Bu kitaba dokunan, okuyan ölüyor

İngiltere'nin kuzeyindeki Leeds kentinde bir kütüphanede, arsenikle renklendirilmiş kitap bulundu. Kitap, zehirli kitapların bulunması için başlatılan uluslararası bir proje kapsamında kütüphaneciler tarafından ortaya çıkarıldı.

Bu kitaba dokunan, okuyan ölüyor
Bu kitaba dokunan, okuyan ölüyor
GİRİŞ 29.10.2022 16:33 GÜNCELLEME 29.10.2022 16:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

ABD'de başlatılan Zehirli Kitap Projesi'ne (Poison Book Project) dahil olan kütüphane yetkililerinden Rhian Isaac, projenin veri tabanındaki kitapları çalıştığı kütüphanenin zengin koleksiyonu ile eşleştirerek araştırmaya başladı.

Söz konusu kitabın göz alıcı, zümrüt yeşili kapağı yetkililerde arsenikle renklendirilmiş olabileceği şüphesine neden oldu.

Leeds Merkez Kütüphanesi'nde keşfedilen kitap 1855 yılında basılan "My Own Garden: The Young Gardener's Yearbook (Kendi Bahçem: Genç Bahçecilerin Yıllığı)" adlı kitabın bir kopyası.

Kitabın, İngiliz sanayi devriminin önemli kentlerinden biri olan Leeds'in önde gelen ailelerinden birinin kızına zehirli olduğunu bilinmeden hediye edildiği belirtiliyor.

"AĞIR METALLER SIKLIKLA KULLANILIYORDU"

"Ağır metaller, hayret verici şekilde, o dönemlerde estetik olarak göze hoş göründüğü düşünülen bir yeşil tonunu elde etmek amacıyla kitap üretiminde oldukça sık şekilde kullanılıyordu" diyen Isaac insanların o dönemde arsenik gibi zararlı maddelerin farkında olmalarına rağmen, yanlışlıkla yutulduğunda nasıl etkileri olabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarına dikkat çekti.

ABD'deki Koruma Enstitüsü (Conservation Institute) tarafından başlatılan Zehirli Kitap Projesi bir dönemler arsenik gibi tehlikeli ve ağır metallerin sıklıkla kullanıldığı tarihi kitapları bulmayı amaçlıyor.

Isaac'e göre bu proje "zehirli kitapların" tespiti ve doğru şekilde korunarak hem güvenli hem de doğru şekilde gelecek nesiller için korunabilmesi açısından önem taşıyor.

Leeds kütüphanesinde bulunan kitap renklendirilirken ne kadar arsenik kullanıldığı henüz bilinmiyor. Bu nedenle kitabın ne kadar zehirli olduğu ve halk sağlığı açısından yarattığı tehlikenin derecesi de henüz meçhul.

KAYNAK: EURONEWS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 11
  • Misafirr 1 yıl önce Şikayet Et
    Eskilerin bilgi li olmamakta suçlayan .o eskiler neyin zehirli neyin zehirli olmadığı nı gayet iyi biliyordu....o kitabıda muhtemelen akıllı geçinip te çözme ihtimalini bilebilirlermi diye bırakmıştır..
    Cevapla
  • Sosioloq Rüatemli 1 yıl önce Şikayet Et
    Napalyonun ölüm sebebi arsen tuzları ile boyanmış duvar kagıtları olmuştur . Elba adasında kaldıgı hücrede bu kagıtdan istifade edilmiş,fakat yıllar sonra ondan geriye hatıra kalmış saçlarının analizi ölüm sebini ortaya çıkarmıştır.
    Cevapla
  • İnsan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni hayalim o kitaba dokunmak
    Cevapla
  • Ghost 1 yıl önce Şikayet Et
    Benimde...
    Cevapla
  • Nesim 1 yıl önce Şikayet Et
    Alparslan büyük Selçuklu danmı esinlendi
    Cevapla
  • Türk Usul Ramen 1 yıl önce Şikayet Et
    kitap için ölürüm derken bunu kastediyolar galiba
    Cevapla
  • Esra Ağırbaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dolmabahçe'de önemli görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye'yi kabul etti
DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etmişlerdi: AK Parti'den tepki