dost gözuyle bakiyorlar dusmanca davraniyorlar iste avrupanin gercek yuzu turkiyenin gelecekdeki savaslari kimlerle olacak ona bakmaliyiz
    Cevapla
  • Haso 1 yıl önce Şikayet Et
    Kkrumlarin aslinda hic bir haklari yok bana göre adaya bak denizdeki alana bak 4kere ada yapar malesef yumsak olmayalim adamlarin hic bir haklari yok adalmarin derdi belesten koparabildiklerini koparmak ,o yuzden sert durmaliyiz yunana
    Cevapla
  • Hakikat 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz kimsiniz sizi tanımıyoruz ki tanımadığımız kişiler ile ne arası bulunacak ki sokakta tanımadığın biri ile beni barıştır dersen sana malmısın demezler mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler